KONKURS- HMS Enterprize- Shipyard

1. SlawekH 2024-03-29 08:12:51

Ja myslalem zeby to zrobic tak, ze wszyscy wrzucaja do galerii modele konkursowe w tym samym czasie najlepiej chyba w poniedzialek. Glosujemy tak jak na model tygodnia, przez caly tydzien. Bedzie ladnie widac kto ile glosow zdobyl. W niedziele chwile przed zakonczeniem przezpisze ilosc glosow do tabelki z dodatkowymi punktami i gotowe. Takie jest moje zalozenie.  Podejrzewam, ze glosowanie bedzie dwuetapowe. W drugim etapie 3 modele i tu juz bedzie walka bez dodatkowych punktow. A co z tego wyjdzie to sie dowiemy juz niedlugo .

Zmienilem te sznurki tak pisaliscie i jest duzo lepiej.
    Jest tez kolejny problem. Tym razem z zaglami- tymi na samej gorze. Podciaglalem gejtawy i efek mnie nie zadowala. Powiedzialbym nawet, ze wyglada tragicznie. Nie pasuje to do calosci w zaden sposob. Z reszta mozecie zobaczyc na zdjeciach. 
    Macie jakas rade na to??
    Ja myslalem zeby dorobic jaka line i podciagnac je do gory. Cos jak na tym ostatnim obrazku co zaznaczylem.

1. AndDi 2024-03-29 08:21:33

Naciągnięte liny wyglądają dużo lepiej .

Te najwyższe żagle zwiń może całkowicie.

1. AndDi 2024-03-29 14:28:58

Ja myslalem zeby to zrobic tak, ze wszyscy wrzucaja do galerii modele konkursowe w tym samym czasie najlepiej chyba w poniedzialek.

SlawekH

A w Regulaminie nic nie ma, że należy wrzucić model do Galerii. Trzeba tylko mieć relację i ukończyć jego budowę

Chyba należy zmodyfikować Regulamin. 

1. PAN-KARTON 2024-03-29 17:43:20

No i tu zaczynają się schody w postaci lekkiej niesprawiedliwości:

Jeżeli ukończonych modeli będzie więcej niż 4, to po zgłoszeniu ich od MT wyświetlą się tylko 4 a reszta będzie nie widoczna w głównej odsłonie. W miarę przybywających głosów będą się tylko zmieniały modele w odsłonie głównej. Sam nie wiem czy można w ogóle zgłosić więcej niż 4 do MT ???

A co się stanie jak w ten poniedziałek do MT ktoś zaproponuje inny model niż z KONKURSU S.H. ?

Albo te inne nie będą brały udziału !?!? albo trzeba liczyć że cały tydzień jest tylko dla Ciebie... a tu może być różnie !

Ja zrobiłem testy w naszym MT forum i przez chwilę widniał tam model Beaty z 2011r (?), nie umiałem go usunąć, ale udało się po przez oddanie głosu na inny model już tam występujący. ufff...

Więc po oddaniu głosu przez danego głosującego, on może ten głos zmienić niesiony przez tak zwany tłum... ( szerokie pojęcie )

Po trzecie możemy oddawać głos tylko jeden raz ! a co z podium ? Każdy by chciał zagłosować na 1,2 i 3 miejsce - chyba ? Może to być po przez ilość głosów, ale te znikają z niedzieli na (next) poniedziałek.

Więc mamy albo nieprzespaną noc finałową, albo brak mi już argumentów żeby to się udało.

Sławku, musisz opracować inny plan. W tej formie jak pomyślałeś, moim zdaniem nie wypali... ale może się mylę > Nie ma w regulaminie konkretnych zasad wyboru ZWYCIĘZCY !

Jest informacja że to Ty będziesz wybierał. - kurcze, ale pozbawiasz się własnej nagrody

Głosowanie na zdjęcia do kalendarza..., jak bym to zrobił przez MT to sorrki, ale byśmy mieli 4 miesięczny rok

Oczywiście to tylko zabawa z kartonem w tle. Ale zabawa dorosłych facetów może się przerodzić w rzeczywisty ABORDAŻ jednostek konkursowych

Nie ma nic gorszego jak brak jasnych zasad wyboru ! ( chyba jakaś pseudo komisja właśnie to wyjaśnia ???!??!?!?? )

1. PAN-KARTON 2024-03-29 17:56:52

Macie jakas rade na to??

SlawekH

To proste, usiądź przy jajku w majonezie, nalej sobie coś do wypicia, popatrz na swój piękny model i stwierdź :

- jak to zrobić żeby wygrać ? tak jak nikt inny tego by nie zrobił ! i będzie GIT !!!

1. SlawekH 2024-03-30 02:47:59

Teraz to mnie Piotrze nie pocieszyles. Ja zylem w ciaglym przekonaniu, ze MT pokazuje wiecej pozycji niz 4. Ciagle takie wrazenie mialem.  To tak zawsze bylo czy jakies zmiany byly w ostatnim czasie?? yyhhh... to calkowicie niszczy moja koncepcje... a mialo byl fajnie, milo i przyjemnie . No coz bede myslal.. Dzieki Piotrze, ze mnie uswiadomiles . Co do regulaminu to jak wymysle to dodam "zasady glosowania" 

1. PAN-KARTON 2024-03-30 03:00:01

Sławku nie wiem czy nie można dodać do MT więcej niż 4 modele bo sam tego nie sprawdzę. Ja pisałem że jeśli można to na odsłonie głównej są tylko 4 sztuki.

Nie ma się co martwić od czego masz Kolegów z forum a każdy z Nas to MT

1. AndDi 2024-03-30 06:31:05

Do MT może być nominowana dowolna ilość modeli. Jeżeli jest ich więcej niż 4, to na stronie wejściowe pojawia się przy nominowanych modelach strzałka, która pozwala na obejrzenie pozostałych nominowanych modeli.

Pamiętam, że kiedyś było w jednym tygodniu nominowanych 8 modeli.

1. PAN-KARTON 2024-03-30 06:53:15

Do MT może być nominowana dowolna ilość modeli.

AndDi

No właśnie taką strzałkę i ja już widziałem, ale jest to tak rzadkie że może powodować tę właśnie drobną niesprawiedliwość w ogólnym oglądzie wszystkich modeli.

To są moje dywagacje na temat...  ale ważniejszą sprawą jest możliwość zmiany zdania przy głosowaniu i ograniczenie w postaci oddania jednego głosu.

Ten sposób będzie wymagał bardzo dokładnego zorganizowania się i ogromnej dyscypliny zarówno od Konkurentów jak i od Głosujących, a to nie jest możliwe

Pozostałe, pozostawiam SławkowiH. oczywiście chętny do ew. pomocy.

1. AndDi 2024-03-30 07:13:43

Piotrze, jak już wiesz, zawsze można zmienić swój wybór i w dowolnym momencie zrezygnować z oddanego głosu, głosując na inny model.

1. PAN-KARTON 2024-03-30 07:20:06

Więc po oddaniu głosu przez danego głosującego, on może ten głos zmienić niesiony przez tak zwany tłum... ( szerokie pojęcie )
    PAN-KARTON

Oczywiście że wiem i to jest dla mnie troszkę... jak by to ująć ? myślę że dla każdego do przemyślenia.

podobno odsetek 10%, to już raczej oddziesiątek, osób idących do głosowania ( w wyborach powszechnych ) głosuje tak żeby być w grupie wygranej. I potem na imieninach u Cioci móc powiedzieć - A nie mówiłem kto wygra !!! to to, co miałem na myśli - ( szerokie pojęcie )

1. Wojok 2024-03-30 12:43:08

Te najwyższe żagle zwiń może całkowicie.

AndDi

I to chyba najlepsza koncepcja ( choć obarczona pewnym ryzykiem ), bo wyższe żagle nie powinny być bardziej "rozwinięte", niż te niżej zawieszone

1. SlawekH 2024-03-31 08:20:29

Jak ja bym chociaz wiedzial jak je zwinac... . Problem ze zagle juz wisza i ciezko cokolwiek tam dzialac. Co do zwijania to nie wiem jak to zrobic. Wczesniej w innych relacjach czytalem ze sie robi  mniejsze zagle zeby ladniej je pozniej ulozyc na rejach. No u mnie to odpada bo zagle juz sa.  Nie wiem tez jak sie je zwija- chodzi mi o proces krok po kroku. Nigdy tego na zywo nie widzialem na oczy, ani nawet na zdjeciach. Jedyno co to gotowe, ladnie zwiniete zagle na rejach. 
    Podciagne je tak jak pozostale. To akurat umiem zrobic. Bedzie to chociaz trzymalo jakis caloksztalt. Nie uktywam, ze zaluje ze zagle zrobilem tak jak zrobilem. Trzeba bylo jedynie grot i fok zwinac, a reszte zrobic rozwiniete. Trinidad bedzie mial zagle w wlasnie takim ukladzie .

Co to do glosowania to wlasnie widze, ze jest wiecej niz 4 modele nominowane do MT. Jest ta strzaleczka. I to mi bardzo odpowiada. Czyli dobrze pamietalem .
    Wczesniej nie wiedzialem, ze mozna zmienic glos MT klikajac na inny. Ja myslalem, ze jak juz kikne to kaplica, niezmienne i nieodwolalne xD

1. PAN-KARTON 2024-03-31 08:56:58

SlawekH

Sławku drogi, nie gniewaj się za to: To Twój problem... a koś mi zarzucał rozbudowane regulaminy.

Coś się z narodem dzieje, nie dobrego.

Nie ma za grosz poczucia humoru, ludowego

zawsze myślałem że w tych tramwajach jest wesoluśko... (TEJ 1980)

Coście tacy smutni, przecie jedziecie do pracy !

1. Wojok 2024-03-31 10:56:04

...Wczesniej w innych relacjach czytalem ze sie robi  mniejsze zagle zeby ladniej je pozniej ulozyc na rejach. No u mnie to odpada bo zagle juz sa...

SlawekH

Nożyczki, i jedziesz. Bez zdejmowania. Nie takie operacje się tutaj odbywały

1. SlawekH 2024-04-22 08:11:32

Prace nie specjalnie ida do przodu. Powiedzialbym nawet, ze sie cofaja. Zrobilem jakos te zagle, jest ciut lepiej, ale dalej nie jest dobrze. Tak juz zostaje, nie bede tego zmnienial.
    Ze zlych wiesci to Enterprize mial bolesny upadek z okolo 1,2m. Sa szkody, ale da rade je naprawic. Kilka zerwanych linek, oczek, jedna knaga, ktora poszla razem z pokladem. O dziwo maszty i reje sa w jednym kawalku.Armaty sa tam gdzie byly. Bukszpryt sie przekrzywil, ale bez problemu go naprostowalem.  Najgorzej jest z pletwa steru, ktora zamocowalem na szpilkach. Nie moge tego odgiac i pewnie bede musial zerwac i na nowo zamocowac. 

dwa ostatnie zagle ktore bede instalowal
  1. AndDi 2024-04-22 08:44:26

Dlatego ster mocuję zwykle na samym końcu, już będziesz wiedział

1. PAN-KARTON 2024-04-22 09:03:48

To i tak fura szczęścia Takie działo z 1,2m i tylko drobne rysy ! Dziś już nie robią takich mocnych rzeczy, stara szkoła

A na zdjęciu nr 3 wyrwa w pokładzie to od upadku ?

1. SlawekH 2024-04-23 12:46:20

A na zdjęciu nr 3 wyrwa w pokładzie to od upadku ?

PAN-KARTON

yep . patyk poszedl w gore i wyrwal knage i bloczek- widac je na zdjeciu. Brakujacy kawalek jest dalej zlepiony z knaga, tam troche go widac na zdjeciu. Pomaluje i przykleje- poklad bedzie jak nowka blaszka 

1. PAN-KARTON 2024-04-23 12:51:46

Pomaluje i przykleje- poklad bedzie jak nowka blaszka 
    SlawekH

kurde blaszka, macie sposoby na takie sprawy ile trzeba zaliczyć upadków, ile dziur trzeba załatać żeby umieć gubić takie rzeczy ?

Rezultaty 200 - 220 z 276 pozycji
Udostępnij temat: