PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2024-12-06 09:18:17

Hmm, bardzo ładnie to wygląda

A co tam w tle pierwszej fotki się klei ?

Wojok

Krystina , trafiony zatopiony

To akurat pozostałości po wieży Chełmżyńskiej. Próba muru pruskiego. W relacji jest historia tego kawałka ????

U mnie takich fragmentów różnych prób wala się już multum.

Sie nie naucys jak sie nie wywrócis, heeej. 

1. PAN-KARTON 2024-12-09 12:49:03

Jest opcja że zniknę na parę dni. Dach przygotowany, powyginać tyle blachy to nie pięć minut

Takich pasów muszę przygotować prawie 150 sztuk i kryć połacie.
    Tak naprawdę to zostaną już tylko kominy do sklejenia, resztę mam i czeka na montaż.

1. PAN-KARTON 2024-12-11 09:04:36

Przebrnąłem przez przygotowanie dachu do sklejenia. Zrobiłem z lekkim zapasem 166 pasów z wywiniętą blachą łączącą pasy blachodachówki.

Ostatnie zdjęcie pokazuje jak to będzie teraz przyklejane do połaci dachu. Zostaje dociąć każdy pasek na wymiar i dorobić obróbkę wykończeniową.

Mozolny proces, ale żeby nie zalało pomieszczeń dworca warto

1. AndDi 2024-12-11 09:20:03

Pięknie

Ale nie za długie te blachy?

1. PAN-KARTON 2024-12-11 09:39:26

Pięknie

Ale nie za długie te blachy?

AndDi

Ale chodzi Ci Andrzeju o długość od kalenicy do krawędzi dachu czy szerokość arkusza ? Pisałem że teraz będę docinał każdą. Jak by były za krótkie to byłby problem

Wszystko jest przeliczone na 90% ( mały mój błąd, bo nie uwzględniłem jednej grubości kartonu 0,17mm na każdy arkusz ) W Pabianicach na dachu jest ich po 27 po dłuższej kalenicy lewa/prawa strona. U mnie wyjdzie przez to 25. Ale jeszcze się zobaczy czy nie dotnę jakoś tego sprytnie (?)

1. AndDi 2024-12-11 09:53:41

Ale chodzi Ci Andrzeju o długość od kalenicy do krawędzi dachu czy szerokość arkusza ? Pisałem że teraz będę docinał każdą. Jak by były za krótkie to byłby problem

PAN-KARTON

Panie K., długość, to długość, a szerokość to szerokość .

Zdjęcie wyjaśnia wszystko. Nie wiedziałem, że są one zrobione z jednego kawałka (te pasy).

1. PAN-KARTON 2024-12-11 10:55:25

Sprawa długości wyjaśniona Ten system może kryć dach do 12mb w jednym odcinku. Pod większe realizacje pod zamówienie.

Sprawa szerokości rozwiązana, zrobiłem przyrząd do cięcia / zwężania. Teraz każda "blacha" o 0,5mm ciach - idzie szybko, ostrza również

1. PAN-KARTON 2024-12-11 15:33:21

Prace przy wykończeniu dachu ruszyły.

264 części podkleić, przykleić, wkleić, dokleić i będzie gotowy  Potem jeszcze jakieś ~500 i galeria

1. Wasia 2024-12-11 16:07:29

Do "wiechy" coraz bliżej 

1. pawelelka77 2024-12-11 16:27:59

Twój dworzec wygląda bardzo realistycznie i tak sobie myślę, że musisz wkomponować jeszcze torowisko z jakimś pojazdem..

1. PAN-KARTON 2024-12-11 17:54:57

Do "wiechy" coraz bliżej 

Wasia
    Twój dworzec wygląda bardzo realistycznie i tak sobie myślę, że musisz wkomponować jeszcze torowisko z jakimś pojazdem..
    pawelelka77

Marcinie, wiecha nr II będzie po przekryciu dachu, I była na Mikołajki 06 XII 24.

Pawle, pomysł / propozycja już padła na takie rozwiązanie. Jednak nie będę robił takich atrakcji z dwóch powodów.

1. Pomysł w jaki chcę przedstawiać model troszkę kłócił by się z moim, a po za tym dworzec i tak urósł dość sporo. Podstawa to 41x26cm. Do krawędzi peronu jest 10,5m = w skali 12cm + torowisko z 7-8cm ... Ło Matko, kolos

2. Bardziej prozaiczny. Wyliczony czas na dwa inne modele które chcę wykonać w roku 2025. Od stycznia na matę wchodzi zupełnie coś innego. (?)

1. Kikol77 2024-12-11 20:15:26

na pierwszym zdjęciu gdyby nie facet na peronie to bym się nabrał, ba nabrałem się na jakieś 1,5s potem już zauważyłem faceta bez twarzy a jeszcze później że nie ma pokrycia dachu :D

Pierwsze co utwierdziło mnie ze to nie model to osoba zadrzwiami własciwie jej cień :) Mega robota

Też juz kilka razy myślałem o peronie i torach ale zgadzam się trzeba znaleźć jakaś granice no chyba że zrobisz jeżdzącą kolej jakisz szynobus mógłby podjeżdzać w końcu to H0 coś bys dobrał od kolejkarzy :D

A z drugiej strony postój taksówek :) FSO ma stporo modeli H0 to jakiś beczkowóz na ulicy i byłby :D 

1. AndDi 2024-12-11 20:53:44

Przecież można zrobić dioramę modułową, składała by się z kilku dioram dostawianych.

1. PAN-KARTON 2024-12-11 21:11:45

hahaha, ...

Bardzo dziękuję i ogromnie się cieszę że się podoba robota.

Żeby nie było... Krystian, ja też się raz pomyliłem jak zdjęcia dodawałem do wpisu Zadowolony że mogę coś pokazać, przeglądam co napisałem a tu nagle: - o Qwa, to przecież fota z Pabianic...

I tak by zostało, wymieniłem jednak tylko kadr oryginału na inny.

Woj. łódzkie w skali H0 (???) pewnie na tym też by się nie skończyło. A jeśli chodzi o postój TAXI to można znaleźć takie coś w koszyku z dodatkami ( foto ) Ten gość w szarym będzie tam stał docelowo i czekał... Może FSO zajedzie jakimś pojazdem.

Postawienie pod dworcem "mleko-szambiary" mogło by pasować do całości, ale obszar kończył się będzie na krawężniku chodnika zaczekamy aż Mikołaj zrobi Deloriana z Powrotu do Przyszłości...

1. PAN-KARTON 2024-12-11 22:19:23

Przecież można zrobić dioramę modułową, składała by się z kilku dioram dostawianych.

AndDi

No właśnie !? ( nie chodzi o modułowość )

Dlatego powstał wątek "Model, Makieta, Diorama" bo ja nadal nie wiem co ja robię ? Wrócę za jakiś czas do tamtego wpisu...|

1. FSO 2024-12-11 22:41:50

Hehe Piotrek, służę dla Ciebie modelem jaki sobie wybierzesz. Taxi co prawda jeszcze nie mam, ale to jest myśl! A DeLoreana owszem mam w planach, tylko taką zwykłą wersję. Najlepiej by chyba jednak pasował do Twojego dworca jakiś Ikarus.

Ale z innej beczki: jakim cudem udało Ci się stworzyć rowery w tej skali?

Z szacunku i podziwu piszę ten wpis na stojąco.

1. PAN-KARTON 2024-12-11 23:03:02

Hehe Piotrek, służę dla Ciebie modelem jaki sobie wybierzesz. Taxi co prawda jeszcze nie mam, ale to jest myśl! A DeLoreana owszem mam w planach, tylko taką zwykłą wersję. Najlepiej by chyba jednak pasował do Twojego dworca jakiś Ikarus.

Ale z innej beczki: jakim cudem udało Ci się stworzyć rowery w tej skali?

Z szacunku i podziwu piszę ten wpis na stojąco.

FSO

Mikołaju drogi, szkoda nóg...
    Rower powstał w bardzo prosty sposób. Na Alle...ro za wycięty laserowo rower ( za trzy sztuki i to szosowe ) chcą 78zł. I tak właśnie powstały moje.

Wyślij mi na r4s1@wp.pl strzała to Ci prześlę pdfa z rowerami do wydrukowania sobie i sklejenia. Albo szybciej będzie na FB przez wiadomość.
    Rowery sam zaprojektowałem i wymyśliłem sposób ich składania ! zrobię tylko porządek w pliku i puszczę...

Tam chyba Solarisy kursują, ale w jakiś dziwnych wersjach i malowaniu pabianickim (???) Jak byłem to widziałem pod dworcem Jelcza tylko miał dziwne zderzaki na sobie (???) nie znam się

1. Wojok 2024-12-12 06:01:15

Jak byłem to widziałem pod dworcem Jelcza tylko miał dziwne zderzaki na sobie (???) nie znam się

PAN-KARTON

Nie są dziwne, od którejś tam wersji się takie pokazały, i stały się normalne

I nie wiem jaki autobus by tu najbardziej pasował, ale myślę, że ten budynek wiele z nich "widział"

1. PAN-KARTON 2024-12-12 06:55:26

Nie są dziwne, od którejś tam wersji się takie pokazały, i stały się normalne

Wojok

Jak się utarło mówić, pozamiatane. Nie ma co dyskutować, jest stwierdzone i tak musi zostać Dzięki Wojok, jest wiedza jest informacja !

1. AndDi 2024-12-12 09:04:26

AndDi

No właśnie !? ( nie chodzi o modułowość )

Dlatego powstał wątek "Model, Makieta, Diorama" bo ja nadal nie wiem co ja robię ? Wrócę za jakiś czas do tamtego wpisu...|

PAN-KARTON

Chyba mnie nie zrozumiałeś albo ja nie zrozumiałem co Ty tu napisałeś

Chodziło mi o to , że każdy moduł jest oddzielną dioramą, ale jednocześnie można je połączyć w jedną wielką "dioramichę".

Rezultaty 380 - 400 z 738 pozycji
Udostępnij temat: