KONKURS- HMS Enterprize- Shipyard

1. AndDi 2023-08-30 10:17:32

Nie balbym sie w zadnej z nich poplywac, aby sie zalodze nie przydaly 

PAN-KARTON

Proszę Pana Kartona, szalupy na tych okrętach nie tylko służyły w razie zatonięcia. Używano ich do wielu rzeczy. Przewożono zapasy, jeśli okręt stał na kotwicy po za portem. Wożono marynarzy i "żony" w te i we wte. Wywożono kotwicę, żeby ją rzucić z dala od okrętu - to najczęściej stosowano jak okręt wszedł na mieliznę i ściągano go przy pomocy takiej kotwicy i kabestanu. Holowano okręt w czasie ciszy. No i pewnie coś tam jeszcze można wypisać, ale wystarczy tych przykładów.

1. marszalek24 2023-08-30 15:20:12

Jak tak patrzę na Twoją robotę, to myślę sobie, że czas już najwyższy żebyś już zaczął coś knocić bo głupio będzie jak Fundator konkursu sam go wygra.

1. PAN-KARTON 2023-08-30 15:31:00

Sławek może do łódek już się nie przyda ale na zaś

Podkład Epoksydowy można nakładać kilkoma warstwami wręcz do tak zwanego oblania / zalania rys czy nierówności. Należy jednak pamiętać o odczekaniu między warstwami. Nie stosować techniki mokre na mokre. Ja mam taki ( foto ) nie ma na nim nic po Chińsku. Ale trochę pogrzebałem i takie krzaczki znalazłem to wysyłam. Pokażesz Chińczykowi zdjęcie to se poczyta i Ci doradzi. Kupuje się to w sklepach motoryzacyjnych, przynajmniej w Polsce Jak byś chciał poczytać to www.boll.pl

1. SlawekH 2023-08-30 16:13:37

Dzieki. Ja popaczam ten podklad jak bede mial chwile.

Wiosla sa ewidentnie za grube, ale to z wykalaczek robilem. Bardziej zeszlifowac nie moglem bo mi pekaly. Z bambusem to nawet nie pomyslalem. Rosnie to doslownie wszedzie, pewnie kosztuje tyle co nic. Oni to nawet gotuja i jedza. Nastepnym razem to ja poszukam sobie gotowych patyczkow. Podejrzewam ze jest duza szansa. Jakby nie patrzec zyje w kraju, w ktorym produkuja wszystko 

Ciesze sie, ze szalupy Wam sie podobaja. Na ich podstawie mozna powiedziec, ze okret tez powinien mi jako tako wyjsc. 
    Dzisiaj troche popracowalem przy kadlubie-efekt na zdjeciach. Jutro w planach ambrazury.

Wszystko co AndDi opisal o szalupach do obejrzenia na filmie "Hornblower"  Dokladnie chodzi mi o serial, gdzie kazdy odcinek jest pelnometrazowym filmem. Bardzo fajnie sie oglada podczas klejenia. Ja wlasnie drugi raz ogladam. Bardzo fajny film gdzie francuz wyglada jak francuz (kiedys) i mowi po francusku, hiszpan wyglada jak hiszpan i mowi po hiszpansku tak samo anglik wyglada jak anglik. I nie wciskaja czarnych na sile. Jeden watek, jeden bohater, nie trzeba sie mocno skupiac na dialogach i duzo zaglowcow.

Hehe mi to do wygranej daleko jak z tad do Ch... yyyy.... Polski? . Marszalku to dopiero poczatek. Jest tu jeszcze duzo do spartaczenia 

1. PAN-KARTON 2023-08-30 16:21:02

Póki co wygląda jak kontenerowiec albo tankowiec Ale oczami wyobraźni.... piękny będzie !

1. SlawekH 2023-08-30 16:53:22

Póki co wygląda jak kontenerowiec albo tankowiec Ale oczami wyobraźni.... piękny będzie !

PAN-KARTON

Dzieki.
    W sumie to on taki jest troche beczkowaty. Mam takie wrazenie jak na razie. No ale to dopiero poczatek. Dojda maszty, zagle jakies tam duperelki i bedzie calkiem inaczej wygladal.

1. AndDi 2023-08-30 17:10:18

Serial o Horblowerze jest dobry, a cały cykl książek o nim jeszcze lepszy. Gorąco polecam.

Sławku, ładnie to wygląda

Te czerwone armaty się dobrze wpiszą w kolorystykę.

1. PAN-KARTON 2023-08-30 17:19:49

AndDi a skąd wiesz że armaty będą czerwone, skoro w relacji są prawie czarne ?

1. PAN-KARTON 2023-08-30 20:41:32

Proszę zajrzyj do ogłoszeń na forum. Jest idea zrobienia czegoś fajnego. Post o nazwie „Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024” opublikowany przez PAN KARTON. Zapraszam do komentowania i wypowiedzenia swojego zdania w tym temacie !

1. SlawekH 2023-08-31 05:32:59

AndDi a skąd wiesz że armaty będą czerwone, skoro w relacji są prawie czarne ?

PAN-KARTON

Hehe AndDi mial na mysli lawety pod armaty . No wlasnie mi od poczatku ten zolty kolor nie pasowal. Ten czerwony bardo ladnie sie prezentuje. 

1. PAN-KARTON 2023-08-31 13:45:22

Wyczuwam między słowami że jesteś zadowolony z budowy.

Ciesz nasze oczy  Uwierz, ja jestem bardziej zadowolony i ciekawy co dalej jak Ty !

To kiedy popłyniemy ? Co tam u Was się zdaje na kartę pływacką ? - SAKE ?

1. SlawekH 2023-08-31 17:15:12

Jestem bardzo zadowolony z budowy. Idzie bardzo ladnie i bez wiekszych problemow. I w miare szybko co najwazniejsze.

Kiedy poplyniemy?? to jest dobre pytanie . Nie wiem jaka jest definicja sake, ale to z ryzu chyba. Tutaj nazywaja to bai jiu- biale wino. Z ryzu robione 40-60%.  

A tu dzisiejsze prace. Ambrazury. Z lenistwa nie chcialo mi sie ich ciac z wycinanki, bo maja zlowrogie ksztalty i znajac zycie by mi sie rozpadly. Pocialem paski z tektury 2mm. Przykleilem. Oszlifowalem tak zeby nadac wlasciwy ksztalt. pomalowalem. I na dzisiaj wszystko.

1. AndDi 2023-09-01 07:32:35

Dobrze że Ci dziury w poszyciu pasują, bo w mojej Zemście ni diabła nie chciały się spasować, gdyż źle zostały rozplanowane przez projektanta.

1. aragorn001 2023-09-01 08:50:23

Sławku, ale masz tempo, bardzo mi się podoba twoja praca!

U mnie lekki zastój w stoczni, miałem inne sprawy na głowie, przygotowywałem się do zdania egzaminu na jakieś tam IT certyfikaty, jeszcze jeden egzamin za niecałe 2 tygodnie i wracam do zabawy z kartonem!

Ale cały czas czytam aktualizacje!

1. SlawekH 2023-09-02 05:42:44

te dziury to mi sie nie spasowaly, pociete jest tam troche i otwory sa wieksze niz powinny. W Leosi tez mi nie pasowaly. Tutaj akurat czesc rufowa nie pasowala, a w leosi dziobowa.

Tempo jest, bo jest wolne, ale sie konczy. Niedlugo wracam tez do nauki chinskiego, wiec bedzie szlo duzo wolniej. 
    Hehe IT jest dla mnie czarna magia. Z tych dwoch mimo wszystko wybieram chinski . Zycze tez powodzenia na egzaminie!

Z aktualnych prac to pomalowalem lawety i dodalem niezbedne oczka. Okleilem kadlub kolejnym podposzyciem (ksero poszycia). Mam teraz podposzycie w pionie i poziomie. Dosc sztywne i dobrze sie trzyma. Od wikolu troche sie znieksztalcilo, ale to bylo przewidziane. Zaszpachlowalem.

Enterprize vs Leocadia Enterprize jest duzo mniejsza jednostka
  1. AndDi 2023-09-02 09:29:33

Faktycznie te koła to trochę kanciaste wyszły. Po pomalowaniu bardziej się to uwidoczniło. Co to nie ma w Chinach wybijaków do otworów?

1. SlawekH 2023-09-02 12:45:58

One nie sa troche kanciaste... One sa mega kanciaste . I to nie kola, a osmioboki . Z wybijakami probowalem przy lawetach do Leosi i bardzo szybko mnie sasiedzi pogonili- 16 pietro.
    Nastepnym razem beda sztnce i kolka beda okragle- obiecuje 

1. AndDi 2023-09-02 13:00:04

One nie sa troche kanciaste... One sa mega kanciaste . I to nie kola, a osmioboki . Z wybijakami probowalem przy lawetach do Leosi i bardzo szybko mnie sasiedzi pogonili- 16 pietro.
    Nastepnym razem beda sztnce i kolka beda okragle- obiecuje 

SlawekH

Jak Ty to w nocy robisz! Też bym Cię pogonił.

Ja mam taki odlany dysk z ołowiu. Mój tata go jeszcze odlał w puszce po jakiejś konserwie. Dysk ma grubość 3 cm i stawiam go na pieńku. Pieniek nie stoi na stole tylko na podłodze i to na dodatek w miejscu gdzie jest solidna konstrukcja, a nie na środku pokoju.To mocno wycisza, ale też troszkę słychać.

1. marszalek24 2023-09-02 13:15:38

Ha, ha, ha, ha, ha!!!!! Pieniek w pokoju!!! To ja dopiero miałbym jazdę!!!!

1. SlawekH 2023-09-08 16:24:49

Zeby nie bylo to ciagle cos dlubie. Plankowanie wyszlo tak sobie. Duzo szpar i dziwnych przesuniec. Bardzo mnie meczylo docinanie przy ambrazurach tam ciagle bylo cos nierowno. Powyzej listwy odbojowej dojda inne elementy wiec laczenia w teorii powinny byc ladnie  zakryte. Uprzedzajac pytania odnosnie malowania to bede miedziowal . Glownie dlatego, ze nie podoba mi sie laczenie planek na srodku okretu.

Narazie mam niewiele czasu i nie bardzo moge sie skupic na jakims "wiekszym" elemencie to tak z doskoku dlubie te drobne elementy i rozne klamoty.

Odnosnie pienka w pokoju to u mnie moze by przeszlo tylko gdzie ja taki pieniek znajde 

tu bedzie jakis dziwny element- jeszcze nie wiem co to dokladnie :) miedziowanie powinno zakryc to laczenie lustro bocianie gniazda- marsy a to czeka do pomalowania
Rezultaty 40 - 60 z 276 pozycji
Udostępnij temat: