Tramwaj N+ND a w zasadzie 2N+5ND/MODELIK/1:25

1. Sebastian01 2023-05-29 11:53:35

Kalki ożywiły model. Bardzo dobrze całość wygląda. Szkoda, że kalkomanie nie są dodawane w pakiecie do wycinanek, tak jak to było kiedyś z plastikowymi modelami, a może nadal tak jest.

1. pawelelka77 2023-05-29 23:05:13

Tam naprawdę było napisane "w czasie biegu wagonu"?

AndDi

Czy takie potwierdzenie wystarczy...?

1. AndDi 2023-05-30 08:18:54

Tam naprawdę było napisane "w czasie biegu wagonu"?

AndDi

Czy takie potwierdzenie wystarczy...?

pawelelka77

To moje pytanie, to był raczej wyraz mojego zdziwienia, że można stworzyć taki dziwoląg językowy, a nie brak wiary, że tak było . Ale mimo wszystko dziękuję za potwierdzenie

1. tulipan740i 2023-05-30 10:33:56

Tramwaj wyszedł bardzo ładnie. Jedynie czego mi brakuje to na obramowaniu reflektorów ("uszach" do mocowania) ciemnych śrubek czy nakrętek.

1. pawelelka77 2023-06-11 21:40:42

Tramwaj wyszedł bardzo ładnie. Jedynie czego mi brakuje to na obramowaniu reflektorów ("uszach" do mocowania) ciemnych śrubek czy nakrętek.

tulipan740
    Tak, te nakrętki pominąłem celowo. One faktycznie są "wpuszczone w uszy". W tej skali, na wierzchu wyglądały słabo... Ale jeszcze pomyślę nad tematem. 
    Tymczasem bardzo powoli rośnie buda doczepy... 
    Szału może nie ma ale już jest jakiś zarys... 

1. pawelelka77 2023-07-04 12:08:12

Czołem! 

Słabiutko u mnie z czasem, to i wiele nie przybyło.

Trochę czasu zajęło mi oklejenie wagonu. Przez nieuwagę chwyciłem inny odcień czerwonego. Różni się nieco od koloru na pierwszym wagonie ale może to i nawet lepiej....

Teraz będę mógł zabrać się za uzupełnianie wnętrza. 

1. tulipan740i 2023-07-04 20:47:40

Przez nieuwagę chwyciłem inny odcień czerwonego. Różni się nieco od koloru na pierwszym wagonie ale może to i nawet lepiej..... 

pawelelka77

Kiedyś napisałem w relacji, chyba Ikarus 280  (iron-84), że w przypadku modeli dwuczłonowych dobrze jest oba człony budować z jednego procesu technologicznego, między innymi właśnie dlatego żeby minimalizować różnicę kolorów. Z drugiej jednak strony w PRL były spotykane różne anomalie. Jednak osobiście wolałbym cały model w jednym odcieniu.

Poza tym budowa idzie na tym samym poziomie. 

1. AndDi 2023-07-04 21:27:45

Na zdjęciach prawie nie widać różnicy koloru. A z resztą jeden dłużej jeździł i słoneczko go wypaliło. później go doczepili do innego, bo poprzedni z kompletu poszedł do remontu.
    Na fotce to dopiero jest różnica.

1. pawelelka77 2023-07-04 22:21:55

Przez nieuwagę chwyciłem inny odcień czerwonego. Różni się nieco od koloru na pierwszym wagonie ale może to i nawet lepiej..... 

pawelelka77

Kiedyś napisałem w relacji, chyba Ikarus 280  (iron-84), że w przypadku modeli dwuczłonowych dobrze jest oba człony budować z jednego procesu technologicznego, między innymi właśnie dlatego żeby minimalizować różnicę kolorów.(...)

tulipan740i

Masz rację Tulipan740. Proces technologiczny w budowie pojazdu członowego powinien być ciągły. Dzięki temu użyte materiały w obu członach będą takie same i szansa na taką pomyłkę będzie minimalna. Tutaj mam zespół pojazdów czyli osobne pojazdy spięte z sobą. Kolory zatem nie będą się z sobą stykać. Różnica w tonie czerwonej oklejki jest minimalna i pewnie po położeniu lakieru jeszcze się zmniejszy. Bardziej widoczne są pionowe listwy maskujące. Zastosowany retusz okazał się zbyt ciemny.  Myślę jednak, że takie różnice mogą w ogólnym odbiorze wypaść na korzyść..... Mam przynajmniej taką nadzieję....

1. Wojok 2023-07-05 14:07:51

Ty się tak nie przejmuj, postawisz ten dyliżans na zakręcie i będziesz mógł ludziom wmawiać, że kolor jest taki sam, tylko, że na wagoniki inaczej pada światło i stąd to wrażenie. Z czasem sam w to uwierzysz i będzie super

1. pawelelka77 2023-07-20 22:15:03

Czołem! 

Może wiele tego nie ma ale zawsze coś.... .

Zacząłem uzupełniać wnętrze wagoniku. Niestety, doczepy wewnątrz są słabo obfotografowane i "wujek google" wiele mi nie pomógł. Ścina przednia i przednio-boczna bywały różnie zagospodarowane i chyba  wszystko zależy czy drzwi są na obu burtach, ale to też nie była reguła. I tak, np. grzejnik występował na ścianie bez drzwi(gdy drzwi usunięto i zabudowano). Nie zawsze też był hamulec... 

Coś tam wywnioskowałem z niewyraźnych zdjęć archiwalnych i wyszło taki coś... 

1. pawelelka77 2023-08-07 01:11:50

Czołem! 

Dawno nic nie pokazywałem więc czas na małą aktualizację. W wagonie zainstalowałem grzejniki, siedziska, pochwyty i kasowniki. Z grubsza zatem, jest wszystko, co powinno się tam znaleźć. No, jeszcze klamki drzwiowe ale to drobiazg i mogę przymierzać się do zamknięcia budy....

Pozdrawiam! Paweł 

1. AndDi 2023-08-07 09:39:13

Ale ładnie Ci to wychodzi, uczta dla oczu

1. pawelelka77 2023-08-07 11:12:11

Ale ładnie Ci to wychodzi, uczta dla oczu

AndDi

Dzięki AndDi, cieszę się, że Ci się podoba.... 

1. aragorn001 2023-08-07 11:20:47

Czołem! 

Dawno nic nie pokazywałem więc czas na małą aktualizację. W wagonie zainstalowałem grzejniki, siedziska, pochwyty i kasowniki. Z grubsza zatem, jest wszystko, co powinno się tam znaleźć. No, jeszcze klamki drzwiowe ale to drobiazg i mogę przymierzać się do zamknięcia budy....

Pozdrawiam! Paweł 

pawelelka77

Jak dla mnie to rewelacja, tramwaj jak żywy, gratuluję!!!!

1. Wojok 2023-08-07 14:17:31

Hejka, zgadzam się z poprzednikami, wygląda to pięknie

Pisząc pochwyty, masz na myśli uchwyty ? Bo pochwyty, to zdaje się są w drzwiach ? Takie zamienniki klamek

1. pawelelka77 2023-08-08 00:16:07

Dzięki Chłopaki! 

Faktycznie pochwytem właściwie zwykło nazywać się uchwyty  na drzwiach, zastępując klamkę. Bywa, że czasem jest to prosty odcinek rurki za mocowany pionowo do skrzydła drzwiowego i stąd takie moje skojarzenie z pionowym uchwytami w pojazdach komunikacji publicznej... 

Tymczasem zainstalowałem klameczki na drzwiach i zabrałem się za budowę dachu..... 

1. Wojok 2023-08-08 01:29:21

Hmm, kurdę, ubijesz mnie, ale ja znowu mam uwagę. Czy jeżeli klamki na zewnątrz "patrzą" na dół, to czy wewnątrz nie powinny być skierowane tak samo ? Są na wspólnej osi.

No i te zewnętrzne bardziej podobały by mi się srebrne - te czerwone się tracą na tle drzwi

1. AndDi 2023-08-08 09:10:14

Zgadzam się z Wojokiem, na srebrno klameczki zewnętrzne maluj, bo nikną.

1. tulipan740i 2023-08-08 09:53:27

Takie prace lubię najbardziej. Czysto, wszystko trzyma geometrię. Wnętrze podoba mi się najbardziej. W tak pięknym opakowaniu kapitalnie wygląda.

Rezultaty 100 - 120 z 133 pozycji
Udostępnij temat: