[R] Opel Kadett 38/Moskwicz 400 1:25 W.M.C.

1. Sebastian01 2022-07-04 09:35:43

No to żeś narobił tym błyszczącym lakierem... teraz moje matowo malowane auta wyglądają biednie.

Świetnie ci to wychodzi. Nawet nie dociekam ile czasu spędziłeś na szlifowaniu karoserii przed malowaniem. Patent z pisakiem chromowym już zapisałem w pamięci (i w koszyku na Allegro).

Cudeńko tutaj powstaje. Wyższy poziom modelarstwa kartonowego, na który nie każdy się wdrapie (na pewno nie ja).

1. Shinigami 2022-07-09 14:12:42

Oj tam zaraz biednie. A widziałeś kiedyś Żuka albo Nysę na lustrzany połysk bo ja nie :D.

Kończenie prac nad modelem idzie jak po grudzie. Kiedy zaplanowałem sobie lakierowanie felg to mój potomek wylądował na zwolnieniu lekarskim i do żłobka przez tydzień nie chodził. No i skoro siedział w domu to i lakierować nie mogłem bo lakier śmierdzi okrutnie i pół dnia trzeba po nim mieszkanie wietrzyć. W takiej sytuacji nie zostało mi nic tylko zabrać się za podstawkę. No i tu też kilka wymuszonych pauz było. Wymyśliłem sobie, że podstawka to kawałek brukowanej uliczki z chodnikiem jesienią. Przygotowałem sobie wszystkie elementy z gliny, a jak czekałem aż wyschną to dorabiałem detale takie jak kratka ściekowa, właz kanalizacyjny czy barierki. Kiedy glina już wyschła zabrałem się za układanie wszystkiego na ramce. I niestety okazało się że nie starczyło mi gliny na bruk więc musiałem zamówić nowy zapas i czekać. W tym czasie ogarnąłem zamknięcie tematu chodnika i rynsztoku. Zrobiłem też barierki i przy wieszaniu łańcucha okazało się że jest go za mało :( Nie chciało mi się już zamawiać i czekać na nowy więc koncepcja z ładnych i czystych barierek ewoluowała w barierki po przejściach. W tym casie doszła glina i przygotowałem resztę bruku. Na koniec zostało pomalowanie zrobienie zabrudzeń pomiędzy kostkami i śladów mchów i porostów przy rynsztoku, a na koniec jeszcze trochę liści i parę gałązek. 

1. AndDi 2022-07-10 14:01:30

Rany, Ty tę kostkę to każdą oddzielnie formowałeś, masz chłopie zacięcie, uf.

Pięknie wyszła ta podstawka. A czym wypełniałeś szczeliny miedzy kostkami? To barwiony wikol?

Barierka łańcuchowa bardzo naturalna.

1. marszalek24 2022-07-12 17:51:24

Bardzo efektownie ten bruk i chodnik wygląda. Pojechałeś na maksa! Wyobrażam sobie, jak Ty się przy tym narobiłeś, biedaku! Sam też tak w tej glinie kiedyś dłubałem. Jak ktoś nie wie, to trzeba wziąć poprawkę wymiaru bo glina jak schnie, to się kurczy. W Yutubie widziałem niedawno znacznie prostszy i chyba nawet efektowniejszy na to sposób. Styrodur, mówi Wam to cóś??? Sam będę zmierzał teraz w tym kierunku.

1. Szwagier 2022-07-13 09:30:47

Podoba mi się podstawka i model, super robota. 

1. AndDi 2022-07-13 09:55:10

Syrodur, mówi Wam to cóś??? 

marszalek24

Pierwsze słyszę! Co to jest? 

1. marszalek24 2022-07-13 16:34:03

Syrodur, mówi Wam to cóś??? 

marszalek24

Pierwsze słyszę! Co to jest? 

AndDi

Drogi Andrzeju, Ty naprawdę nie wiesz, co to jest syrodur???? Jestem w lekkim szoku, Ty?? Nie wiesz??? Jak mnie Ciebie szkoda, że też w tych glinach-plastelinach dziubiesz. Ale od czego ma się kolegów, zdradzę Ci tą tajemnicę. Otóż SYRO-dur(tak należy to pisać!), to powszechnie używana, szczególnie w kraju za kartoflaną granicą, masa modelarska o nadzwyczajnych właściwościach plastycznych. Uzyskuje się ją bardzo łatwo, domowym sposobem, wytrzepując lekko przechodzone skarpety. Jeszcze lepsze są onuce ale u nas już bardzo trudno osiągalne. No więc trzepiemy najlepiej nad czystą i gładką powierzchnią, żeby nam się nic nie zmarnowało. To co nam się wytrzepie, fachowo nazywamy pre-SYR. Teraz kolej na właściwą obróbkę. Zsypujemy pre-SYR do miksera. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego i wodę w zależności jak gęstą masę chcemy uzyskać. Pamiętamy: dużo materiału=odpowiednio duży mikser, musimy wziąć pod uwagę, że w czasie obróbki masa przyrasta dwudziestokrotnie. Łubu, dubu, łubu, dubu, pod wpływem kwasu i ciepła wytworzonego mikserem następuje maseracja, która następnie przechodzi w bituminizację i po około 15 minutach(w zależności od temperatury) otrzymujemy gotowy produkt. Znakomicie nadaje się do wykonywania wszelkich imitacji nawierzchni w modelarstwie. Bruk, chodnik, trylinka a nawet błotne koleiny z niej wykonane uzyskują czwarty wymiar. Robiłem już próby i efekty są r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-e! Polecam!!! Nie dziękujcie Koledzy.

1. AndDi 2022-07-13 19:22:52

Marszałku24, szczerze to w ogóle mnie to nie rozśmieszyło, a chyba miało. Może dlatego, że tak trochę na siłę starałeś się coś wymyślić.

Niestety moją wypowiedź pisałem z telefonu i mi wycięło literkę przy cytowaniu, myślałem, że tylko "S", a nie zauważyłem, że "t" też zniknęło. Przepraszam za ten niezamierzony błąd.

1. marszalek24 2022-07-14 17:36:32

mnie to nie rozśmieszyło, a chyba miało.

AndDi
    Łee, to chyba masz zły dzień! U mnie w domu wszystkim się podobało, a mnie najbardziej.
    A już tak bez obcinania literek, styrodur, to coś w rodzaju twardego styropianu. Bardzo dobrze daje się ciąć termicznie jak styropian i łatwo daje obrabiać podstawowymi narzędziami takimi jak skalpele dłutka, wykałaczki itp. dobrze się maluje zarówno pędzlem jak i aero. Podejrzewam, że nie przyjmie farb nitro ze względu na agresywny rozpuszczalnik.
    Pozdrawiam!

1. AndDi 2022-07-14 19:35:45

No to chyba Ci się rodzina podlizuje, albo się Ciebie boją

A może miałem zły dzień, ale dzisiaj znowu czytałem i nic, może jakby było krócej.

Sorki Andrzeju, ale tym pytaniem troszkę Cię podpuściłem, gdyż byłem jednym z pierwszych (pierwszy był chyba Jacek-KP) który zachwalał styrodur na Kartonówkach. Chyba w każdym moim modelu i każdej dioramie on sobie tam gdzieś jest.

1. Shinigami 2022-07-23 18:28:59

No i w końcu udało się zrobić koła. Dzięki temu prace nad modelem uważam za zakończone. Zaraz wstawiam galerię.

1. tulipan740i 2023-01-03 21:49:00

.....Uzyskuje się ją bardzo łatwo, domowym sposobem, wytrzepując lekko przechodzone skarpety. Jeszcze lepsze są onuce ale u nas już bardzo trudno osiągalne. No więc trzepiemy najlepiej nad czystą i gładką powierzchnią, żeby nam się nic nie zmarnowało. To co nam się wytrzepie, fachowo nazywamy pre-SYR. Teraz kolej na właściwą obróbkę. Zsypujemy pre-SYR do miksera. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego i wodę w zależności jak gęstą masę chcemy uzyskać. Pamiętamy: dużo materiału=odpowiednio duży mikser, musimy wziąć pod uwagę, że w czasie obróbki masa przyrasta dwudziestokrotnie.......

marszalek24

Cóż za wysublimowane poczucie humoru. 

1. marszalek24 2023-01-04 13:08:19

Cóż za wysublimowane poczucie humoru. 

tulipan740i

Sarkazmem mi tu zalatuje. Nazywał bym to, "wypowiedź wyjęta z kontekstu". Pól roku, no, no, niezły refleks! Podziwiam i pozdrawiam wylewnie

Andrzej Marszałek vel Dofcipny.

1. tulipan740i 2023-01-04 13:19:54

Serio by ulżyło gdybym cytował od dechy do dechy? Chyba kontekst tego "dowciapu" się nie zmienia. Jest jednakowo niesmaczny. Pół roku, co w tym złego. Jakoś mi ten suchar wcześniej umknął. Podziwiam twórczość i pozdrawiam wzajemnie.

1. Jacek-KP 2023-01-04 20:01:00

Super diorama będzie. I model też nieprzeciętny.

Rezultaty 80 - 95 z 95 pozycji
Udostępnij temat: