Northrop Grumman B-2 SPIRIT MODEL-KOM

1. AndDi 2019-01-08 21:39:44

Uf, dobrze że nie kleję samolotów, bo po takim modelu nic by mi się nie chciało.

Super piękna robota, szacunek dla Zespołu.
    Jak tak dalej pójdzie, to po Was nikt już nie zabierze się za takie skrzydlate maszyny, bu

Ponieważ wszyscy piszą o papierze do d..y, to ja też, gdyż zauważyłem, że brak bardzo czegoś istotnego - perforacji

1. Zygfryd 2019-01-08 21:59:33

Ponieważ wszyscy piszą o papierze do d..y, to ja też, gdyż zauważyłem, że brak bardzo czegoś istotnego - perforacji

AndDi

AndDi, bo to za państwowe, to wiesz...  Wersja budżetowa 

1. Maciejesław 2019-01-08 22:44:02

„Kolorowy papier to chory wynalazek. Człowiek myśli, że krwawi a to się okazuje truskawka” - cytując jednego pana.

1. Wojok 2019-01-08 23:20:11

AndDi, bo to za państwowe, to wiesz...  Wersja budżetowa 

Zygfryd

Gorzej, chopoki go z kibla na lotnisku w Krakowie buchnęli Po wylądowaniu od razu wiedziałem, że w Polsce jestem. Niezawodnie był szary. Ale ostatnio był postęp - był biały !!! ...ale twardy jak szary Jednakowoż idzie ku dobremu

1. Limaks 2019-01-09 09:53:37

Oho.. widzę, że temat papieru się "rozwinął"

Słuchajcie.... Wiem, że pisałem o malowaniu komór podwodzia po wklejeniu w szkielet, ale stwierdziliśmy że pierwszą warstwę "cykniemy" już teraz.

Farba to akrylowa Tamiya XF-2, która świetnie oddaje odcień wnęk w samolotach USA. Taki tam kolor biały. Malowanie na gotowo + upiększanie przewodów + "brudzing" odbędą się już na modelu.

P.S. Aktualnie prace wykonawcze odejmują luk bombowy(a to jest straszny teren) oraz podświetlenie kokpitu(tutaj znowu mało miejsca).

1. Limaks 2019-01-09 22:06:21

Dodaję zdjęcia tak poglądowo żebyście zobaczyli jak to wygląda na szkielecie.

Całość w przymiarce na sucho.

1. aragorn001 2019-01-10 19:42:43

Dodaję zdjęcia tak poglądowo żebyście zobaczyli jak to wygląda na szkielecie.

Całość w przymiarce na sucho.

Limaks

To robi niesamowite wrażenie! Wciąż mnie zastanawia, jak oni korzystają z toalety bez jakieś małej ścianki 

Brawo!

1. Maciejesław 2019-01-10 19:48:38

Wniosek racjonalizatorski:

Segment poszycia, zamykający kabinę od góry, razem z oknami, zróbcie jako zdejmowany. Żeby można było zajrzeć do środka jak będzie model gotowy.

1. szaman 2019-01-12 07:38:14

Ależ to będzie maszyna!. Przewiduję model roku, tylko żebyście dotrwali do końca, bo jeszcze daleko... Na razie to cudo.

1. tulipan740i 2019-01-12 13:13:30

Widać potencjał. Na pewno wyjdzie super bombowiec. Lubie takie ambitne tematy i gorąco kibicuje.

1. piterson-66 2019-01-15 09:06:20

Witam obserwuje waszą pracę włożoną w ten model i jestem przerażony że tak można ten model zrobić z taką dokładnością i starannością.WIELKI SZACUN.Ja swojego robiłem i robiłem i taki mi nie wyszedł. Pozdrawiam i czekam na dalszą relacje.

1. Limaks 2019-01-16 21:26:26

Dziękujemy Panowie za pochlebstwa

Maciejsław - Niestety muszę Cię zawieść Model będzie zamknięty. I choć pomysł z otwarciem kabiny jest zacny, to nie możemy tego zrobić chociażby z racji skali i złych proporcji( kokpit jest tak jakby źle dobrany do reszty kadłuba). Piloci którzy mają siedzieć w kabinie są jakby za mali, niscy... tzn. Cały kokpit jest jakoś tak za obły, za duży czy coś w tym stylu. Przy otwartym "dachu było by za mocno widać to przekłamanie. Piloci to skala 1:32, a wyglądają jakby to było 1:36 w modelu 1:33.

Szaman - z tym "modelem roku" to dzięki, ale tak jak napisałeś, że dłuuuga droga jeszcze przed nami. Oby było tak jak mówisz. Będziemy na to pracować.

Piterson-66 - Bardzo dziękuję za miłe słowa o naszym wkładzie w model. Taka mała prośba do Ciebie. Wstaw kilka fotek swojego B-2. Może coś podpatrze tu i ówdzie

1. piterson-66 2019-01-17 09:44:56

Witam mój B-2 z pierwszego rzutu z błędami w wydruku i nie da się ukryć z moją niewiedzą bo to był mój 10 model.Fotki na moim profilu bo tutaj nie mogę jakoś wrzucić.Jak dla mnie to za bardzo szczegółowo zrobili kabinę ,luki bombowe i luki podwozia a nie dali silnika gdzie jest bardziej widoczny tylko jakieś namalowane kółeczka .Nawet klapy i lotki są tylko namalowane a nie ruchome .A i jeszcze papier miał różne odcienie na jednej kartce inny a na następnej inny. Czekajcie już ogarniam to forum.

to mój łobuz nie ja
  1. Limaks 2019-01-17 16:27:36

Jak dla mnie to za bardzo szczegółowo zrobili kabinę ,luki bombowe i luki podwozia a nie dali silnika gdzie jest bardziej widoczny tylko jakieś namalowane kółeczka .Nawet klapy i lotki są tylko namalowane a nie ruchome .A i jeszcze papier miał różne odcienie na jednej kartce inny a na następnej inny.

piterson-66

No niby szczegółowo, ale zdecydowanie wycinanka odstępuje od oryginału. My staramy się robić to co oferuje projekt i dodawać jeszcze coś "od siebie" . Co do silników to chcemy tutaj troszkę pozmieniać... Tak jak napisałeś - to widoczne miejsce. 

Jak na 10 model to wyszło rewelacyjnie. Synek na pewno zadowolony :). Fajnie też zobaczyć sklejonego B2 (przydadzą się fotki luku bombowego). A tak przy okazji wycinałeś te wszystkie wręgi sam?

1. Limaks 2019-01-17 16:30:17

A tutaj dodaję kilka fotek z Panami Pilotami

skala 1:32, samolot 1:33, a piloci wydają się być za mali coś tu nie tak z proporcją o której pisałem wcześniej... sami oceńcie.

1. Maciejesław 2019-01-17 16:59:20

Posadź ich na kiblu to sprawdzimy. Będzie dobry punkt odniesienia;)

Dla mnie jest zupełnie ok. I zrób odkrywaną kabinę!!!

1. primo 2019-01-17 17:01:16

Marudzisz, w cale nie są za mali. Pasują w skali do "sławojki" więc są idealni .

1. Limaks 2019-01-17 18:25:05

To może ja pokażę to z innej perspektywy... Na tamtych zdjęciach "chłopaki" siedzą na podstawce 11 mm. Jak posadzę ich na podłodze to nawet nie widać ich za konsolą środkową.

Boczne panele są również za wysokie. Powinny być na wysokości panelu środkowego. Całość, jak nie podniosę pilotów do góry nie ma jakoś odpowiedniej perspektywy. Wydaje nam się, że miernie to poszło projektantowi. Skopał pare rzeczy. Ale nie zniechęcamy się i przemy dalej mimo niedociągnięć jakie stawia wycinanka. Na końcu dodaję poglądowe zdjęcie oryginału.

Maciejsław - żeby otworzyć kabinę to piloci musieli by mieć fotele na podłodze... sam zobacz jak to wygląda. Ludziska nas na wystawie wyśmieją

Nie odbierzcie nas źle. Nie bawimy się w modelarstwo śledcze ani nic z tych rzeczy. Tylko to takie trochę nieprofesjonalne kiedy tak "poważny projekt" ma buble. A wystarczyło trochę więcej serducha włożonego w całość przedsięwzięcia związanego z tworzeniem modelu tak wspaniałego samolotu. Nie wiem, może za dużo wymagamy?

Jak już mówiłem staramy się dalej i nie poddajemy. Spójrzcie na zdjęcia jak wygląda sprawa "kokpit-piloci" na surowo. Piloci z najlepszej dostępnej firmy więc nie ma mowy o przekłamaniu skali. Nawet powinni być o 2 mm więksi bo to 1:32.

P.S. Koleś to tu parę epitetów puścił, bo się napracował, a tu zonk...

1. piterson-66 2019-01-17 22:26:00

Wszystko ręcznie wycięte skalpelami (z pewnej sieciówki )oszlifowane papierem ściernym najpierw ręcznie a później się dorobiłem mini szlifierki (też z tej sieciówki) to moja żonka wtedy musiała często wycierać kurze.Ale ten kokpit wyszedł wam jak prawdziwy rewelka.

1. Wojok 2019-01-17 23:12:55

Hmm, a może to fotele są nie halo? Porównywaliście je do tych wycinankowych ? Zestaw jest dedykowany do F 16 i może to jest problemem

Rezultaty 100 - 120 z 218 pozycji
Udostępnij temat: