KONKURS - Papegojan | Shipyard | 1:96

1. PAN-KARTON 2024-02-07 14:46:45

Wcale nie. W moich relacjach można rozmawiać o czym się chce, a temat forum jest ważny. 

Sebastian01

Masz rację - temat jest ważny !. Ale jak ktoś kiedyś tu zajrzy celem zdobycia wiedzy modelarskiej pogubi się Sorrki za próbę oswobodzenia relacji 

1. marszalek24 2024-02-07 14:50:21

Doradźcie coś.

Sebastian01

Na ile dobrze odczytuję zdjęcie, to możesz spokojnie zrezygnować z pierścienia pośredniego i wiązać do lawety oraz dosunąć ją do burty. Miałem ten sam problem.

1. Wojok 2024-02-07 15:40:49

Poki co w tym roku Wojok sie zmaga z wpłata...

PAN-KARTON

Sokojnie, dajcie "chwilę", rozkminiam temat, ale to jest chyba Wojoka wina

1. Sebastian01 2024-02-07 16:46:48

Na ile dobrze odczytuję zdjęcie, to możesz spokojnie zrezygnować z pierścienia pośredniego i wiązać do lawety oraz dosunąć ją do burty. Miałem ten sam problem.

marszalek24

Ten pierścień pośredni to jest haczyk z oczkiem tylko tego na zdjęciu nie widać. Ja wątpię, że mógłbym coś dowiązać do lawety, bo byłem na tyle "sprytny", że działa już wkleiłem. Dosunąć też nie dosunę, bo tam jest taka listwa na pokładzie przy burcie i przednie koła lawety już jej dotykają. Dziękuję jednak za radę. Zobaczę jak będzie wyglądać talia z jednym blokiem jak radził AndDi i jeśli będzie ok to z tym zostanę, bo to w sumie najszybciej i najłatwiej będzie zrobić. 

1. Sebastian01 2024-02-12 11:05:06

Armaty wreszcie wszystkie zainstalowane. Talie transportowe zrobiłem wszystkie takie same, czyli z jednym bloczkiem. Doszły jeszcze dwie ostatnie armaty, te najmniejsze na górnym pokładzie rufowym. Ponadto pompy i pierwsza kołkownica. Nagle od Seahorse'a. Chyba je pomaluję, bo przy tym rozmiarze (0.5mm) takie trochę jakby przeźroczystę są. Kontynuuję elementy na pokładzie, następnie pokrywy ambrazur, a później zajmę się dekoracjami.

1. AndDi 2024-02-16 08:38:37

Sebastianie, słoneczka powinny być raczej zwijane od samego środka. Marynarze po nich biegali, więc takie puste miejsce stwarzało niebezpieczeństwo zaczepienia i wywrócenia się.

To tak na przyszłość .

1. Sebastian01 2024-02-16 09:04:48

Widziałem gdzieś na innym forum, że takie też były i szczerze mówiąc spodobały mi się to tak je wykonałem. Dodatkowo, w ten sposób było łatwiej je zrobić.

Dla pewności jednak dam tablicę BHP w widocznym miejscu 

1. marszalek24 2024-02-16 14:46:17

A tak realnie, jak wróg będzie walił z całej burty, to kto w te wianuszki będzie się bawił??? Bo to chyba okręt wojenny jest??? Jako szczur lądowy chcę powiedzieć, że chyba dopuszczalny jest każdy sposób zamotania liny, żeby pod nogami się nie plątała. 

1. AndDi 2024-02-16 16:00:19

Patrzenie na to jak ktoś gdzieś zrobił, to nie znaczy, że ten ktoś zrobił to dobrze. Teraz ktoś kiedyś zobacz Twoje słoneczka i też tak zrobi i wszyscy zaczną się tym sugerować. Warto zawsze zweryfikować takie podpatrzenie.

Wcale nie prawda, że trudniej wykonać pełne słoneczka.

Marszałek24, w czasie walki to te wszystkie liny są rozwinięte, a tu nie ma walki, więc porządek powinien być.

1. Sebastian01 2024-02-21 10:27:06

No i mi się Promotor wkurzył... 

Na domiar złego po zamontowaniu klap ambrazur doczytałem jak AndDi radził w innej relacji, żeby ich nie montować i zostawić to na koniec. A ja zamontowałem już .

Ponadto zainstalowałem wszystko na pokładzie. Kabestan, kołkownice (w liczbie 7), kotbelki, kilka innych elementów, których nawet nazwać nie umiem, ale z kształtu sądzę, że mogą mieć coś wspólnego z linami. Wspomniane klapy ambrazur wymagają jeszcze docięcia nitek i wklejenia ich końcówek w otwory, ale nie zdążyłem tego wczoraj zrobić, a bardzo chciałem pokazać stan obecny. Teraz w kolejności zabiorę się za dekoracje. Nie udało mi się ich wydrukować w 3D (tylko kilka, tych większych). Jeszcze nie zdecydowałem jak je zrobię, a metod jest kilka: modelina/milliput, pisak 3D Sakura. 

Tymczasem kilka zdjeć:

1. PAN-KARTON 2024-02-21 10:35:35

No Panie... A Promotor to na jaki stopień Cie prowadzi ? Bo mi to wygląda na doktorat. 

Do lipca daleko ale coś mi tu pachnie Noblem !

Bardzo mi się podoba ta zła kolejność sklejania 

1. Kikol77 2024-02-21 10:40:46

Świetnie to wyglada ja teraz siedzę w olinowaniu mojej virginii :) wiąże, przewlekam a końca nie widać :)

1. Sebastian01 2024-02-21 18:48:54

Cieszę się, że moja robota się podoba :)

Teraz pytanie do znawców. Zaczynam robić dekoracje. Pisak odpadł, rozlewa się zanadto. Milliput odpadł - nie lubimy się nawzajem z tą materią... Pozostała na polu boju modelina i tutaj właśnie pojawia się pytanie. Czy ja to później mam gotować? Czy po prostu zostawić aż sama trochę stwardnieje i malować? Chciałem podejrzeć w relacji AndDiego (Cleopatra, ale czy to w ogóle była modelina?), ale po ostatnim zwalnianiu miejsca na forum już nie mogę niestety...

1. PAN-KARTON 2024-02-21 19:09:22

A co to za modelina ?

Ja mam taką która trzeba w piekarniku wygrzać przez 20 min w 110stC

1. Sebastian01 2024-02-21 19:13:25

No taka właśnie, ale to mi się rozleci jak ściągnę z papieru. To są takie płaskorzeźby.

1. PAN-KARTON 2024-02-21 19:22:26

Modelin jest sporo rodzajów...

Jeśli to taka co ja trzeba ugotować w wodzie, może zmienić swoje gabaryty. Takiej na przeczekanie do stwardnienia nie znam (?)

Masz opakowanie ? Albo sprawdz gdzie kupowałeś i znajdź instrukcje dzialania

1. Sebastian01 2024-02-21 19:33:55

Nie chodzi mi o utwardzenie samoistne. Po prostu ona się robi miękka jak się ją w palcach rozrabia, a sama z siebie jest twardsza. To jest normalna modelina od Astry, 100-110 stC przez 15-20 minut w piekarniku.

1. PAN-KARTON 2024-02-21 19:51:16

Czyli sie normalnie zachowuje, moja też miękkie jak ja gniotę. 

Czyli jak rzeźba pasuje to do pieca i będzie kolejna perełka w modelu

1. Sebastian01 2024-02-21 20:52:57

Upiekłem :)

A obok głowy wojowników, ale to z drukarki.

1. AndDi 2024-02-21 21:10:33

No i mi się Promotor wkurzył... 

Sebastian01

Wkurzyłem się? Nawet o tym nie wiedziałem, że się wkurzyłem

Bardzo ładnie wygląda okręt, przy sterze popracuj trochę białą farbą na kilu, bo coś tam się pobrudziło.

Rezultaty 140 - 160 z 350 pozycji
Udostępnij temat: