Tramwaj N+ND a w zasadzie 2N+5ND/MODELIK/1:25

1. sztukmistrz 2023-03-07 10:09:30

Extra to wygląda

1. pawelelka77 2023-03-08 15:28:15

Pewnie ten element wyposażenia różnił się między sobą w zależności od regionu, czy miasta. Ja pamiętam z lat 80-tych takie pudełka z wajchą z boku.

Pewnie można by to wykonać znacznie lepiej, niestety ja nie jestem w stanie... Zatem wyszło coś takiego... 

1. Wojok 2023-03-08 19:21:08

Dobre je, kasownik jak ta lala

1. jagdtiger2 2023-03-08 19:44:14

Jest dobrze sam bym lepiej nie zrobił. 

1. AndDi 2023-03-08 20:04:38

U mnie jeszcze na miejscu tej szczeliny był taki kołnierz ułatwiający włożenie, ale nie wiem w jakim okresie. Załączam fotkę.

Ale i tak mi się podoba. Wajcha jest zajefajna.

1. pawelelka77 2023-03-08 21:06:03

U mnie jeszcze na miejscu tej szczeliny był taki kołnierz ułatwiający włożenie, ale nie wiem w jakim okresie. Załączam fotkę.

Ale i tak mi się podoba. Wajcha jet zajefajna.

AndDi

O, widzisz, takiego zdjęcia mi brakowało!

Tak, wokół szczeliny był kołnierz. Teraz sobie przypominam. Niestety chyba już czegoś takiego nie dokleję....

Te kasowniki kiedyś rozrysowywałem budując Jelcza PR 110 i dzisiaj tylko je wydrukowałem.....

Dzięki!

1. AndDi 2023-03-08 21:08:07

Przy następnym modelu poprawisz

1. Wojok 2023-03-08 21:37:03

Te kasowniki kiedyś rozrysowywałem budując Jelcza PR 110 i dzisiaj tylko je wydrukowałem.....

pawelelka77

No to pieronem z poprawką do scorpiona, póki nie jest za późno

Hmm, kołnierz ułatwiający włożenie w szparę... daje do myślenia

1. jagdtiger2 2023-03-09 14:32:43

Wojok

Chyba o tym samym pomyślałem 

1. pawelelka77 2023-03-09 20:57:31

Wojok

Chyba o tym samym pomyślałem 

jagdtiger2

Oj, Chłopaki, Chłopaki.... Co Wy tu próbujecie przemycić do mojego wątku?? 

Dobra, wracając do tematu, rozpocząłem zamykanie pudła. Ten etap zawsze może przynieść nieoczekiwany zwrot akcji...

Dach składa się z trzech głównych części. Niestety ich konstrukcja jest bardzo wiotka, a żeberka utymują się tylko na podsufitce. Uznałem za konieczne wzmocnienie i usztywnienie krawędzi konstrukcji drutem. Stosowałem już kiedyś taki zabieg z powodzeniem. Myślę, że tutaj także okaże się to pomocne..... 

1. Wojok 2023-03-10 13:48:02

Oj, Chłopaki, Chłopaki.... Co Wy tu próbujecie przemycić do mojego wątku?? 

pawelelka77

My ?!!!To Ty z AndDim wypisujecie te świństwa

Hmm, a co do dachu, to skoro się już sprawdziło, to czemu miało by nie zagrać tym razem ? Wygląda to na rozsądne rozwiązanie problemu

1. AndDi 2023-03-11 08:37:19

O wypraszam sobie, ja o żadnej szparze nie pisałem

Wzmocnienie, to rozsądny wybór

1. Wojok 2023-03-11 10:00:12

O wypraszam sobie, ja o żadnej szparze nie pisałem

AndDi

Ale o kołnierzu ułatwiającym wkładanie, już tak

1. pawelelka77 2023-03-19 22:44:52

Cześć! 

Od ostatniej aktualizacji nie miałem wiele czasu na dłubanie, a przynajmniej nie tyle, ile bym chciał.

Zatem z kronikarskiego obowiązku wrzucam parę fotek z przebiegu prac przy tramwaju. 

Okleiłem poszyciem wewnętrznym i zewnętrznym dach pojazdu. Większego problemu przy tym nie było chociaż są pewne nieścisłości między stanem faktycznym, a rysunkami montażowymi. (Do tego elementu wrócę doklejając dach.) Jak widać dach składa się z trzech części, które w zasadzie wystarczy dokleić do górnych krawędzi ścian. Po delikatnej obróbce i dopasowaniu powinno wszystko ładnie się zgrać.

A wygląda to tak... 

1. jagdtiger2 2023-03-20 10:01:57

Dach wygląda na solidną konstrukcję, wnętrze jest wspaniałe urzekły mnie te lampy w środku 

1. AndDi 2023-03-20 11:11:24

Pięknie, podrzucę dwie fotki, żeby koledzy porównali z jaką starannością go odwzorowujesz.

1. tulipan740i 2023-03-20 11:39:26

Świetna robota. Precyzja w każdym calu. Będzie z tego bardzo ładny model.

1. pawelelka77 2023-03-25 21:24:30

Cześć Chłopaki!

Cieszę się, że podoba się Wam moja dłubanina. Zdaję sobie sprawę z wielu moich niedokładności ale budowa tego składu sprawia mi wiele radochy.

Wracając do budowy dachu....

Mocując podsufitkę natrafiłem na pewne nieścisłości. Wg rysunków poszycie zewnętrzne i wewnętrzne dachu powinno mieć tą samą długość co szkielet. Niby nic strasznego ale może nieco namieszać w koncepcji montażu. W ten sposób zewnętrzne fragmenty dachu muszą być wsunięte pod poszycie zewnętrzne centralnego fragmentu. Poza tym pochwyty pionowe przy pierwszych siedziskach wypadają inaczej niż w instrukcji i trzeba na to zwrócić uwagę podczas montażu. Mimo tych niedogodności reszta pasuje całkiem nieźle. Ewentualne szpary powstałe między ścianami a dachem z powodzeniem zasłania listwą, która przebiega wokół pojazdu. Od siebie dodałem jeszcze rynienki dachowe. Nie są jeszcze dopieszczone i widać pewne niedokładności.

Dorobiłem czerwone światła pozycyjne (chyba) i kierunkowskazy....

1. jagdtiger2 2023-03-26 01:36:07

Miałem okazję jechać takim tramwajem w Poznaniu i to całe wnętrze w drewnie było identyczne jak twoje.

Dla mnie super całość wygląda widziałbym taki model u siebie na półce 

1. pawelelka77 2023-04-16 17:29:15

Cześć!.

Niestety czasu na modelowanie  miałem bardzo niewiele, to i nie było co pokazywać....

Dzisiaj też króciutko w temacie.

Zabrałem się za pantograf, który jest raczej dosyć "uciążliwą" konstrukcją. W zasadzie skleja się go "w powietrzu".

Pierwotnie powstała konstrukcja na bazie czterech ramion. Nie do końca wyszło, to jak chciałem wiec wróciłem do odbieraka przewidzianego w wycinance.

Ten, w moim odczuciu wyszedł dużo lepiej i go pozostawię. Jak na razie nie osadzałem go na stałe. Zrobię to po lakierowaniu budy.

Przy okazji czy macie wypróbowane miejsce gdzie zamawiacie kalki?

Na dzisiaj tyle.

Pozdrawiam!

Paweł

Rezultaty 60 - 80 z 133 pozycji
Udostępnij temat: