Tramwaj N+ND a w zasadzie 2N+5ND/MODELIK/1:25

1. pawelelka77 2023-08-08 13:31:45

Hmm, kurdę, ubijesz mnie, ale ja znowu mam uwagę. Czy jeżeli klamki na zewnątrz "patrzą" na dół, to czy wewnątrz nie powinny być skierowane tak samo ? Są na wspólnej osi.

No i te zewnętrzne bardziej podobały by mi się srebrne - te czerwone się tracą na tle drzwi

Wojok

Oho.....

Cześć Chłopaki!

Wojok, konstal eN był wysokim wagonem i z pozycji ziemi raczej ciężko było by otworzyć drzwi mając klamki skierowane "do góry". Podobnie sytuacja wyglądała wewnątrz pojazdu. Oś klamki z pozycji pomostu wypadała raczej nisko i dodatkowe skierowanie klamki "w dół" komplikowało by przesunięcie skrzydła drzwiowego do boku. Zatem raczej zaważyła tutaj ergonomia....

Jeśli chodzi o kolorystykę klamek, to przyznaję, że skupiłem się na odrestaurowanych wozach bydgoskiego MZK i takie kolory dobrałem. Teraz przyjrzałem sporo fotek bydgoskich pojazdów  z epoki i nie tylko z Bydgoszczy i z tym było różnie...

Inna rzecz, że fotkę robiłem wieczorem i kolorystyka jest trochę przekłamana.

Może gdzieniegdzie przetrę suchym pędzlem z kolorem aluminium... Muszę przetestować, czy "gra warta świeczki".

Dzięki Chłopaki za spostrzeżenia!

srebrne klamki czerwone klamki srebrne klamki czerwone klamki
  1. AndDi 2023-08-08 15:07:00

Pawle, ja też widziałem, że były również pomalowane na czerwono, ale chodzi o to, że ich teraz prawie nie widać, że są.

Pomysł z przetarciem na srebrno, to dobry pomysł. Niczym nie ryzykujesz, zawsze możesz znowu zamalować na czerwono .

1. Wojok 2023-08-08 15:27:39

...Zatem raczej zaważyła tutaj ergonomia....

pawelelka77

Hejka, zastanawiałem się nad tym, bo "kolizje" z ergonomią często mi się rzucają w oczy. Ale też zastanawiałem się nad odwrotnym działaniem przeciwnie skierowanych klamek. Fotki jednak dowodzą, że chopoki sobie z tym sopokojnie poradzili

1. pawelelka77 2023-08-13 00:19:15

No dobra Chłopaki, przekonaliście mnie. Klameczki będą w kolorze amelinium. 

Dostaną jeszcze jedną warstwę, tak dla pewności.

W międzyczasie walczyłem z dachem. Jego konstrukcję wzmocniłem w podobny sposób jak w wagonie silnikowym.

Zamykam, zatem budę.... 

Do następnego... 

Paweł 

1. PAN-KARTON 2023-08-13 01:52:03

Piękny tram-way.

Chłonę informację z forum jak gąbka... przewalam galerię i relację z budowy. Uczę się od lepszych !!! Piękny tram-way

Pozdrawiam Piotr

1. pawelelka77 2023-09-02 23:03:52

Czołem!

Chociaż dzisiaj jeszcze Koleżeństwu nie zafunduję galerii, to z kronikarskiego obowiązku donoszę, że prace przy tramwaju zostały zakończone. Coś tam jeszcze wykombinuję z torowiskiem... ale z grubsza "enki" dotarły do pętli.....

1. Sebastian01 2023-09-02 23:15:08

Przepiękne! MT jak nic. Czekam na galerię.

1. PAN-KARTON 2023-09-03 04:11:35

A będzie można liczyć na jedno zdjęcie z pętli przesłane do K24 - r4s1@wp.pl ?

1. AndDi 2023-09-03 07:33:36

1. Wojok 2023-09-03 14:39:32

AndDi

Hmm, w sumie, to nie trzeba nic dodawać

1. pawelelka77 2023-09-04 09:24:43

AndDi

Hmm, w sumie, to nie trzeba nic dodawać

Wojok

Cieszę się Chłopaki, że Wam się podoba. Myślę, że na żywo będzie go można obejrzeć w Przeciszowie... No i pogadać... 

PAN KARTON, co to jest K24? 

Zdjęcia z pętli? No nie wiem czy uda mi się taka akcja.... Mógłbym wzbudzić nie małą sensację rozkładając stanowisko z prawie metrowym modelem.... Ale fakt, myślę o jakimś plenerze...

Oby pogoda pozwoliła....

Pozdrawiam! 

Paweł 

1. PAN-KARTON 2023-09-09 08:11:29

Pawle wszystko opisałem Ci na Priv.

Tu by było troszku śmietnikiem, poczytaj proszę !

A jak by co : "do zobaczenie w Przeciszowie"

1. PAN-KARTON 2023-09-24 01:03:48

INFORMATION !

Namawiam na zgłaszanie zdjęć do Kalendarza kartonowki.pl 2024. Szczegóły tu:

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

Został jeszcze tydzień = 7 dni.

Przypominam że 30 09 2023 do godziny 00:00 można takie foty przysłać na adres r4s1@wp.pl

Rezultaty 120 - 133 z 133 pozycji
Udostępnij temat: