DEWOITINE D.520C1 - Wydawnictwo WAK

1. Wojok 2024-03-04 15:35:13

No ale na ten przód to trzeba coś dorobić prawda?

KARTOM

Najpierw znajdź fotkę owiewki od przodu, bo może być tak, że ta przednia pancerna szyba nie ma na dole ramki.

1. KARTOM 2024-03-04 17:44:21

Najpierw znajdź fotkę owiewki od przodu, bo może być tak, że ta przednia pancerna szyba nie ma na dole ramki.

Wojok
    Kilkadziesiąt zdjęć oryginału ale akurat przodu owiewki nie na. Jest takie zdjęcie z boku i ewidentnie jest tam ramka więc i u mnie będzie. W naszej galerii jest kilka modeli tego właśnie samolotu i w tym z innego opracowania też jest ramka. Nie ma jej tylko w opracowaniu z WAK-a.
    Mirek, Tobie się przyda jak będziesz go robił.

1. haydee 2024-03-04 18:32:23

tu jest dobre zdjęcie przodu

https://www.mojehobby.pl/products/Dewoitine-D.520-51903287.html

1. Wojok 2024-03-04 19:32:01

No ale na ten przód to trzeba coś dorobić prawda?

KARTOM

No i masz odpowiedź na pytanie

1. KARTOM 2024-03-05 12:48:23

Musiałem chwilę odsapnąć od tej nieszczęsnej kabiny więc zrobiłem sobie resztę pilników 

1. KARTOM 2024-03-05 16:08:17

Trochę pracy skalpelem i pilnikami i udało się jakoś spasować kabinkę. Jedna strona wyszła ok natomiast druga już nie do końca ale to wina złego wycięcia wytłoczki jeszcze jak była oklejona elementami obudowy kabiny. Myślę że przy starannym oklejeniu te szczeliny będą niewidoczne. Co teraz mam zrobić? Oklejać? Czy może przykleić teraz wytłoczkę  i oklejać już zamocowaną. Na co ja przykleić? Moglibyście podpowiedzieć bo nie mam pomysłu.

1. Wojok 2024-03-05 18:05:04

Za dobrze ją dopasowałeś. Nie zwróciłeś uwagi na to, co napisał Piotrek - ona się odsuwa do tyłu. W tym momencie nie ma szans

1. KARTOM 2024-03-05 18:21:07

Za dobrze ją dopasowałeś. Nie zwróciłeś uwagi na to, co napisał Piotrek - ona się odsuwa do tyłu. W tym momencie nie ma szans

Wojok

Fakt. Ale niech już tak zostanie.

1. PAN-KARTON 2024-03-05 18:29:07

Jak okleisz ja ramkami owiewki to lekko podniesie się tylna krawędź - optycznie. Będzie można założyć że to ten uskok. Takie owiewki jak się przesunęły do pozycji zamkniętej i pilot dociągał wajchę zamka to ona leciutko dochodziła do kadłuba. Więc wybrniesz

Więcej oglądaj zdjęć swoich modeli w oryginale... kopalnia wiedzy i poglądu na to co się skleja.

1. KARTOM 2024-03-15 20:41:45

Żeby nie było że nic się nie dzieje. Co prawda w tygodniu nie miałem czasu usiąść do sklejania ale musiałem też skompletować brakujące narzędzia i materiały niezbędne do budowy mojego modelu. I tak oto przybyły do mnie sztance i pręty oraz taśma dwustronna tym razem już transparentna. Nie pozostaje więc nic innego jak wziąć się do roboty w weekend.

1. haydee 2024-03-15 21:04:52

I tak oto przybyły do mnie sztance ....

KARTOM

Bardzo dobry zakup, jedyne co za jakiś czas dokupusz to rozmiary 1,5 / 2,5 / 3,5. Zobaczysz, że 0,5 mm robi różnicę. Uwaga co do używania, dociskaj i lekko obracaj i za każdym razem wyciągaj krążek ze środka bo inaczej się zapcha. Niestety szybko się tępią ale da je się ostrzyć. Wewnątrz cieniutkim iglakiem a po zewnątrz papierem wodnym.

1. mirkuch 2024-03-15 21:07:36

Ja kupiłem te wybijaki do skóy, bo znalazłem w fajnych rozmiarach od 0,5 do 5 mm, ale  też chyba pomyślę o sztancach. Tak z ciekawości jakie kupiełeś rozmiary? Może coś bym podpatrzył:)

1. KARTOM 2024-03-15 21:20:20

Bardzo dobry zakup, jedyne co za jakiś czas dokupusz to rozmiary 1,5 / 2,5 / 3,5. Zobaczysz, że 0,5 mm robi różnicę.

haydee
    Zastanawiałem się nad tym. Miałem już nawet je w koszyku ale myślę sobie bez przesady 0,5 mm nic nie zmieni...Mogłem kupić.

1. KARTOM 2024-03-15 21:26:53

Ja kupiłem te wybijaki do skóy, bo znalazłem w fajnych rozmiarach od 0,5 do 5 mm, ale  też chyba pomyślę o sztancach. Tak z ciekawości jakie kupiełeś rozmiary? Może coś bym podpatrzył:)

mirkuch

Ja kupiłem 1-2-3-4-5-6-8 mm ale były jeszcze 1,5-2,5-3,5 mm których nie kupiłem a teraz żałuję bo okazuje się że Haydee napisał że te 0.5 mm jednak robi różnicę. Trzeba dokupić Ja cały czas coś dokupuję... a już myślałem że wszystko mam

Co do wybijaków to też mam w rozmiarach 0,5 - 22 mm ale jakoś niespecjalnie się sprawdzają. W pierwszej kolejności to trzeba je naostrzyć.

1. mirkuch 2024-03-15 21:32:47

Dzięki, ja właśnie mam to samo, cały czas coś  i jeszcze do tego non-stop jakieś modele dochodzą ale mam nadzieję, że jak warsztat się skompletuje, to już będą pojedyncze uzupełnienia. Te sztance też chyba sobie zamówie, na bank te najmniejsze rozmiary:D

1. PAN-KARTON 2024-03-15 21:38:14

Dzięki, ja właśnie mam to samo, cały czas coś  i jeszcze do tego non-stop jakieś modele dochodzą ale mam nadzieję, że jak warsztat się skompletuje, to już będą pojedyncze uzupełnienia. Te sztance też chyba sobie zamówie, na bank te najmniejsze rozmiary:D

mirkuch

Nie łudź się to się nie skończy, zamawiasz, kupujesz, domawiasz, uzupełniasz, rozwijasz się więc i warsztat rośnie. O modelach nie wsponę.

A jak lubisz po testować tak jak ja to świnki Cię już nie lubią

1. KARTOM 2024-03-15 21:54:16

Nie łudź się to się nie skończy, zamawiasz, kupujesz, domawiasz, uzupełniasz, rozwijasz się więc i warsztat rośnie.

PAN-KARTON
    U mnie koszyk na Allegro pęka w szwach . Czekam tylko na przypływ gotówki. Zobaczcie sobie RUFIO 3D na FB mają parę fajnych narzędzi dla nas.

1. PAN-KARTON 2024-03-15 22:01:55

Rufio był na Syrence, macałem wszystko co przytargał i pokazywał jak działa. Fajne rzeczy to fakt. Fajne rzeczy są drogie

Ja na Allegro mam kosz od balona

edit:

A z gotówką jest jak z kacem, sam nie przyjdzie

1. KARTOM 2024-03-15 22:11:44

Rufio był na Syrence, macałem wszystko co przytargał i pokazywał jak działa. Fajne rzeczy to fakt. Fajne rzeczy są drogie

PAN-KARTON
    Skoro macałeś to zapytam o dwie interesujące mnie rzeczy. Po pierwsze cyrkiel a po drugie imadełko do "pudełeczek". Cyrkiel drogi ale czy warty swojej ceny?

1. mirkuch 2024-03-15 22:28:49

Czadowe są te rzeczy od Rufio ja bym się nad tym imadełkiem i cyrklem zastanowił, bo bez cyrkla chyba średnio na dłuższa metę 

Ceny też jest imponująca;) 

Rezultaty 80 - 100 z 252 pozycji
Udostępnij temat: