PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2025-02-11 12:14:51

Tylko chyba średnica za duża

AndDi

Dzięki Andrzeju, jak przyjdzie moment to opowiem Szanownym kolegom jak sobie cichaczem współpracowaliśmy przy tym moim nowym wynalazku pod model.

Ja wszystko już mam. Tylko muszę to na nowo i w zaprojektowanej formie obudować. Model już na Syrence się pięknie obracał ręcznie, ale z powodu braku informacji nikt tego nie robił. Dodatkowym plusem tego co mam jest fakt że to nie kręci się jak karuzela. Nie da rady tego rozbujać, działa jak wskazówki zegara nastawiasz godzinę po przez kręcenie i się zatrzymują.

1. Wojok 2025-02-11 12:21:07

Sławek a ja spać nie mogę i czuje na tyłku twoje usilne prośby.

PAN-KARTON

Prośby ?

Subtelnie powiedziane

1. PAN-KARTON 2025-02-15 15:08:32

Żeby coś naprawić trzeba najpierw zepsuć. Dziś dzień psucia i niszczenia. Powyrywałem wszystko co się dało. Bolało jak zdrowy ząb, i nie było łatwo.

Oderwać to coś z trawą i torami - zapraszam, dosłownie po kawałeczku. Cały kosz śmieci.

Co dalej była koncepcja ale wyszła raczej ANTYkoncepcja

zdarzyła się mała tragedia wczoraj wieczorem.

Dworzec spadł z wysokości 1,2m na glebę  i to z pełnym impetem, jebło jak w Czarnobylu. A mnie pot zimny obleciał jak by śmierć przez komin wpadła.

Straty : Chodnik się lekko zgiął, znak TAXI się zwichrował I ślad jest na szczycie frontowego dachu.

Konstrukcja jak bunkier ! Nawet napoje w automatach się nie potłukły

Co się stało : za bardzo zmniejszyłem fundament i kiwnęła się budowla od nie wiadomo czego. Ani przeciąg ani nikogo w okolicy ? Duchy.
    Zostaje ten co był. Wszystko jednak idzie do przebudowy. zgodnie  z rysunkiem w poprzednich newsach.

1. gregor97 2025-02-15 15:26:57

uuuuuu Panie, zrobiłeś laleczkę vódó, to i teraz żeby w rzeczywistości nic się nie stało ;-)

1. PAN-KARTON 2025-02-16 04:41:28

uuuuuu Panie, zrobiłeś laleczkę vódó, to i teraz żeby w rzeczywistości nic się nie stało ;-)

gregor97

Dobra obiecuje, nie wbije ani jednej szpileczki

1. AndDi 2025-02-16 08:35:37

Dobra obiecuje, nie wbije ani jednej szpileczki

PAN-KARTON

Ale nożem, siekierą i piłą, to już popracowałeś Biedny dworzec w Pabianicach (ten prawdziwy)

1. PAN-KARTON 2025-02-16 20:22:43

Ale nożem, siekierą i piłą, to już popracowałeś Biedny dworzec w Pabianicach (ten prawdziwy)

AndDi

Jak tapicerski Olfy to nóż ? to był w użyciu nożyk 10mm - Ale na temat narzędzi z zakresu ciężkiej ligi, śmialiśmy się ostatnio za Zbyszkiem001.

Ktoś powie leniwa niedziela... o o o, nic bardziej mylnego. Powstają piękne rzeczy. Angażuje się w wiele inicjatyw po za forum głównie po przez FB. Cudem lawiruje między obowiązkami i łapie kwadranse na budowę nowej "ziemi" dla dworca Powoli do celu. Niby nic a pójdzie na to cały arkusz tektury 100x70cm Zamysł jest taki aby wszystko zrobić z jednego arkusza aby uniknąć zbieraniny odcieni i kolorów.

1. PAN-KARTON 2025-02-18 10:51:13

Relacja rzadko uaktualniana bo i nie model się już buduje a i czasu jakoś nie dokupiłem chyba ?

Podstawka zgodnie z projektem i potrzebami.

TU !!! Gorące podziękowania za owocne konsultacje z AndDi'm. Ja ponownie bym przekombinował z ozdabianiem podstawki. Andrzej mnie hamował jak mógł i za to mu dziękuję.

Podstawka wyszła duża no bo i model nie malutki. Więc do celów transportowych zaprojektowana została z 5 części składowych.

Fundament

Osłona Mechanizmu obrotowego ręcznego

Główny filar

Koło obrotowe na trójzębie

Docisk i zaczep na model

Wysokość C.A. h=27cm ( obcinałem jeszcz3 wczoraj 3 cm )

Wszystko będzie pakowane do jednego pudełka i składane na miejscu. Jeszcze kosmetyka tektury, może jakiś lakier ? będzie próba.
    Fotki z modelem - dajcie chwilę - muszę ogarnąć dno modelu po rwaniu trawnika

1. AndDi 2025-02-18 11:18:55

Panie, prawie perpetuum mobile

1. PAN-KARTON 2025-02-18 11:26:39

Panie, prawie perpetuum mobile

AndDi

Samo się nie składa, ale raz wsadzona energia w wykonanie tego ustrojstwa zostanie tam na wieki wieków Amen ! Wolę budować budowle budowlane

1. Limaks 2025-02-18 12:30:04

Jeżeli nie masz jeszcze wybranego koloru to optuję za podstawą w kolorze czarny mat. 

Będzie najbardziej uniwersalna optycznie. 

Chyba że masz już jakiś inny pomysł to wtedy się wpierdzielal nie będę

1. PAN-KARTON 2025-02-18 16:24:39

Chyba że masz już jakiś inny pomysł to wtedy się wpierdzielal nie będę

Limaks

Co do kolorystyki już pisałem. Robiłem wszystko z jednego arkusza tektury 1mm. ( 100x70cm  i brakło ) po to żeby uzyskać jak najbardziej jednolity i nierzucający się w oczy kolor.

Czarny moim zdaniem dodałby sporej masy optycznie temu klockowi. A i tak jak światło będzie padało z góry to tektura z szarej robi si grafitowa.

1. PAN-KARTON 2025-03-04 20:56:57

Pisałem o spadnięciu dworca na glebę ? Myślałem jak to naprawić i niestety nie ma na to sposobu żeby nie było gorzej.

Opcji było wiele, łącznie z obcięciem tego rogu.

I przez przypadek wracając z budowy do domu, spotkałem dziurę w chodniku ładnie zabezpieczoną. I to była t.z Eureka

Zainscenizujemy tam mały remoncik i z głowy... Taśmy się jeszcze trochę wymiędoli i powinno być git.

1. Wasia 2025-03-04 21:12:12

Będziesz musiał dorobić figurki sześciu chłopa opierających się o łopaty plus jednego, który przekłada kostki. Obraz remontu będzie wtedy względnie dobrze oddany ;) 

1. PAN-KARTON 2025-03-04 22:04:25

Będziesz musiał dorobić figurki sześciu chłopa opierających się o łopaty plus jednego, który przekłada kostki. Obraz remontu będzie wtedy względnie dobrze oddany ;) 

Wasia

Wystawy są zawsze w sobotę, nie będę ludzi do pracy zmuszał w wolne. Ale dziurę to chyba dorobię (?) jak zdążę. Ostatnio czas nie jest łaskawy, ten wolny. Ten szybki zap...la jak "gupi" i mało go i mało...

1. PAN-KARTON 2025-03-05 00:52:31

Pomysłów było wiele, kończę na takim układzie.

Był tu jakiś wypadek, ale co kto w kogo i z czyjej winy, pytajcie na Policji

1. AndDi 2025-03-05 07:13:31

Genialne, i pomysł, i wykonanie!

1. PAN-KARTON 2025-03-05 09:50:01

Genialne, i pomysł, i wykonanie!

AndDi

Dzięki, naprawdę miło słyszeć.

Jedno zdanie usprawiedliwienia. Nie zrobiłem dziury w chodniku gdyż konstrukcja podstawki lekko zawieszonej w powietrzu uniemożliwiała mi operowanie na żywym organizmie. Coś bym zepsuł bardziej. Korzystając z dzisiejszego dnia posypuje głowę popiołem i się usprawiedliwiam

1. AndDi 2025-03-05 09:56:56

A nie słyszałeś o czymś takim jak podpórki, podkładki?

1. PAN-KARTON 2025-03-05 10:10:19

A nie słyszałeś o czymś takim jak podpórki, podkładki?

AndDi

W modelarstwie można wszystko zrobić jak się tylko ma troszkę chęci i wykaże się poświęcenie. To widać, słychać i czuć oglądając co TU się odwala... ( na forum Naszym )

7 dni robiłem pudło do tego całego dworca jak byś zobaczył tę trzy poziomową konstrukcję składaną z 20 elementów z 6 kartonów... Gabaryt i waga da mi popalić w ty roku moim rękom.

Rezultaty 680 - 700 z 738 pozycji
Udostępnij temat: