KROKUS - LAUTELLO (1/96), czyli nieznany "Kopciuszek" wśród "Celebrytów" :)

1. PAN-KARTON 2023-11-19 14:57:15

Piotrek, weź przestań i daj już spokój tym wymaganiom budowlanym. Stopień w tym modelu ma 13x4 mm, jak Ty chcesz tu pokazać i uzyskać spadek np. 2 stopni? On może i jest, ale go w tej skali nie widać.

W modelarstwie często idzie się na uproszczenia, szczególnie w małych modelach, bo wyobraźnia potrafi resztę podpowiedzieć i dopowiedzieć. Ja przynajmniej tak mam .

AndDi

Nie mam zamiaru cie pouczać a jedynie opisuje zasadę budowania takich elementów małej architektury.

1. AndDi 2023-11-19 15:57:49

Domek rybaka c.d.

No i kawałek pięterka, niby nic, a czasu zajmuje, głównie przez te przeróbki związane z podklejaniem kartonem.

1. AndDi 2023-11-19 16:12:27

Nie mam zamiaru cie pouczać a jedynie opisuje zasadę budowania takich elementów małej architektury.

PAN-KARTON

Oki, ale to można jakoś tak ogólnie, bo to nie portal budowlany tylko modelarski. Nie odebrałem tego jako pouczanie, ale w pewnym momencie zrobiło się trochę przynudzanie i wałkowanie (sorki) .

Jak w zeszłym roku robiłem renowację schodów zewnętrznych, to wszedłem sobie na budowlankę, poczytałem o materiałach i klejach i odbudowałem schody z odpowiednim spadkiem, aby woda na nich nie stała. W życiu bym nie szukał takich podpowiedzi na Kartonówkach.

1. PAN-KARTON 2023-11-19 17:35:47

Oki, ale to można jakoś tak ogólnie, [...] W życiu bym nie szukał takich podpowiedzi na Kartonówkach.

AndDi

To dobrze że nie walnąłem wykładu z całego procesu budowy schodów... OK

Kryj ten domek bo śnieg pada

1. Wojok 2023-11-19 17:52:21

W życiu bym nie szukał takich podpowiedzi na Kartonówkach.

AndDi

Hmm, jak widać błąd

1. AndDi 2023-11-19 20:37:28

W życiu bym nie szukał takich podpowiedzi na Kartonówkach.

AndDi

Hmm, jak widać błąd

Wojok

Jak widać, wiel-błąd

1. AndDi 2023-11-19 20:48:59

Kryj ten domek bo śnieg pada

PAN-KARTON

Mówisz i masz!!!

Dach podkleiłem dodatkowym kartonem, czyli składał się z trzech warstw i w sumie osiągnął grubość około 0,7 mm, czyli był za gruby na ładne zagięcie nawet za pomocą trasowania. Dlatego lekko naciąłem skalpelem dwie linie w odległości 0,5 mm od środka każda i wybrałem pasek papieru podcinając ze skosa skalpelem. Widać wybrany kawałek na fotce. Sposób znany, ale może komuś się przyda taka informacja. Pięknie się zagięło, równiutką linią.

1. AndDi 2023-11-20 14:17:36

Dodałem od siebie belki pod dachem, bo jakoś pusto tam było i Wielki Konstruktor pewnie znowu by krzyczał, że to niemożliwe konstrukcyjnie. I miałby rację, akurat tutaj autor wycinanki powinien to dodać. Przykleiłem tez okienka strychowe i komin.

Już myślałem, że Domek Rybaka ukończony, ale patrząc na fotki pomyślałem, że może warto uwypuklić te belki co są na ścianach. Sprawa do wykonania, bo mam drugą wycinankę, gdyż z myślą o jakiś przeróbkach zamówiłem od razu dwie . Na dzisiaj koniec klejenia, teraz sobie pogram w "Wasteland 3", niech plecy odpoczną, bo będę grał na leżąco .

1. SlawekH 2023-11-20 14:51:48

Dobrze, ze zrobiles reasumpcje glosowania. Wyglada duzo lepiej z naroznikami. Niestety nie moglem glosowac, bo z telefonu nie moge sie zalogowac, a w weekend nie mam czasu komputera odpalac. 
    Poza tym taki niewinny domek, ale jakie tu powazne informacje sie pojawiaja . Podejrzewam, ze w tamtych czasach to majster byl zadowolony, ze te schody mu jakkolwiek wyszly, ze w ogole mu wyszly 

1. PAN-KARTON 2023-11-20 15:34:33

Dodałem od siebie belki pod dachem, bo jakoś pusto tam było i Wielki Konstruktor pewnie znowu by krzyczał, że to niemożliwe konstrukcyjnie. I miałby rację, akurat tutaj autor wycinanki powinien to dodać. Przykleiłem tez okienka strychowe i komin.

AndDi

Not jeszcze brakuje wychodzącej ze ścian szczytowych kalenicy którą możesz ładnie zwieńczyć ozdóbką i będzie cacy - prawdziwy domek Murłat w ścianach "mur pruski" się nie wystawiało. Fotki na zachętę...

No bo że za duże przekroje na krokwie dałeś to już nie będę się wygłupiał

1. AndDi 2023-11-20 18:49:24

No bo że za duże przekroje na krokwie dałeś to już nie będę się wygłupiał

PAN-KARTON

Myślisz, że za duże? W realu mają 170x170 mm, więc może nie tyle, że za duże, co solidne.

Nad kalenicą się pochylę i zobaczę jak mi wyjdzie.

P.S. Muszę sprawdzić jakie ja mam u siebie na dachu krokwie?

1. PAN-KARTON 2023-11-20 19:17:42

Myślisz, że za duże? W realu mają 170x170 mm, więc może nie tyle, że za duże, co solidne.

Nad kalenicą się pochylę i zobaczę jak mi wyjdzie.

AndDi

Wyjdzie przednio bo to AndDi !

Zakazałeś ale: Krokwie w przybliżeniu liczy się ze wzoru 1:2,75h. parametr 1 przyjmuje się dla obciążeń dachu w zależności od pokrycia. Dziś pod taki dach 7x18 co 80cm i świat... Projektant decyduje a Cieśla może to konsultować bo szkół tyle co pryszczy na d..pie

Nie wiem co Autor miał na myśli na tej grafice ? Najbardziej przypomina to pokrycie bitumiczne... w tamtych czasach nieistniejące.

Powinno być coś na wzór łupka. ( grafitowe i bardziej podłużne niż poziome ). Pisze o tym bo:  jeśli zgadasz się z Autorem że to bitumik, to jest to dach lekki i liczy się raczej po oszczędnych przekrojach tarcicy. Oczywiście te wypuszczenia krokwi mogą zostać bo dlaczego ktoś nie mógł ich pogrubić/dodać na zewnątrz aby pasowały do podziału muru pruskiego, lub były zwykłą ozdobą- co świetnie Ci wyszło !

Jak jest okazja: Wiele modeli architektury na wystawie "Paprykarz" miało błąd związany z grubością pokrycia dachowego sumarycznego. Wracając do "bitumika" na samych deskach taki dach nie ma prawa wytrzymać 1 roku. Ostatnie krokwie zazwyczaj się wypuszcza na zewnątrz i wiąże się je wiatrownicą/wiatrówką co z automatu pogrubia dach do min. 20cm. Przy dachówkach ceramicznych potrafi urosnąć do 30paru.

Bardzo przepraszam ale ja mogę tak linijkami ... i niczego nie przepisuje z netu !! Skoro żaglowce mają wyglądać jak żaglowce a samoloty jak samoloty to "domki rybaków" powinny być domkami

Jak powiesz, to wywalę tę wylewność z forum, wydaje mi się że Sławek zasugerował że takie wywody mogą się przydać innym ??? Nie radzę jak budować a jak powinno być zbudowane...

Ukłon w stronę Autorów opracowań, ale to nie kwestia skali a założeń projektu modelu.

1. AndDi 2023-11-21 09:22:02

O pierdziu, ale żeś teraz Piotrek pojechał z tym wykładem. A co ty myślisz, że w tamtych czasach oni mieli te Twoje normy i wzory? Raczej wątpię. Kiedyś często budowano zbyt potężnie co by się nie zawaliło i te budowle stoją do dziś, albo przeciwnie, byle jak i te budynki się rozpadały już w czasie stawiania. Ew. w ostatniej chwili wzmacniano jakimiś podporami lub kolumnami.

A ja znalazłem budynek z wystającymi belkami, czyli takie też bywały . Wytnę jedno i zobaczę jak mi się będzie podobać.

1. Kikol77 2023-11-21 09:28:18

A ja znalazłem budynek z wystającymi belkami, czyli takie też bywały . Wytnę jedno i zobaczę jak mi się będzie podobać.

AndDi

AndDi nie znam się na budowlance ale to akurat wygląda na scieme ktoś zamontował deski na tynk tylko imitujące belki  W moim domu jak go kupiłem to były takie na sufitach :) 

1. AndDi 2023-11-21 09:48:10

Może i ściema, ale mi się podoba i ew. ja też zrobię ściemę .

P. S. Znalazłem też inne z wystającymi belkami, ale tylko ten domek sobie ściągnąłem.

1. marszalek24 2023-11-21 11:20:27

O kuchnia, jakie tu się koncepcje ścierają!!! Z jednej strony fajnie bo o budownictwie czegoś się dowiedziałem ale z drugiej, to chyba z armaty strzelacie do komara, to sklejanka dla dzieci jest.

1. PAN-KARTON 2023-11-21 13:52:27

O kuchnia, jakie tu się koncepcje ścierają!!! Z jednej strony fajnie bo o budownictwie czegoś się dowiedziałem ale z drugiej, to chyba z armaty strzelacie do komara, to sklejanka dla dzieci jest.

marszalek24

AndDi juz dzieckiem nie jest  jak przywali z armaty to na dioramce oczko wodne powstanie + mostek...

Wez AndDi jeszcze pod uwage rozpietosci polaci dachu.

Domek mozna kryc krokwia bez stezenia posredniego. Twoj piekny przyklad to kawal dachu. I nie jest to sciema jak trza to trza i sie wypuszcza.

Wyjdzie z wycinanki dla dzieci kawal ladnej architektury, nie moge sie doczekac finalu !! 

1. AndDi 2023-11-21 14:05:35

Bo wycinankę dla dzieci trzeba "umić" kleić i mieć "odwagie" to zrobić . Jak mam spieprzyć, to lepiej dziecięcą niż profesjonalną .

1. AndDi 2023-11-21 14:18:29

Nie będzie wystających belek. Wyciąłem, pokazałem dwóm osobom i nie mogły się dopatrzeć różnicy, ja też tylko dlatego widziałem, że wiedziałem.

1. Kikol77 2023-11-21 15:00:03

hmmmm to moze ja widze bo wiem :D Mi się bardziej podoba z  :)

To chyba taki sam temat jak z odgniataniem klapek na pokładzie żaglowca albo z super wypasionym silnikiem schowanym w obudowie :D

Rezultaty 40 - 60 z 247 pozycji
Udostępnij temat: