KONKURS- HMS Enterprize- Shipyard

1. SlawekH 2023-10-17 15:30:21

Jest jakis tam niewielki postep prac. Armaty na lawetach z linami hamujacymi.
    Bardzo przeszkadzaja mi kanciaste kolka i brak czegokolwiek na nich- sa takie za gladkie. Trzeba bedzie cos pomyslec w przyszlosci.
    Liny byly bardzo nieposluszne i nie chcialy sie ukladac tak jakbym chcial, wiec musialem je potraktowac klejem. Wprawne oko na pewno wypatrzy, ze klej na linach sie blyszczy.

Blaszki powoli sie pokrywaja patyna. Robia sie ciemne i juz sie tak nie blyszcza- zdjecia wrzuce za jakis czas jak zamkne dolny poklad. Mysle, ze roznica w kolorach bedzie bardzo widoczna.

1. AndDi 2023-10-17 16:04:08

Co do kółek, to można centralnie przykleić kółeczko 1-2 mm, ze niby to jest oś koła. To jeszcze do zrobienia

Bardzo elegancko wyszły te armaty i liny hamujące. nawet bardzo ładnie. No i nareszcie ładna nitka

Tylko chyba trochę za mało mi się błyszczą same lufy.

1. SlawekH 2023-10-18 06:18:57

Niby te armaty przeciagnalem polmatem, ale slabo wygladaja. Nastepnym razem kupie inna farbke. Zamowilem sztance i zrobie te oski tak jak piszesz. A liny to mam juz takie jak powinny byc. Nie mam w nich bialej 

1. AndDi 2023-10-18 07:39:43

Sławku, może było dwa razy przeciągnąć półmatem, bo ten pierwszy wsiąknął w farbę i dopiero drugi by nadał lekkiego połysku. Sprawdź sobie na jakimś testowym kawałku.

Niteczki bajerek

1. PiotrP 2023-10-18 11:32:50

A liny to mam juz takie jak powinny byc. 

SlawekH

A skąd takie linki mozna wyrwać? Są bawełniane czy poliestrowe? 

1. marszalek24 2023-10-18 16:24:37

Sławek, a Ty rozumiesz, co tam na nich jest napisane???

1. SlawekH 2023-10-18 17:04:18

Ja je kupile w Chinach, bo tu mam najblizej . Wydaje mi sie ze bawelniane, ale to sie nie znam na tym. Nie mechaca mi sie, a w dotyku sa takie same jak te co mi sie mechacily xD
    A czy rozumiem co tam napisane? Rozumiem... 0,35mm, 50m to akurat srednica i dlugosc. A czy moge te chinskie znaczki przeczytac? to akurat nie. To dla mnie istna chinszczyzna .

A tak serio to po wielu moich probach i latach nauki chinskiego po prostu sie poddalem. Cos tam przeczytam, cos tam powiem, nawet jestem w stanie napisac ale bardzo mi daleko do "znajomosci" chinskiego. A ciekawostek to duzo latwiej mi idzie pisanie i te znaczki niz rozmawianie, ktore jest dla mnie istnym dramatem 

1. PAN-KARTON 2023-10-18 18:42:01

A ciekawostek to duzo latwiej mi idzie pisanie i te znaczki niz rozmawianie, ktore jest dla mnie istnym dramatem 
    SlawekH

Sławku napisz nam proszę po Chińsku:

"Piwo jasne jęczmienne nisko pasteryzowane z dolnego warzenia na naturalnym chmielu z Grójca" 

Ja po polsku sprawdzałem pisownię...

Weź ich tam opiernicz w konkursie po chińsku. !

1. SlawekH 2023-10-31 14:08:39

Cos tam sie u mnie dzieje. Niewiele, ale troche do przodu. 
    Ostatni czas byl pasmem porazek .
    Podjalem probe zrobienia osi kol, ale w wiekszosci sie rozpadaly. Na tym pokladzie sobie odpuszcze, za to na gornym pokladzie zrobie. By the way sztance biopsyjne to zajefajna rzecz 
    Powiazalem bloczki i zaczalem taliowanie, ale okazalo sie, ze bloczki sa za duze i nachodza na siebie. Podjalem jeszcze probe innego wiazania, ale mi sie nie podobalo.
    Biedzie tylko jeden bloczek-ten drugi pomine. Na gorny poklad postaram sie cos wymyslec, zeby byly dwa.

Jest tez pierwszy marynarz- zamieszkal sobie na okrecie. Jakby to byla Czarna perla, albo cos podobnego to uznalbym to za waloryzacje . Niestety bede go musial kulturalnie wyprosic .

Jest tez jeszcze jeden problem. Pierwszy traz w zyciu mnie sie przytrafilo. Poklad mi wyblakl. Stracil kolor i zrobil sie miejscami rozowy. Gdzie niegdzie pojawily ie jakies dziwna plamy/przebarwienia. Nie wiem czy mam sie smiac czy plakac  Co ciekawe- kadlub nie byl nawet na slonce wystawiony. Stal na polce pod sufitem.

A tu sobie pan marynarz mieszka :D
  1. marszalek24 2023-10-31 17:19:17

okazalo sie, ze bloczki sa za duze i nachodza na siebie.

SlawekH

Teraz już pewnie musztarda po obiedzie, miałem taki sam problem. Znacząco zmniejszyłem kotwę w burcie i wycofałem armatę w tył.

1. PAN-KARTON 2023-10-31 18:06:46

Co ciekawe- kadlub nie byl nawet na slonce wystawiony. Stal na polce pod sufitem.

SlawekH

Chemia Panie chemia ! Odbarwienia materiałów to powszechna rzecz. Na każdej ( raczej ) lakierze jest info o potrzebie wykonania próby w miejscu mało widocznym

Jak by co zwalisz winę na Majtków za złe szorowanie pokładu. A tego z za armaty to zwolnij... zamiast pilnować pokładu to spał !

1. AndDi 2023-10-31 18:16:05

Niestety zdarza się, że druk zmienia kolor, wystarczy nie raz nawet szczątkowe UV

1. SlawekH 2023-11-03 03:28:15

Cos tam do przodu. Mialem piekielny plan taliowania armat tylko w widocznych miejscach, ale tak fajnie mi sie wiazalo ze zrobilem wszystkie .
    Sa tez sloneczka- sposob wykonania banalny- jak ktos nie wie to naklejam koncowke nici na tasme i lece w kolko, a na koniec daje rozwodniony wikol. 

taka roznica w kolorach :(
  1. AndDi 2023-11-03 06:27:17

Też tak robię słoneczka. Świetnie to wygląda

1. SlawekH 2023-11-07 09:04:13

Prace poszly do przodu. Wiekszosc byla gotowa wczesniej. Trzeba bylo tylko pomalowac i poskladac do kupy. 
    Przy armatach wcisnalem jakos te dwa bloczki.
    Dodalem czerwony pas nad zloceniami- mialem tam duza roznice miedzy burta wewnetrzna i zewnetrzna. Wyglada nawet ok.
    Obecnie czekam na gretingii i mnie to czekanie troche blokuje. W ten sposob powstamy meble w kabinie kapitana. Mialem ich nie robic, bo ich i tak nie bedzie widac. Wyszly calkiem calkiem i teraz to szkoda mi zakrywac wszystko pokladem 

1. Wojok 2023-11-07 13:02:26

A kiedy galeria tego tam, ukończonego żaglowca, co go tam pod obrazem weidać ?

1. AndDi 2023-11-07 15:49:18

Świetna kabina, dużo się w niej dzieje. Ten żaglowiec pod obrazem, to świetny pomysł, jaka to skala?

Faktycznie szkoda zasłaniać, a może zdejmowany pokład?

1. marszalek24 2023-11-07 16:29:12

Dla mnie, to jednak dziwne te armaty na pokojach. A jaki będzie kipisz jak to pierdyknie!!!! Teraz, jak trochę przyciemniało (a może inaczej zdjęcie zrobiłeś) widać jaką robotę robi miedziane obicie. Miód z masełkiem! Superbajer!!!!

1. AndDi 2023-11-07 21:34:29

Dla mnie, to jednak dziwne te armaty na pokojach.

marszalek24

A dla mnie niedziwne, gdyż tak było w rzeczywistości. Na niektórych okrętach, to przed bitwą demontowano też ścianki działowe w "pokojach"

Rezultaty 80 - 100 z 276 pozycji
Udostępnij temat: