Tramwaj N+ND a w zasadzie 2N+5ND/MODELIK/1:25

1. pawelelka77 2023-01-26 23:44:20

Czołem! 

Mimo ciszy w eterze przez ostatnie dni prace przy konstalu nie ustawały. Coś, co powinno zająć jedno popołudnie, przeciągnęło się w czasie. Siedziska, bo o nich mowa, zrobiłem po swojemu. Myślę, że wyszły całkiem nieźle. Zawsze wypełnianie przestrzeni w pojazdach komunikacji przynosi mi wiele frajdy. Chyba dlatego, że mogę dodać sporo od siebie....

Oto moja altanka.... 

Do następnego! 

1. AndDi 2023-01-27 20:35:32

Ławeczki nie wyglądają na wygodne , czyli takie jakie były

Nie wyglądają wygodnie, ale za to wyglądają świetnie

1. pawelelka77 2023-02-05 15:17:30

Ławeczki nie wyglądają na wygodne , czyli takie jakie były

AndDi

To prawda, wygodne, to one nie były. Ale też rzadko na nich się siadało, bo z racji ich niewielkiej ilości w wagonie raczej były "zarezerwowane" dla seniorów.... 

No i dobra. Lecimy dalej. 

Dzisiaj rozpisywać się nie będę, bo "jak wygląda koń, każdy widzi"...

Buda nabrała właściwego kształtu. Pierwotnie planowałem przesuwne drzwi ale z racji konstrukcji całego wagonu takie rozwiązanie może być problematyczne. Wygląda na to, że konstrukcja opiera się na zamknętych drzwiach, a przynajmniej zamkniętych po jednej stronie.....

Chociaż mój model wycinam z barwionki, to sklejenie go bezpośrednio z wycinanki może dać dużo radochy. Widać, że opracowanie jest bardzo przemyślane.

Do następnego! 

1. pawelelka77 2023-02-12 00:13:23

Cześć!

Cały dzień dłubania i prawię nic nie widać.....

Zabrałem się za uzupełnianie obu stanowisk motorniczego. Sporo było przy tym roboty, a jeszcze to nie wszystko. Trochę czasu straciłem na doborze materiałów do korb i pokręteł. Idealnie nie jest. Nie mniej jednak myślę, że wyszło to całkiem znośnie....

1. pawelelka77 2023-02-19 20:41:07

Czołem!

W ostatnim czasie niewiele dłubałem przy "ence", mimo to, trochę drobnicy znalazło swoje miejsce.

Motorniczy zyskał całkiem przytulny kącik, a co najważniejsze, dostał taborecik.... . Chłopina nie będzie musiał stać całą trasę.... .

I tak, na pulpicie "wylądowała" korba hamulca i  "grzałki" szyb. W oknie pojawiły się wycieraczki(od siebie dodałem wewnętrzną), a wokół stanowiska zamontowałem orurowanie. Z instalowaniem lusterka jeszcze się wstrzymałem, bo nie wiem czy nie będzie mi przeszkadzać.

To na razie tyle w temacie. 

Do następnego! 

Paweł

1. AndDi 2023-02-20 08:49:32

I dzięki Tobie dowiedziałem się, że taborecik nie był na stałe przytwierdzony do podłogi.
    Ale jak tak sięgnę myślą do tamtych czasów, to faktycznie zwykle prowadzili na stojąco.

Podoba mi się Twoja robota

1. Wojok 2023-02-20 13:05:53

Świetna kabinka

Lewa szyba nie miała grzałki ?

1. pawelelka77 2023-02-20 18:44:18

Świetna kabinka

Lewa szyba nie miała grzałki ?

Wojok

Z tymi grzałkami, to nie było reguły (z tego co wywnioskowałem) Co zajezdnia, to inne rozwiązania. Ten bytomski tramwaj ma faktycznie tylko dwie grzałki ale są takie wozy, które mają i cztery.... 

Co do taborecika, to pewnie bardziej się na nich opierali niż siedzieli...ale zawsze nogi coś odpoczęły. Jak linia była jednotorwa, to na "końcówce" chłopina chwytał stołek i maszerował z nim na drugi koniec wagonu....

bytomski
  1. tulipan740i 2023-02-20 19:24:29

Pięknie to wszystko wygląda. W tamtych czasach wyposażenie nie tylko tramwajów było zależne od tego co w danej chwili było dostępne w magazynie. 

1. Wojok 2023-02-20 21:03:28

Na prawym panelu jest taki łukowaty jakby kranik. U Ciebie on jest na korbie, uniemożliwiając kręcenie nią, a na fotkach widać, że powinien być pod nią

1. pawelelka77 2023-02-21 10:28:09

Na prawym panelu jest taki łukowaty jakby kranik. U Ciebie on jest na korbie, uniemożliwiając kręcenie nią, a na fotkach widać, że powinien być pod nią

Wojok

Ten kranik, to jest blokada hamulca pomocniczgo(jak wnioskuję) . Co by niepowołane rączki nie zahamowały pojazdu... .

Ten hamulec występował po obu stronach pojazdu jak i w doczepach... Np. do wyhamowywania obciążonego składu na niebezpiecznych zjazdach.

Na fotkach Masz hamulec zaciągnięty(bez kranika) i zluzowany z kranikiem. 

Hamulec odblokowany i zabezpieczny w wagonie silnikowym Hamulec odblokowany i zabezpieczony w doczepie Hamulec zaciągnięty na postoju w wagonie silnikowym
  1. Wojok 2023-02-21 11:37:01

Ok, sorki i dzięki za info

1. a.pokryszyn 2023-02-21 21:02:08

Bezskutecznie zachodziłem w głowę o jakie grzałki może chodzić. Dopiero na zamieszczonych zdjęciach wnętrza prawdziwych wagonów, po zabawie znajdź różnice, załapałem o co chodzi. Dla takich dyletantów jak ja, powinieneś Pawle zdjęcia oznaczać wielkimi strzałkami skierowanymi grotem w rzeczony element o którym mowa. 

Robótka oczywiście bardzo zacna. 

1. pawelelka77 2023-02-21 21:22:38

Bezskutecznie zachodziłem w głowę o jakie grzałki może chodzić. Dopiero na zamieszczonych zdjęciach wnętrza prawdziwych wagonów, po zabawie znajdź różnice, załapałem o co chodzi. Dla takich dyletantów jak ja, powinieneś Pawle zdjęcia oznaczać wielkimi strzałkami skierowanymi grotem w rzeczony element o którym mowa. 

Robótka oczywiście bardzo zacna. 

a.pokryszyn

Raz kranik, raz grzałka... 

Dla mnie to też zupełna nowość i też czasem nie potrafię tego fachowo nazwać. 

Klejąc ten tramwaj poznaję jego budowę. Siłą rzeczy miejscami muszę bardziej dociekać pewnych szczegółów....a ich nazwy...., no cóż... 

Ja też się bawię w znajdź różnice.... 

1. Wojok 2023-02-21 23:39:50

...Ja też się bawię w znajdź różnice.... 

pawelelka77

Hmm, kranik nad korbką, kranik pod korbką...cóż mogę powiedzieć ? Gdzie znajdę deklarację klubową ?

1. pawelelka77 2023-02-23 16:17:07

Chwila wolna przed pracą, to można coś podłubać...

Rurki, rureczki, poręcze czyli "dutologia stosowana".... Ten fragment, nie wiedzieć czemu, szczególne mi "pasuje" w pojazdach komunikacji zbiorowej.

Wybrałem kierunek w jakim będzie się poruszał wagon, w związku z tym pomosty po jednej stronie zostały zablokowane.

1. AndDi 2023-02-23 16:32:13

Przepięknie to wygląda

1. Skorpion 2023-02-23 17:27:33

Przepięknie to wygląda

AndDi

Bo to będzie tramwaj zwany pożądaniem

1. AndDi 2023-02-23 18:27:14

Skorpion

Dobre

1. Wojok 2023-02-23 19:29:47

Skorpion

Dobre

AndDi

Eee, tam, stare, z brodą do kolan - na pierwszej stronie już było

Ale nie będę pisał kto pierwszy, najpierwszy, najpierwsiejszy użył tego zwrotu 

Rezultaty 20 - 40 z 133 pozycji
Udostępnij temat: