KROKUS - LAUTELLO (1/96), czyli nieznany "Kopciuszek" wśród "Celebrytów" :)

1. AndDi 2023-11-15 12:50:03

Coś mnie naszło jak zobaczyłem ten model, pewnie dlatego, że nic o nim nie słyszałem, ale również dlatego, że lubię kleić coś nietypowego, gdzie można wiele od siebie dodać. Możliwe, że właśnie z tych powodów jeszcze nie dokończyłem "Zemsty", przy której nie da się za wiele poszaleć, jeśli chodzi o własną inwencję. Ostatnio bóle kręgosłupa z lekka odpuściły, więc doszedłem do wniosku, że może skleić coś małego.

Mój "Kopciuszek" (Cenerentola) z pewnością nie ma szans wśród tych "Tuzów", ale przynajmniej się przyłączę do zabawy i zrobię tłum

Na tę chwilę zakupiony model z dodatkami.

1. Sebastian01 2023-11-15 13:30:56

No i super! Ładny statek. Zasiadam na widowni.

Jakbyś potrzebował jakiejś rady to pytaj śmiało 

1. AndDi 2023-11-15 14:02:18

Będę dopytywał.

Chciałem coś już złożyć, a tu się okazało, że w laserach są dwie wręgi podłużne, a nie ma żadnej poprzecznej

1. Kikol77 2023-11-15 14:17:22

Brawo AndDi 

Mnie tez się podoba ten statek, więc zasiadam i obserwuje - bedzie od kogo się uczyć 

No to nie fart z tymi laserami, to bedziesz miał kilka dni poslizgu na start  no chyba ze polecisz klasycznie bez laserów 

1. SlawekH 2023-11-15 14:20:13

Ale mila niespodzianka. Fajnie ze dolaczyles. Jednostka bardzo ciekawa. Ten tylek ma taki intrygujacy GPM niezlego psikusa Ci zrobil  
     Tradycyjnie witamy w konkursie i powodzenia.

1. marszalek24 2023-11-15 14:34:51

Mnie, też możesz pytać, nie krępuj się.

1. PAN-KARTON 2023-11-15 15:30:34

No w końcu, cieszę się że stan zdrowia pozwala na pochylenie się nad tematem.

A z tymi wręgami to jakiś brak wystąpił czy taka konstrukcja ?

A co, nie będę gorszy, mnie też możesz pytać Obserwować AndDiego robotę będzie miło... Panowie włączamy mikroskopy

1. AndDi 2023-11-15 20:01:18

No jest dobrze, no prawie dobrze. Chętni do pomocy są, można by zacząć kleić, a tu części brak.

1. Wojok 2023-11-15 23:01:50

A z tymi wręgami to jakiś brak wystąpił czy taka konstrukcja ?

PAN-KARTON
    Pytanie roku
    AndDi, mnie też możesz pytać. W kwestii...kasacji modelu

1. PiotrP 2023-11-16 00:22:36

Coś mnie naszło jak zobaczyłem ten model, pewnie dlatego, że nic o nim nie słyszałem, 

AndDi

Powiem Ci że ja też dopiero niedawno dowiedziałem się o istnieniu tego niezwykle urokliwego modelu. Bodajże to Tomek Król wstawiał niedawno galerie tej jednostki na sąsiednich forach. Kusi coraz bardziej żeby ją zakupić :-)

1. AndDi 2023-11-16 08:38:49

Piotrze (PiotrP),
    ja go wypatrzyłem w GPM, a szukając później w internecie materiałów o tym statku trafiłem na galerie Tomka Króla. Tomek Król opracował ten model na podstawie planów Czesława Greszkiewicza zamieszczonych w "Modelarstwie Okrętowym". Wydane jest ładnie, dobry karton, jak dla mnie trochę zbyt ciemne pokłady. Nawet się zastanawiałem czy swoich nie wydrukować, ale że nie mam kolorowej drukarki, to bym niósł do wydruku, a tam wszędzie laser w połysku, a jeśli w macie to chcą chore pieniądze, bo to już droższe maszyny. Stateczek jest mały, bo bez bukszprytu powinien mieć około 19 cm. Nakład wydania to 300 egz.

1. AndDi 2023-11-16 17:06:52

Domek rybaka

Ponieważ GPM nie dosłał mi wręg poprzecznych, ba nawet mi nie odpowiedział na maila z moja reklamacją, to postanowiłem sobie skleić domek rybaka.

Domek mieści się na dwóch stronach A4 i jest do zbudowania bez żadnych podklejeń i usztywnień. Wszystko klejone na zakładkę, czyli jak dla mnie konstrukcja zbyt wiotka, bałbym się, że jak by usiadły na niej dwie muchy, to by się zapadła. Dlatego postanowiłem wszystko wzmocnić tekturą. Trochę zabawy jest przy przerabianiu, ale zawsze lubiłem coś dodać od siebie, więc klei mi się powoli, ale przyjemnie.

1. AndDi 2023-11-16 20:57:39

No dobrze koledzy, było tylu chętnych do pomocy, to jest pytanie:

Poniżej na obrazku jest pokład oryginał z wycinanki i drugi przerobiony kolorystycznie przeze mnie. Który jest lepszy?

1. PAN-KARTON 2023-11-16 21:02:57

[...]  Który jest lepszy?
    AndDi

Wybieram teakowy, ale Ty zdecyduj czy w czasach z jakich pochodzi łajba robili już teakowe pokłady w tak nowoczesnym wybarwieniu. Przerobione ślicznie

foto wygrzebane z netu...

1. Sebastian01 2023-11-16 21:09:40

Trzeba było nie pisać który jest który. I tak bym wybrał nr 2, bo ładniejszy.

1. PiotrP 2023-11-16 23:56:51

AndDi dzięki za recenzję wydania. Ten kolor pokładu trochę mnie martwi ale i takchyba skuszę się na zakup. Po głowie chodzi mi już pomysł żeby ten pokład zrobić z forniru :-) Wycinankowy rzeczywiście jest bardzo ciemny. A co do Twojego pytania to zdecydowanie wersja jaśniejsza.

1. Wojok 2023-11-17 03:50:22

Który jest lepszy?

AndDi

Hmm, no nie wiem ? Mnie się akurat bardziej ten oryginalny podoba

1. marszalek24 2023-11-17 14:25:44

Ja też stawiałbym na ten oryginalny. Taki "na wysoki połysk", na rybackim statku, mógłby być co najwyżej do pierwszego wyjścia w morze.

1. AndDi 2023-11-17 17:19:55

Wynik ankiety 2:4 dla jaśniejszej wersji.

Już ją wydrukowałem, a jutro ją prysnę matowym lakierem, żeby zobaczyć czy przestanie się błyszczeć.

1. AndDi 2023-11-17 17:23:49

Domek rybaka c.d.

Parter domku ukończony wraz ze schodami na piętro. Co do schodów, to nie wyobrażam sobie ich ładnie skleić tak w "powietrzu" jak proponuje wycinanka, ale może mam za mało wyobraźni i umiejętności.

Rezultaty 0 - 20 z 247 pozycji
Udostępnij temat: