DEWOITINE D.520C1 - Wydawnictwo WAK

1. koland 2024-03-25 20:10:20

Witam.

Tera to jak mówią"jest już po ptokach",ale skrobnę kilka słów.Nie zawsze trzeba trzymać się instrukcji, bo czasami zamiast ułatwiać potrafią skomplikować.Przykładem jest właśnie ten etap budowy Twojego samolotu.Według mojego skromnego zdania najpierw trzeba było szkielet skrzydła zmontować zupełnie inaczej a mianowicie ten długi dżwigar -podłużnicę skleić w całość z zachowaniem właściwego wzniosu,zamontować wręgi żeberek .Poszycie po uformowaniu również trzeba było skleić razem jakąś solidniejszą sklejką niż to co oferuje wycinanka,łatwiej  by to było zrobić niż teraz jak Masz wklejone wręgi.Dobrze jest też wykonać podposzycie,w tak małym samolocie  wystarczyło by zrobić ze zwykłej kartki papieru do drukarek lub z bloku rysunkowego.Wzmocniłoby to poszycie i druga rzecz likwiduje luzy na wręgach laserowych,które są zawsze mniejsze,wynika to z techniki wypalania takich wręg.Dopiero teraz można wkleić szkielet.Krawędzie tylne żeber powinny być odsunięte od krawędzi co najmniej 2mm. i dobrym pomysłem jest wklejenie na krawędzi skrzydeł  takiego rozpierającego kątownika.Dobrze by było gdybyś teraz przed sklejeniem krawędzi dokleił uformowane górne końcówki skrzydeł-będzie łatwiej.

Powodzenia.

1. KARTOM 2024-03-25 20:47:55

Dobrze by było gdybyś teraz przed sklejeniem krawędzi dokleił uformowane górne końcówki skrzydeł-będzie łatwiej.

Powodzenia.

koland
    Te które się łączą z kadłubem?

1. koland 2024-03-25 20:52:32

Nie,chodzi o końcówki skrzydeł.Oprofilowanie łączące skrzydła z kadłubem zamontuj po wklejeniu całych skrzydeł do kadłuba.

1. KARTOM 2024-03-27 19:11:08

Kolejny dzień pod znakiem skrzydeł. W pierwszej kolejności połączyłem dźwigary łącząc poszycie roboczo na taśmę. Paski łączące skrzydła te z wycinanki okazały się za krótkie i za cienkie. Autor przewidział że będą ze zwykłej kartki 80 gr/m2. Wyciąłem więc nowe z kartonu, odpowiednio dłuższe i po uprzednim pomalowaniu wkleiłem w model. Na koniec dzisiejszej sesji zostało przyklejenie poszycia. Konstrukcja skrzydeł przyklejona na butapren a krawędź spływu na magicka. Zostaje jeszcze delikatne szlifowanie i retusz oraz końcówki skrzydeł i pasowanie do kadłuba. Aż się boję... Ogólnie jestem zadowolony z efektu ale ogromna w tym zasługa haydee'ego. Oceńcie proszę sami jak wyszło.

1. mirkuch 2024-03-27 20:21:58

Tomek kawał dobrej roboty z tymi skrzydłami Super to wygląda i świetnie wyszedłeś z tych początkowych problemów! Mam nadzieję, że spasują się bez problemu do kadłuba

A!!!! I już mam dwóch kandydatów do męczenia jak ja będę sklejał skrzydła u swojego Dewoitina

1. KARTOM 2024-03-27 20:32:40

A!!!! I już mam dwóch kandydatów do męczenia jak ja będę sklejał skrzydła u swojego Dewoitina

mirkuch

Dawaj, jak tylko będę mógł pomóc to pomogę . Nad skrzydłami siedzę od 17 marca, no może nie codziennie ale prawie. Długo to trwa ale warto było. Naprawdę zaczyna mi to sprawiać ogromną przyjemność... I nie ma już strachu, że się nie uda. Wstępnie już pasowałem skrzydła do kadłuba. Będą małe poprawki ale damy radę

1. KARTOM 2024-03-29 19:07:27

Po niemal dwóch tygodniach pracy można powiedzieć, że skrzydła skończone. Końcówki skrzydeł przyklejone, wszystko wyretuszowane i pierwsze pasowanie do kadłuba też mam już za sobą. Oceńcie proszę jak wyszło.

1. PAN-KARTON 2024-03-29 20:08:57

Piękna podstawka pod model, żeby nie ona to kamuflaż lotniska dobrany idealnie, że samolot znika.

To może być złudzenie optyki ? ale lewe skrzydło jak by torszku szybsze jest od reszty samolotu 5 mm nie metr.

Tak na moje skrzywione zawodowo oko

1. haydee 2024-03-29 20:17:59

Cześć, rozumiem że na razie jest tylko złapane na taśmę nie klej. Dwa punkty. Na ostatniej focie masz skrzydła przesunięte za bardzo do przodu, świecą białe plamy na elemencie który jest w miejscu gdzie skrzydła łączą się z kadłubem. Drugi to te listki z tyłu skrzydła któte dokleisz do kadłuba ukształtuj sobie przed klejeniem tak aby potem tylko przyłożyć i przykleić.

1. KARTOM 2024-03-29 20:18:03

Piękna podstawka pod model, żeby nie ona to kamuflaż lotniska dobrany idealnie, że samolot znika.

To może być złudzenie optyki ? ale lewe skrzydło jak by torszku szybsze jest od reszty samolotu 5 mm nie metr.

Tak na moje skrzywione zawodowo oko

PAN-KARTON

Trochę enigmatyczna ta Twoja wypowiedź ale w obliczu braku innych cóż... No ale spróbujmy jeszcze raz. O co chodzi z tym skrzydłem?

1. KARTOM 2024-03-29 20:26:53

Cześć, rozumiem że na razie jest tylko złapane na taśmę nie klej. Dwa punkty. Na ostatniej focie masz skrzydła przesunięte za bardzo do przodu, świecą białe plamy na elemencie który jest w miejscu gdzie skrzydła łączą się z kadłubem. Drugi to te listki z tyłu skrzydła któte dokleisz do kadłuba ukształtuj sobie przed klejeniem tak aby potem tylko przyłożyć i przykleić.

haydee
    Tak, tylko złapałem taśmą w dwóch miejscach. Muszę powiększyć wycięcie w kadłubie dokładnie tak jak piszesz o jakieś 2mm wtedy wszystko powinno się zgrać. Zanim cokolwiek przykleję wrzucę parę fotek żeby się upewnić że już mogę. Koniec już na wyciągnięcie ręki... a jest jeszcze parę trudnych momentów. Na tą chwilę kompletnie nie mam pomysłu jak przykleić elementy maskujące skrzydło-kadłub. Wiem że muszę je odpowiednio wyprofilować. Przyjdzie czas, przyjdzie rada.

1. PAN-KARTON 2024-03-29 20:33:52

Jak byś napisał że Enigmy potrzeba do rozszyfrowania mojej sugestii...

Haydee dobrze pisze, prosto z mostu !

A ja chciałem powiedzieć w poprzedniej zaszyfrowanej wiadomości że lewe skrzydło wyprzedza prawe o jakieś 5mm. Może to być efekt zdjęcia skoro Haydee wyłapuje różnice w bieli pasków przy kadłubie.

Ja raczej nie staram się stwierdzać, a jedynie spostrzegać bo moje doświadczenie jest liche na dziś dzień

1. mirkuch 2024-03-29 20:39:53

Ja tylko dodam, że fajnie ukształtowane skrzydła i czyściutko sklejone Mam tylko pytanie czy to złudzenie czy wydaje mi się, że od góry i od dołu karton jest jakby porysowany/zdarty trochę druk w niektórych miejscach, szczególnie na niebieskim kamuflażu?

1. KARTOM 2024-03-29 20:46:25

A ja chciałem powiedzieć w poprzedniej zaszyfrowanej wiadomości że lewe skrzydło wyprzedza prawe o jakieś 5mm.

PAN-KARTON
    Jest to całkiem prawdopodobne chociaż 5 mm to dużo. Skrzydła spasowałem roboczo na dwie taśmy tak tylko do zdjęcia. Muszę jeszcze jak już pisałem Dominikowi poprawić wcięcie w kadłubie i nie wiem czy nie same skrzydła w miejscu styku z kadłubem (te białe fragmenty) bo teraz mam wrażenie że są za ciasno i mogą prężyć. Wszystko to powoduje, że maże być tak jak piszesz, że skrzydła są przekoszone. Powiem szczerze nie przyglądałem się temu jakoś specjalnie ale oczywiście zwrócę na to uwagę już jutro czy pojutrze wypoczęty, przy świetle dziennym.

1. PAN-KARTON 2024-03-29 20:48:08

Może się to z tego brać : foto

1. KARTOM 2024-03-29 20:49:44

Mam tylko pytanie czy to złudzenie czy wydaje mi się, że od góry i od dołu karton jest jakby porysowany/zdarty trochę druk w niektórych miejscach, szczególnie na niebieskim kamuflażu?

mirkuch
    Nie to nie złudzenie, to efekt mojego nieudolnego kaponowania jakimś dziadowskim pędzlem. Pisałem o tym na samym początku relacji. Mam zamiar gotowy już model polakierować i mam ogromną nadzieję, że to poskudztwo chociaż trochę zniknie 

1. KARTOM 2024-03-29 20:56:21

Może się to z tego brać : foto

PAN-KARTON
    Może. Ale jak widzisz linie na poszyciu się zgadzają. Na zdjęciu prawa strona nie przykleiła się do wręgi tak jak lewa. To te luzy o których pisałem wcześniej. Mam nadzieję. że wyprofiluję to przy wklejaniu skrzydeł.

1. mirkuch 2024-03-29 20:58:20

Właśnie o tym kaponowaniu pamiętałem jak pisałeś, ale nigdzie indziej przynajmniej na zdjęciach nie było tego widać i myślałem, że tutaj poprostu się coś podziało. Szkoda, chociaż pewnie na żywo to się nie rzuca tak w oczy i oby było jak mówisz, że po lakierowaniu już w ogóle nie będzie widoczne

1. KARTOM 2024-03-29 21:10:38

Zasiałeś we mnie Piotrek ziarno niepewności więc sprawdziłem. Samo skrzydło trzyma symetrię co do milimetra więc problem leży w spasowaniu do kadłuba... Oto cała historia żeby nie powiedzieć histeria

1. KARTOM 2024-03-29 21:17:20

nigdzie indziej przynajmniej na zdjęciach nie było tego widać

mirkuch
    Pod światło na dużych płaskich elementach - skrzydło - bardzo widać. Na kadłubie nie bo jest zaokrąglony i światło tego nie uwypukla, na statecznikach też nie tak bardzo bo są relatywnie małe a na skrzydłach jest masakra. Tez to widzę ale już nic z tym nie zrobię podobnie jak z retuszem zrobionym flamastrem na dwóch pierwszych segmentach kadłuba. Człowiek uczy się na błędach

Rezultaty 140 - 160 z 252 pozycji
Udostępnij temat: