KROKUS - LAUTELLO (1/96), czyli nieznany "Kopciuszek" wśród "Celebrytów" :)

1. PAN-KARTON 2023-12-18 08:55:03

A znalazłem taki rysunek

AndDi

A o mixie nic nie wspominales 

Moze jak by te niebieskie tylko zamienic na bezowe ???

Nie wiem jak zywe sa te kolory ? Ale mimo wszystko biale. Wystarczy jak kolor lin dasz taki zmeczony polowami i sztormem. Jak masz takie opcje ?

1. Wojok 2023-12-19 13:07:41

...Słupki ( barierki - adnotacja Wojoka )wykonałem z podłużnych koralików nadzianych na drut i sklejonych wstrętnym CA...

AndDi

Hmm, przykleiłeś je prostopadle do pokładu, a to chyba błąd, bo on nie będzie poziomy

Rzuca się to w oczy przy odchylonym maszcie.

Dobrze, że będzie barierka, to się to trochę przysłoni

1. AndDi 2023-12-19 13:15:47

Hmm, przykleiłeś je prostopadle do pokładu, a to chyba błąd, bo on nie będzie poziomy

Wojok

Pokład jest bardziej poziomy niż ze skosa , maszt jest bardzo ze skosa .

1. Wojok 2023-12-19 14:12:12

Pokład jest bardziej poziomy niż ze skosa , maszt jest bardzo ze skosa .

AndDi

???

1. SlawekH 2023-12-19 15:58:02

AndDi mial na mysli ze poklad bedzie bardzo rownolegle do poziomu morza, a maszt bedzie mocno odchylony do tylu. 
    (tak mi sie wydaje)

Mnie tu chwile nie ma, a lajba juz prawie skonczona . szybko Ci to idzie. Jak jest jeszcze szansa glosowac na kolor zagli to mnie sie ten niebieski podoba 

1. Wojok 2023-12-19 16:28:57

AndDi mial na mysli ze poklad bedzie bardzo rownolegle do poziomu morza, a maszt bedzie mocno odchylony do tylu. 
    (tak mi sie wydaje)

SlawekH

Co AndDi miał na myśli, to akurat zrozumiałem. Tyle, że patrząc na plan, który dołączam, nie zrozumiałem, skąd taki wniosek ?

1. SlawekH 2023-12-19 16:40:44

Ooo faktycznie... jednak jest odwrotnie. To teraz ciekawe co to bedzie 

1. PAN-KARTON 2023-12-19 16:50:28

Ooo faktycznie... jednak jest odwrotnie. To teraz ciekawe co to bedzie 

SlawekH

Rwanie korali.... WrrrrrrHmmm !

1. AndDi 2023-12-19 16:51:35

Macie obaj rację, teraz stermaszt jest ze skosa jak pracuje bez przyklejenie nadbudówki. Po przy klejeniu, maszt będzie prawie pionowo do poziomu morza .

Źle patrzyłem .

1. Wojok 2023-12-19 17:59:51

Macie obaj rację, teraz stermaszt jest ze skosa jak pracuje bez przyklejenie nadbudówki. Po przy klejeniu, maszt będzie prawie pionowo do poziomu morza .

Źle patrzyłem .

AndDi

No, i słupki też będą "prawie" pionowo

1. AndDi 2023-12-19 18:44:42

No prawie, bo słupki trochę pochyliłem, popatrz na drugą fotkę.

Zrobiłem olinowanie stermasztu i powiem, że dało mi w kość. Strasznie długo mi to zeszło i nie wiem dlaczego. Czy dlatego, ze to takie małe, czy dlatego, że tak długo nic nie kleiłem, a może przez te dziwaczne kołki (to te czarne pomiędzy bloczkami, a burtą)? Nie wiem dlaczego nie przywiązywali bloczków bezpośrednio, wydawałoby się, że to prostsza i skuteczniejsza metoda, ale pewnie jakieś powody mieli.

1. PAN-KARTON 2023-12-19 19:09:23

Ładnieeee !

Już wygląda jak oderwane od większej całości, w dobrym tego słowa znaczeniu. Jak się połączą fragmenty tej skomplikowanej układanki to będzie Wow !

1. Wojok 2023-12-19 19:16:54

No prawie, bo słupki trochę pochyliłem, popatrz na drugą fotkę.

AndDi

Hmm, z tego co widzę, to dalej jest "prawie"

1. AndDi 2023-12-19 21:04:08

Wojok

Czyli tak jak napisałem

1. Wojok 2023-12-20 00:21:11

Czyli tak jak napisałem

AndDi

No to nie szło tego tak zrobić, żeby było ok ?

1. PAN-KARTON 2023-12-20 04:53:57

Wojok

Czyli tak jak napisałem

AndDi

Czyli tak jak napisałem

AndDi

No to nie szło tego tak zrobić, żeby było ok ?

Wojok

Budowa modelu ciekawsza !? Konkreeet !... 

1. AndDi 2023-12-20 07:07:29

Może i szło, ale nie poszło, bo w kapciach robię, a nie w butach

1. AndDi 2023-12-22 16:44:45

W zestawie przeze mnie zakupionym były żagle, ale jakoś od początku mi się nie widziały. Były błyszczące, sztywne, a na dodatek dostałem je zagniecione i przypalone. Dowiedziałem się, że te żagle nie lubią wody i faktycznie, chciałem namalować paski i żagiel się pozwijał oraz zaczął się potwornie strzępić. Spróbowałem też przykleić linę do krawędzi, ale nijak się nie dało, gdyż strzępki i tam się pojawiały.

Jako, że od początku mi się nie podobały, to wyprodukowałem swoje własne - piękniejsze i nie zgniecione. Użyłem do likowania nowej nitki, chyba jakiś syntetyk, i łatwo nie było, musiałem kilka razy smarować krawędź, aby się przykleiła. No i później po przyklejeniu każdej krawędzi, odczekać z pół godziny, aby wyschło i złapało i dopiero następna krawędź.

P.S. Już są fotki, najpierw kolega, a później żona mi przeszkadzali w przesyłaniu .

1. PAN-KARTON 2023-12-22 16:50:01

Chyba specjalnie Cię tak potraktowali Najpierw nie dali wręg i jeszcze żagle podeptali ???

Fotki tych piękniejszych... no są piękniejsze

Rezultaty 180 - 200 z 247 pozycji
Udostępnij temat: