Northrop Grumman B-2 SPIRIT MODEL-KOM

1. Wojok 2019-07-13 00:31:18

Hmm, a czy te elementy wachacza w przedniej goleni ( zdjęcie dziesiąte z postu z 10.07.2019 ) powinny się tak mijać ? Zwykle wchodzi jeden w drugi, jak na fotce  

1. Limaks 2019-07-13 08:04:52

Działałem zgodnie z instrukcją (zdjęcie). No może nie do końca bo wychwyciłeś mój błąd, który teraz zauważyłem

Przykleiłem wahacz "do góry nogami".  Postaram się to poprawić, ale kurcze nie wiem co z tego wyjdzie bo wszystko łączyłem CA.

W podwoziu głównym owszem jest jak mówisz.

1. Wojok 2019-07-13 21:48:07

Hmm, no to może i jest ok Fotki oryginału nie znalazłem. Ale też się jskoś do tego szukania nie przykładałem

1. Limaks 2019-07-13 22:37:48

Mam zdjecie z filmiku na youtube... Moim zdaniem jest ok... Ale nie moge cos wgrac z tel. Dodam jak bede bede mial dostęp do laptopa.

1. Wojok 2019-07-14 00:17:13

Taaa, też parę obejrzałem i rzeczywiście wydaje się ok. No i gucio, bo nie trza nic rwać. Zresztą dla takiej schowanej pierdoły, i tak by nie było wrto ryzykować większych zniszczeń

1. Jacek-KP 2019-07-14 09:11:12

Niesamowita detalizacja i odwzorowanie szczegółów. Będzie to kandydat do wielu nagród na konkursach modelarskich.

1. aragorn001 2019-07-16 18:15:57

Już nie mogę doczekać się efektu końcowego. Ten model to będzie rewelacja! Podglądam i podpatruję no i podziwiam.

1. Limaks 2019-10-05 00:23:54

Witam po długim okresie wyczekiwania.
    Żeby nie rozpisywać się zbytnio napiszę, że przy modelu prace posunęły się do przodu.
    Wykonane zostały następujące rzeczy:

Ukończenie kokpitu
    Opianowanie pianką florystyczną (miała być montażowa, ale zgodnie odeszliśmy od tego sposobu)
    Wykonanie goleni przedniej oraz jednej goleni głównej
    Wykonanie krawędzi natarcia oraz spływu
    Choć jeszcze nie dokończona - pomalowanie wstępne komory bombowej

Mam mnóstwo zdjęć, które chciałbym Wam pokazać, ale nie wiem czy na raz wejdą.
    Generalnie B-2 w obecnej formie jest na ostatnich zdjęciach.
    Powrócę jeszcze na chwilę do tematu foteli. Fotele co racja są z F-16, ale sugerując się mądrością wikipedii
    Stwierdziłem, że fotele ,,ACES II,, były montowane także w B_2 SPIRIT. Stąd takie foteliki:)

Co do uwag, to większych problemów jak dotąd nie napotkałem, dużo dłubaniny.
    Samodzielnie w tym modelu trzeba wykonać krawędź natarcia i spływu. Ja to wykonałem pomagając sobie tekturą
    i szlifując pod wymaganym kątem. Opianowanie polecam wykonać pianką florystyczną (pięknie się to szlifuje).

Pytania i uwagi mile widziane:)

Tak sobie poradziłem z krawędzią natarcia Julek przy pianowaniu Krawędź spływu Chłopaki gotowi do lotu:) Ja już wiem, że córcia będzie lecieć na pilotów, jest nimi zachwycona:) grubasek  rośnie
  1. Saures 2019-10-05 09:56:41

Obłęd!
    Konkretna aktualizacja. Aż się motywuję żeby w końcu zabrać się za mojego F117.
    Jesień już więc zaczyna ciągnąć do roboty :D

Fajny patent z tą pianką. Mimo że mój F117 nie jest aż tak duży to chyba dla pewności też dam taką piankę.

Dzięki i czekam na kolejne info <3

1. AndDi 2019-10-05 11:19:48

K A P I T A L N I E. Bardzo dobrze, że wypełniliście przestrzeń pomiędzy wręgami i bardzo dobrze, że nie zrobiliście tego pianką montażową, bo byście sobie narobili roboty. Super to usztywniło szkielet i nie będziecie się bać zapadnięć (krowich żeber) i odcisków przy dalszej robocie. Aż się dziwię, że mało kto korzysta z tego sposobu, bo dla mnie przy okrętach, to standard takie wypełnienie.
    Przy okazji, czym kleiliście piankę, czy też tak jak ja wikolem?

Tylko Was chwalimy i chwalimy. Aż zacząłem szukać czegoś do czego można by się przyczepić

Znalazłem tylko jedno i to nic pewnego

Czy to jest na pewno pianka fluorystyczna, a nie styrodur?

P.S. Mina córki, bezcenna!

1. primo 2019-10-05 12:38:29

Andrzeju na pewno jest to pianka bo styrodur ma inna fakturę i jest zdecydowanie bardziej jednolity ;-).

Ja się bardzo cieszę, że model ma już taki zaawansowany poziom. Miło się parzy.

A pytanie mam co to za Mustang odbija się w lustrze?

1. Limaks 2019-10-05 23:18:35

Tak Andrzeju Wojtek ma rację. To jest pianka florystyczna, która jako materiał bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Świetnie się szlifuje, jest superlekka i tania, bo na allegro dostaniesz standardową kostkę za 2,60zł (VICTORIA brąz). W kwiaciarni trochę drożej:) Co do klejenia pianki, to używałem kleju polimerowego. Ta pianka nie boi się nawet CA ani butaprenu.

Wojtku - Mustang? He he.. a no wisi sobie od ładnych paru lat na ścianie . Zdobyczna kserówka od kolegi. Nic specjalnego, model klejony dosłownie kilka dni tak na szybko w pracy. Wydało go chyba JSC. Masz tu fotke.

Saures - chłopie tu nie ma na co czekać odpalaj nożyczki i jedziesz.. Mamy piwo do wypicia pamiętasz? Więc może na paprykarzu za rok? .

Działaj tam działaj... Efekty chcę widzieć

A, no i muszę się czymś pochwalić

Otóż nasz B-2 zaliczył już swoją pierwszą wystawę. Ludziska podziwiali, pytali i każdy się nie może doczekać kiedy go zrobimy:) Wrażenia były pozytywne.

Jakoś nam taki pomysł do głowy przyszedł żeby pokazać ludziom model jeszcze w trakcie prac.

Daję dwie fotki z neta - Paprykarz szczeciński 2019. Za rok chcemy żeby tu zadebiutował w pełnej krasie

1. Saures 2019-10-07 17:12:45

Limaks - dzięki za motywację :D
    Aktualniedużo pracy, ale lada dzień biorę się do pracy. Do klejenia muszę mieć czysty umysł :P

Do Szczecina mam bardzo daleko, ale zobaczymy :) Nic nie obiecuję.

Czekam na kolejne aktualizacje.

1. Jacek-KP 2019-10-10 17:50:37

[...]
    Aktualnie dużo pracy, ale lada dzień biorę się do pracy. [...]

...

Ha, ha! Sauers - Doś przewrotne zdanie wkleiłeś. Wynika z niego, że masz dożo pracy, ale jeszcze nie wziąłeś się do pracy.
    A model "ducha" nabiera wyraźnych kształtów.

1. Saures 2019-11-08 06:33:41

No patrz go :D
    Jestem na swoim i chodziło mi że mam dużo pracy w pracy, a biorę się do roboty w klejeniu :P

Nie jestem gołosłowny i zapraszam na relację F-117!

1. Limaks 2019-12-25 23:31:11

Witam wszystkich w ten świąteczny czas:)

Dlatego, że nie mogłem pójść do rodzinki i zostałem w domu sam postanowiłem dodać małą aktualizację prac  nad B-2 Spirit.

Otóż zaczęło się klejenie poszycia części centralnej oraz jednego ze skrzydeł. To co zauważyłem to fakt, że ten model w standardzie byłby niemal niemożliwy do sklejenia na naprawdę przyzwoitym poziomie. No chyba, że jest ktoś kto zrobił standard bardzo przyzwoicie, a zagląda tu czasem, to prosił bym o dodanie kilku fotek.

U mnie widać pełno szpar i nierówności, które z powodzeniem (mam nadzieję) przy szpachlowaniu i malowaniu później znikną. Nie staram się zbytnio przy nakładaniu poszycia. Bardziej zależy mi na tym, żeby nie było pustych przestrzeni między pianką a poszyciem i klej ładnie złapał.

Na zdjęciach widać punkty zaczepowe które wykonałem z nypla i szprychy rowerowej. Docelowo haczyki będą krótsze i ładniej wykonane. Nyple zatopiłem w szkielecie, żeby nie miały możliwości wyłamania się pod ciężarem samolotu.

To co okleję i zdąży się utwardzić przeszlifowuję na bieżąco papierem 500.

Moduł generatora impulsów na fotkach powoduje miganie diod na końcach skrzydeł oraz pod kadłubem w tylnej części.

Resztę spostrzeżeń objaśniłem na zdjęciach.

Pozdrawiam!

Podobne haczyki zamierzam zastosować nypel wmocniony i zalany klejem dodatkowe wzmocninie kartonem zalane CA
  1. AndDi 2019-12-26 09:20:00

Wspaniale to tworzycie. Widać wielkie zaangażowanie i wielką inwencję modelarsko-twórczą. Chciałbym, aby ta relacja trwała i trwała, ale też bym chciał zobaczyć efekt końcowy .

Może jak ją skończycie (relację), to później jakiś okręt, tam też można się pięknie pobawić światłem.

1. Zygfryd 2019-12-26 13:48:08

Ale to będzie kawał pięknego modelu. Te oświetlenie robi robotę. Ogromny model to macie duże pole do popisu. Jest gdzie schować elektrykę

1. GTiStyle 2019-12-26 17:05:44

Zbieram szczękę z podłogi. Bardzo mi się to podoba.

1. AndDi 2019-12-26 17:41:20

Zbieram szczękę z podłogi. Bardzo mi się to podoba.

GTiStyle

Z kontekstu wynika, że szczęka Ci się podoba, albo zbieranie.

Rezultaty 140 - 160 z 218 pozycji
Udostępnij temat: