PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. AndDi 2024-12-03 07:04:19

Mocno się rzuca w oczy kolor tych desek, trochę kłóci się z resztą budynku. Popatrzyłem na oryginał i tam jest inny kolor, który lepiej pasuje do ścian.

1. PAN-KARTON 2024-12-03 08:42:31

Mocno się rzuca w oczy kolor tych desek, trochę kłóci się z resztą budynku. Popatrzyłem na oryginał i tam jest inny kolor, który lepiej pasuje do ścian.

AndDi

Mi się wydawa że to wszystko jest opierniczone jedną olejną w kolorze zdobień cisielskich (?) Ale tu mnie zaskoczyłeś, na zdjęciach które mam dokładnie tego nie mogę zdiagnozować, ale drugi aparat mam w głowie i mi się wydaje że... W każdym razie kolorem blisko koło siebie stoją, max są to surowe calówki OK! przykurzę lekko białym z aero.

A i sobie postanowiłem dodać roboty i ponacinam te deski dużym nożem do tapet dla efektu

1. PAN-KARTON 2024-12-03 09:48:05

AndDi czy ja wiem czy te deski są za jaskrawe ?  Kwestia światła, aparat przesyca kolory.

1. PAN-KARTON 2024-12-03 09:57:06

Operacja bielenia desek udana, tak zrobię !

1. PAN-KARTON 2024-12-03 10:25:17

Kto to zauważy ??? Ale dechy wyszły jak z tartaku, wczoraj rżnięte

1. AndDi 2024-12-03 21:03:16

Mnie się wydaje, ze one powinny wpadać w taki lekki pomarańcz - jasny łososiowy

1. PAN-KARTON 2024-12-04 02:46:34

Mnie się wydaje, ze one powinny wpadać w taki lekki pomarańcz - jasny łososiowy

AndDi

To na stówe nie. To na focie od Ciebie, którą ja robiłem to efekt światła odbitego od ceglastej ściany, ściany w słoneczny dzień ( nie mylić z ciepłym ).

Wrzuć sobie tę fotę do faststoneimage i bawiąc się słoneczkiem można zdjąć trochę tego różu.

Ja nie znam środka dającego powłokę przeciw pożarową w kolorze idącym w róż/łosoś (?) Takie powłoki są naprawdę w wielu kolorach, ale czerwieni to ja nie widziałem. Najbardziej popularne to biała i przezierna.

Trochę pogrzebałem w zdjęciach które robiłem na miejscu i wrzucam tu jako pogląd na sytuację. Pierwsze jest mocno przeciągnięte przez program, dwa pozostałe tylko skadrowane. Na deskach widać wyraźnie sęki. Więc nie mają wybarwienia. Jako obiekt użyteczności publicznej musi być zabezpieczony p.poż w klasie R-120, a sam dach... tab.

Myślę że jest kilka innych odstępstw w modelu, w stosunku do ew. kopii z oryginału. Staram się oczywiści w miarę wiernie powielać większość elementów, nie zawsze jest to możliwe i nie zawsze ma to sens

Spróbowałem leciutko przetrzeć pigmentem, coś się zmienia ale... (?)

Nie wiem czy ja dobrze rozumiem i czy dobrze odróżniam "MODEL" od "DIORAMY"  ?

Model - powinien pokazywać dany przedmiot w proporcjach i być wykonany w miarę możliwości w jednej technice.

Diorama - to urealnienie sytuacji i dążenie do stworzenia detalu w jak najbardziej faktycznej ze stanem kolorystyce. Technika wykonania dowolna, z wszelkich dostępnych materiałów i wyobraźni Wykonującego.

Może to dobry temat do zastanowienia się ? Jak sądzicie, według Was Model a Diorama różnią się od siebie, a jeśli tak to czym ? ( dobry temat na oddzielny wątek ), a jeszcze jak dodamy pojęcie "makieta"

Idealnie wykonana kopia n.p. samolotu z kartonu to jeszcze nie diorama. Fajna podstawka też nie czyni z niego odzwierciedlania sytuacji. W czym tkwi odmienność zagadnienia ???

1. PAN-KARTON 2024-12-04 05:00:11

Dyskusja modelarska TU: Zapraszam, ciekawy temat

http://kartonowki.pl/forum/temat/4765

1. AndDi 2024-12-04 06:42:54

Oki. Ty byłeś na miejscu, więc wiesz lepiej, a ja tylko na podstawie zdjęć piszę. Odbite światło, brałem to pod uwagę, ale nie sądziłem, że aż tak mogło wpłynąć, ale jest to możliwe. Może kiedyś zajadę do Pabianic i spojrzę. Dzięki Twojej dioramie, to będę się czuł jak bym już tam był.

1. PAN-KARTON 2024-12-04 06:48:30

I ja latając tam z aparatem zawinięty w kaptur i czapkę z daszkiem nie zadzierałem głowy tak mocno do góry.

AndDi czy można Twoją obietnicę traktować jako możliwość spotkania Cię w Pabianicach na II konkursie ?

Zacząłem robić ławki zewnętrzne. Niby zostało pomalować nogi i wypełnić deskowaniem, ale to jeszcze trochę zajmie.

1. PAN-KARTON 2024-12-04 09:24:41

Można śiadać .   .   .   .   .   .   STOP !!  -  świeżo malowane

1. Karol1985 2024-12-04 19:46:53

Świetnie się bawisz detalami. 

Bardzo ładnie. 

Jak masz to wszystko gdzieś do kupy/zestawu zebrane to pomyśl nad sprzedażą takiego wyposażenia :D 

1. haydee 2024-12-04 21:20:23

Kiedyś na wakacjach malowaliśmy z kolegą dworzec autobusowy w naszym rodzinnym Szczebrzeszynie .Ławki były pomalowane olejną brązową farbą, strefa odgrodzona taśmą i na każdej była kartka świeżo malowane. Za chwilę patrzymy a tam w tej odgrodzonej strefie na jednej z ławek siedzi jakaś kobita obok niej ustawiła sobie jakieś siatki. Podchodzi do niej mój kolega i mówi, że odgrodzone, że napisane, że świeżo malowane ale i tak nic nie pomogło.  A ta do niego, że kartek to nikt nie czyta, tu trzeba krzyczeć 

1. PAN-KARTON 2024-12-04 21:25:56

[...], tu trzeba krzyczeć 

haydee

I co nakrzyczeliście na kobitę ?

AndDi zapowiadał że będzie na mnie krzyczał jak coś spartole. Staram się nie podnosić mu ciśnienia

Dzięki za pochwały... wszystko przede mną w modelarstwie.

Obecnie od zera zaczynam się uczyć wycinać karton. Naprawdę, odkryłem sposoby na zupełnie inne metody cięcia - SZOK ! I jak tu nie pisać w kółko ze w kółko się uczę jeszcze tego rzemiosła

1. haydee 2024-12-04 21:32:45

....

I co nakrzyczeliście na kobitę ?

...

PAN-KARTON

nie, los tego dnia i tak wystarczająco ją pokarał 

1. PAN-KARTON 2024-12-04 22:23:10

nie, los tego dnia i tak wystarczająco ją pokarał 

haydee

Musiała by się położyć wzdłuż to by Wam jeszcze dziękowała, pasy podobno wyszczuplają, a takie poziome (?)... no, nie koniecznie

1. PAN-KARTON 2024-12-05 06:30:03

Testy oświetlenia zakończone. Zmiana koncepcji zasilania, jednak będą to 4 paluszki AA. Wytrzymują 16godzin i starczy

Jak widać na zdjęciu pojawiły się dodatkowe LEDy. Testy wykazały że 6 ledów na oporach 100ohm i 150ohm krócej świeci niż 11 ledów na oporach 150ohm i 180ohm. Słabsze światło ale mniejszy pobór prądu. Więc doświetliłem dodatkowo niektóre części obiektu.

Pewnie zaraz Sebastian będzie krzyczał że straszę dzieci bredniami , wiec to co powyżej jest na podstawie testów a nie obliczeń czy wiedzy elektryka

Kładę instalację na budynku, układam kable i zamykam budynek dachem - I warstwą - i pewnie na koniec tygodnia "WIECHA" ! w końcu

1. PAN-KARTON 2024-12-06 03:16:50

Jest i wiecha - taka Świąteczna troszkę Obiekt chroniony przez służby specjalne

1. Wojok 2024-12-06 04:10:37

Hmm, bardzo ładnie to wygląda

A co tam w tle pierwszej fotki się klei ?

1. Kikol77 2024-12-06 09:17:44

Wydaje mi sie że w tle to wierza ciśnień czyli stary projekt :D

No piekna wiecha jak już świateczna to jakas bombke byś dał skoro oswietlenie jest :D

Super wyglada z tym podświetleniem mysle ze bedzie robił furore na wystawach :)

To kawał roboty za tobą :) jak przyjdzie pokrycie dachowe i reszta detali to dopiero bedzie efekt :)

Rezultaty 360 - 380 z 738 pozycji
Udostępnij temat: