A-10 Thunderbolt II. MM. 5-6/94

1. szaman 2024-03-17 17:28:02

Jadę dalej. Tak jak pisałem zabrałem się za pylony podwozia głównego. Trochę dłubaniny było, ale w sumie to całkiem nieźle się kleiło. 

Ponieważ jednak nie ma wnęk ze względu na gotowe golenie z kołami, zamiast istniejącej czarnej plamy na miejscu wnęki wkleiłem taką niby imitacje wnętrza. Zawsze to będzie lepiej wyglądało. Miejsca zamocowania goleni podkleiłem od środka tekturą dla wzmocnienia bo to kawał samolotu i sama kreda trochę waży..

Pomalowałem też noski czarnym matem, żeby pasowały do czarnego przy silnikach. 

Pylony uważam za skończone i idą w odkładkę. Kolejna robota to skrzydełka...

Dodaję fotkę dla Pana Kartona jak wygląda kropelka nitro na lampce statecznika...

1. PAN-KARTON 2024-03-17 18:16:18

Dodaję fotkę dla Pana Kartona jak wygląda kropelka nitro na lampce statecznika...
    szaman

Ukłony dla Szamana za wyjaśnienie, ale to nie ja pytałem "Jak OBI to robi" Trafi do pytającego !

1. mirkuch 2024-03-17 21:03:06

A to pewnie chodziło o mnie!:) dziękuję i dalej podglądam :)

1. szaman 2024-03-19 16:18:48

Przedstawiam kolejny etap budowy. Tym razem przykadłubowe elementy skrzydeł. W sumie to nie pamiętałem już jak to było w pustynnym z użebrowaniem tych elementów, a rysunek by się przydał. W zasadzie to ja kleję na "czuja", a do instrukcji to zaglądam rzadko. W tym przypadku jest to trochę namieszane, ale ważne, że wszystko pasuje i da się zrobić. Ostatnie fotki to wstępnie poskładany tylko aby zobaczyć jak nabiera wyglądu.  W planach skrzydła główne i tutaj będzie trochę kombinacji bo planuję dorobić mu otwarte hamulce jak na załączonej fotce. A co z tego wyjdzie to wyjdzie. .w trakcie sklejania.

1. PAN-KARTON 2024-03-19 16:25:05

Fota nr 8: No ma tam tego nawieszane jak bomków na choince, ale co to dla Szamana, jak siądzie i zacznie robić...

Kurcze, pstrokaty ale ładny !

1. szaman 2024-03-19 17:16:35

Poprzedni był obwieszony, to i ten będzie. Tamtego już nie ma. "Poleciał" do Mielca kilka lat temu i może tam jeszcze stoi w domku pilotów?.

1. szaman 2024-03-20 17:25:18

No i są skrzydełka. Trochę klejenia było i tak trochę eksperymentalnie zrobiłem te hamulce aero.. Wszystko dorabiałem na bieżąco i tak wyszło. Jeszcze tylko muszę wymyślić jakieś siłowniki do otwierania hamulców. Ale to się mam na czym oprzeć bo mam dokładne fotki. 

Taka uwaga: Szkielet skrzydła /ten długi/ musiałem po przymiarce rozciąć i skrócić ok 2-3 mm bo nie wiem czemu, ale był za długi do skrzydła i dopasowana wręga z jednej strony , z drugiej wystawała poza skrzydło?.To jednak żaden kłopot, bo cała reszta pasowała dobrze.

Światła zrobiłem z okrągłego patyczka do szaszłyków. Po prostu zeszlifowałem do do połowy, odciąłem odpowiednie kawałki, zaokrągliłem a później już tylko malowanie plakatówkami fluorescecyjnymi i lakierem bezbarwnym nitro. 

Pozostanie teraz zamocowanie skrzydeł doklejenie gondoli podwozia, a później będę już mógł pododawać wszystko o zamocować podwozie.

Jak już będzie stał i miał odpowiednią geometrie podwozia to wtedy pójdzie reszta drobnicy. To na dzisiaj chyba tyle.

1. Wojok 2024-03-20 22:46:29

Ładnie idzie

Mam tylko uwagę do trymerów - one są tylko na górnych częściach hamulców

Odetnij je z dolnych i doklej do górnych. Prościzna

1. szaman 2024-03-21 08:10:02

Adaś, wytłumacz mi to jaśniej , bo u mnie jest wszystko tak jak na fotce?

Dodałem jeszcze do hamulców takie elementy wzmacniające/te czarne/. W oryginale tego nie ma, ale chciałem troszkę podkreślić tą wnękę i wydaje mi się, że tak jest efektowniej. Poza tym dodałem jeszcze zawiasy hamulców w "3D".To drobiazg, ale jednak ma wpływ na całość.

1. tulipan740i 2024-03-21 08:44:45

Heniu, trymery nie dzielą się na górne i dolne. Są tylko na górze jako całość. W dolnym hamulcu pozostaje tylko na nie wycięcie tak, żeby po złożeniu hamulców trymery ładnie się w nie wpasowały. 

1. Kikol77 2024-03-21 09:07:56

szybka odręczna wizualizacja :)

1. szaman 2024-03-21 13:17:22

Teraz wszystko jasne . Nie znam się na tych sprawach, bo nawet w wojsku nie byłem, a zdjęcia mi zasugerowały, że tak to wygląda. 

Teraz sprawa wyjaśniła i dzięki Koledzy za zwrócenie uwagi.

Od wewnątrz na górnym trymerze trzeba dokleić doklejony pasek koloru skrzydła dolnego , tak aby po zamknięciu wpasował się w dolny segment hamulca.

Dobrze, że nie dokleiłem skrzydeł  a taki miałem zamiar. Najpierw to poprawie. Widzę to teraz wyraźnie jak powinno być. Jeszcze raz dzięki i po poprawie wrzucam fotkę.

1. szaman 2024-03-21 14:00:14

No i poprawione. Teraz już jest OK. I po to właśnie są relacje. Sam bym pewnie opuścił ten szczegół. Dzięki !.

Przy okazji jedna , ale bardzo ważna uwaga.

Ostatnio zauważyłem, że Koledzy stosują taśmę malarska do wstępnego mocowania np. elementów kadłuba. Pomyślałem sobie, że sprawdzę ta metodę przy doklejaniu skrzydeł.

I w tym momencie zapaliła mi się w głowie na pomarańczowo lampka "CHECK ENGINE"!!!. 

Wziąłem 2 kawałki drukowanej kredy z rezerwy modelu i połączyłem taśmą. Po około godzinie odkleiłem taśmę....Z jednego zeszła jako -tako, a z drugiego już razem z drukiem i warstwą kredy.

Wniosek taki:. NIE WOLNO KREDY DRUKOWANEJ NA ATRAMENTÓWCE ŁĄCZYĆ TAŚMĄ MALARSKĄ !!!

Skrzydła ocalały!!

1. Kikol77 2024-03-21 14:59:49

To dobrzeże ci się zapałiła lampka szkoda by było tych skrzydeł :)

Z taśmami malarskimi trzeba uważać bo niektóre faktycznie sa za mocne i tu paradoks te tanie co odpadają ze ściany mi się sprawdzają lepiej :) ale jednak jak dotąd najlepsza jest taśma maskująca tamiya (żółta) ale na nie lakierowany papier bywa za mocna wtedy ja palcuje najpierw zeby klej delikatnie stracił moc :)

1. PAN-KARTON 2024-03-21 15:23:43

Normalnie bym się nie odzywał

Najlepiej kupować taśmy malarskie do odcięć kolorów. Mają pewne właściwości o których by tu dużo pisać. Pewnie dla odróżnienia produkują je w innych ( nietypowych kolorach ) (foto)

Te taśmy tanie, ( kremowe najczęściej ), nie trzymają się niczego to fakt, mają gruby klej ! ( na bazie butylu a nie kauczuku ). Ale zostaw taką taśmę na parę dni to po kawałeczku będziesz skubał ( wulkanizuje się, bo ma tani klej )

Oczywiście najlepszą przyjaciółką modelarza jest pani Próba. Wszystko co napisałem jest w oparciu o taśmy raczej droższe. Można znaleźć podróbki. Niby kolor jest OK, ale to nadal shit i nie warto.

Dziwnie zabrzmi to co teraz napiszę :  -  Z mojej wiedzy najlżej trzymającą ale najlepiej przylegającą taśmą jest jasno zielona z LeroyM. ( fota 6 )

Reszta pozostaje w sferze tajemnicy i oferty handlowej...

1. szaman 2024-03-22 13:53:57

Poskładałem to wszystko już na kleju i schnie, a później zabieram się za podwozie. 3 fotki na szybko.

1. Wojok 2024-03-22 19:36:29

Ładnie to wygląda

1. szaman 2024-03-24 14:36:33

Tak jak zapowiedziałem zabrałem się za podwozie. Nie będę się zbytnio rozpisywał, bo koła z goleniami miałem jak wspomniałem z druku 3D, więc tylko chodziło o zamocowanie i przyklejenie, a następnie dodanie klap, które już wcześniej miałem przygotowane.

Co ciekawe, mimo, że obciążyłem nieźle przód, to okazało się, ż samolot usiadł mi na d...e. Lekko, ale jednak. 

Trzeba było się ratować. Zrobiłem to tak, że za przednim podwoziem w spodniej części kadłuba w pobliżu wręgi wyciąłem skalpelem coś na kształt litery "U ". Odchyliłem i do środka/ do wręgi wkleiłem sklepany na płasko ołowiany ciężarek wędkarski. Później zasklepiłem otwór i zakleiłem łatką z oznaczeniem skorpiona / taką jak na statecznikach pionowych od środka.

Jednak kreda 300G jest ciężka bo dość gruba i silniki swoje robią więc jednak trzeba solidny ciężarek do zrównoważenia maszyny.

1. KARTOM 2024-03-24 14:58:27

Reszta pozostaje w sferze tajemnicy i oferty handlowej...

PAN-KARTON
    Tynkarska najlepsza

1. KARTOM 2024-03-24 15:00:55

A tak na poważnie to używam zwykłej żółtej taśmy malarskiej i u mnie się sprawdza tylko że karton oczywiście kaponowany dwukrotnie.

Rezultaty 100 - 120 z 137 pozycji
Udostępnij temat: