A-10 Thunderbolt II. MM. 5-6/94

1. Wojok 2024-03-15 01:10:37

Henryk i inni Koledzy zajrzyjcie tutaj ...Chyba zrobiłem coś ciekawego ???

PAN-KARTON

Chodzi o tę kupę przy schodach ?

1. PAN-KARTON 2024-03-15 07:19:43

Chodzi o tę kupę przy schodach ?

Wojok

Ten zarzut został już wydalony, wróć oddalony

1. haydee 2024-03-15 07:41:00

Tak , to jest to o co powinno chodzić. 

Ja ze względu, że kredy nie wyoblę, robię drugi raz te pierścionki, ale wcześniej postanowiłem popsuć te poprzednie. 

Cześć, jak i tak je malujesz to może zrób na zwykłym kartonie, przynajmniej ładnie się wyoblą. Tylko zaimpregnuj czyms przed malowaniem bo inaczej farba wyprostuje zaoblony karton. Ja od dwóch dni wyoblam na kredzie kołpak śmigła i efekt taki sobie. Co do zaginania kredy to duże promienie bardzo ładnie wychodzą ale małe przejścia jak na lotkach czy sterach mają już załamania kartonu, nie byłem w stanie uzyskać zupełnie gładkiego zagięcia. Może to też kwestia konkretnego kartonu. Jak coś to foty w relacji Fiata.

1. szaman 2024-03-15 14:09:06

Zaginanie to jak zwykle kwestia ułożenia włókien kartonu. Praktycznie to zawsze kleje z drukowanego skanu, ale wcześniej sprawdzam jak się zagina karton i wtedy jak np. skrzydła są wydrukowane w poprzek włókien . to przenoszę je na oddzielny arkusz dodatkowy i ustawiam odpowiednio. Wtedy jestem pewien ,że krawędzie natarcia ładnie się zagną. Kreda ma to samo, bo w sumie to na papierze jest warstwa kredy, nawet piszą czasem papier kredowany...

Teraz co do tych nieszczęsnych pierścionków. Miałem tak zrobić jak piszesz. Wydrukować na zwykłym kartonie, skleić i wyoblać ale...doszedłem do wniosku, że znów stracę dzień na zabawę , a i tak pewnie lepszego efektu nie uzyskam niż ten poniżej. Po prostu wyszlifowałem 2 komplety po wcześniejszym pomalowaniu i wyschnięciu wikolu, następnie prysnąłem podkład i czarny mat 2 razy

na gotowo.

NIE BAWIĘ SIĘ TYM WIĘCEJ!. Klamka zapadła! Opaski będą czarny MAT!.Ładnie to kontrastuje ze srebrnym wnętrzem wlotu i czarnymi turbinami. Tak znowu źle nie będzie  /może?/

Skoro już zdecydowałem , to silniki się sezonują, a ja zabrałem się za usterzenie ogona.

1. szaman 2024-03-15 20:21:56

Trochę dzisiaj podciągnąłem z klejeniem. Dobrze szło, bo jak na razie to wszystko cieszy. Nawet te silniki wyszły moim zdaniem nie najgorzej. Jest usterzenie ogona, ale nie mocuję stateczników pionowych. Dopiero jak będą skrzydła. Po co mają przeszkadzać, a to kawał modelu. 

W takim razie wychodzi na to, że za skrzydła trzeba się zabierać. Najpierw chyba skleję jednak gondole na podwozie bo przy nich jest dużo roboty ze względu na wręgi. 

Puki co, to sprawa wygląda tak jak na fotkach...Silniki tylko założone na wręgi . Nie wklejam ich na razie podobnie jak stateczniki pionowe.

1. PAN-KARTON 2024-03-15 20:51:37

Jak dobrze liczę to same silniki maja około 10cm. Kawał latadła wychodzi.

Szaman a będziesz sklejał takiego blacksnakes ? Mi też się mega podoba...

1. mirkuch 2024-03-15 20:58:20

Mega fajnie wychodzi. Mam pytanie, to są jakieś farbki neo?  Czy coś w stylu tempera fluorescencyjna? Super patent na takie światła.

1. szaman 2024-03-15 21:08:59

Panie z Kartonu. Jak opanuje dobrą metodę zrobienia negatywu, to mam zamiar takiego "snaka" malnąć. Mnie tez się cholernie podoba. Prawdopodobnie trzeba będzie przekonwertować do PNG/ bo on widzi warstwy/ i usunąć kanał alfa. Zostanie sam rysunek . Wtedy odwrócić na negatyw żeby na jakimś tle, żeby wyszły białe lub szare linie podziału i dopiero na czarno. Musze się z tym przespać.

Teraz o farbkach. To są zwykłe plakatówki tylko neonowe. Właśnie doskonałe na światła Kupisz pewnie w każdym papierniczym trzeba tylko zapytać. Ja kupiłem w supermarkecie na stoisku papierniczym...Mają konsystencję gęstego wikolu i idealnie można nakładać kropki światełek.

1. PAN-KARTON 2024-03-15 21:12:43

Panie z Kartonu. Jak opanuje dobrą metodę zrobienia negatywu, to mam zamiar takiego "snaka" malnąć. Mnie tez się cholernie podoba. Prawdopodobnie trzeba będzie przekonwertować do PNG/ bo on widzi warstwy/ i usunąć kanał alfa. Zostanie sam rysunek . Wtedy odwrócić na negatyw żeby na jakimś tle, żeby wyszły białe lub szare linie podziału i dopiero na czarno. Musze się z tym przespać.

szaman

Jasne. Było od razu się przyznać że to modele do przemalowania wysyłasz do NASA Co trzeba zrobić ? czarna magia, ale magia !

1. mirkuch 2024-03-15 21:15:26

Teraz o farbkach. To są zwykłe plakatówki tylko neonowe. Właśnie doskonałe na światła Kupisz pewnie w każdym papierniczym trzeba tylko zapytać. Ja kupiłem w supermarkecie na stoisku papierniczym...

szaman

Oo to chyba znowu zginę w markecie na zakupach Coraz częściej się łapię na tym, że jak gdzieś sklep ma takie stoisko papiernicze to stoję i dokładnie oglądam co mają i czy coś się nie przyda, w budowlanym podobnie

1. szaman 2024-03-15 21:20:59

Dokładnie. U mnie w Biedronce wczoraj rzucili narzędzi za 50% ceny cały regał. Ja wszystko mam, ale kupiłem kolejne malutkie cążki. Bo nowe za kilka zł.

Piotrek , / niewiele się pomyliłeś/. Silniki mają 11cm długości. Całość to będzie ponad 05metra...chyba 55cm.

1. Wojok 2024-03-16 00:32:18

Oo to chyba znowu zginę w markecie na zakupach Coraz częściej się łapię na tym, że jak gdzieś sklep ma takie stoisko papiernicze to stoję i dokładnie oglądam co mają i czy coś się nie przyda, w budowlanym podobnie

mirkuch

Następny etap będzie taki, że będziesz tak kombinował w każdym sklepie 

1. PAN-KARTON 2024-03-16 04:33:00

Uff, Wojok mnie uspokoił. Już myślałem że tylko ja tak mam. Co prawda sklepu budowlane mam obcykane, ale tylko do spożywczaka wchodzę i wychodzę w 15 minut.

1. szaman 2024-03-16 09:28:45

Dopiero na zdjęciu zaczęło mnie to razić. Jednak zrobiłem łatkę. Zawsze trochę lepiej.

Zabieram się dzisiaj za gondole podwozia głównego. Najpierw oczywiście wycinanie wręg. Jest tego trochę.

Po Przed
  1. AndDi 2024-03-16 09:51:31

Pewni, że lepiej o wiele lepiej.

1. mirkuch 2024-03-16 10:46:59

Z łatką dużo lepiej, będzie super model A ja jeszcze bym podpytał o te farby fosforyzujące. Czy one są nałożone w formie takiej kropelki bo wyglądają na wypukłe czy to poprostu taki efekt na zdjęciach?

1. PAN-KARTON 2024-03-16 11:41:20

Na bank plakatówka i to prosto ze słoiczka bez wody. Plakatówka się tak nie rozpływa jak farbki akrylowe. Pewnie Szaman cyknie na nie po lakierku bezbarwnym w połysku. Jak lampka to i klosik musi być

1. szaman 2024-03-16 13:24:47

Mikruch. odpowiadam. To taka konsystencja tych plakatówek jak już pisałem jak gesty wikol. Nie dodaje wody, tylko wykałaczka, albo małym ostrym pędzelkiem nakładam kropkę i już. Robię to delikatnie, czasem poprawiając i jest wypukła . I tak jak nasz podejrzliwy kolega Piotrek podejrzewa-jak to dobrze zaschnie to się dorzuci kropelkę gęstego bezbarwnego nitro co by klosza udawał...Takie picowanie lakierem zostawię sobie na koniec jak będę pewny, że już może tak zostać.

Byłem dzisiaj w naszym markecie specjalnie popatrzeć co tam na tych regałach jest i /po zmianie nazwy sklepu/ na Stokrotka okazało się, że 1/3 sklepu to urządzenia, narzędzia wszystkiego do cholery. Do wody, malowania, samochodu, elektroniki, stolarki itd... Tylko stoisko z papierniczym trochę ubogie. Nie ma bloków technicznych i wielu typowych rzeczy, które mogą się nam przydać. Trafiłem za to na kolorowe folie/ takie teczki z kolorowych folii/ Kupiłem sobie 2 rodzaje niebieskiego ./ Jest dość ciemny i może doskonale robić za szyby w modelach bez wnętrza. Patrzyłem też tych neonowych plakatówek, ale nie ma. Jest kilka rodzajów innych. Liczyłem, że będą bo chciałem kupić dla Kolegi Mikrucha na wszelki wypadek. Może jeszcze gdzieś trafie. Zawsze komuś mogą się przydać.

1. mirkuch 2024-03-17 10:10:36

Byłem dzisiaj w naszym markecie specjalnie popatrzeć co tam na tych regałach jest i /po zmianie nazwy sklepu/ na Stokrotka okazało się, że 1/3 sklepu to urządzenia, narzędzia wszystkiego do cholery. Do wody, malowania, samochodu, elektroniki, stolarki itd... Tylko stoisko z papierniczym trochę ubogie. Nie ma bloków technicznych i wielu typowych rzeczy, które mogą się nam przydać. Trafiłem za to na kolorowe folie/ takie teczki z kolorowych folii/ Kupiłem sobie 2 rodzaje niebieskiego ./ Jest dość ciemny i może doskonale robić za szyby w modelach bez wnętrza. Patrzyłem też tych neonowych plakatówek, ale nie ma. Jest kilka rodzajów innych. Liczyłem, że będą bo chciałem kupić dla Kolegi Mikrucha na wszelki wypadek. Może jeszcze gdzieś trafie. Zawsze komuś mogą się przydać.

szaman

Dziękuję! Też właśnie szperam coś za tym na internecie i znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/farby-plakatowe-fluorescencyjne-6-kol-10-ml-ast-13299378265?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl-biuro_pla_pmax&ev_campaign_id=17967348209&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI9qro0Pn6hAMVJQcGAB0KCgPVEAQYAiABEgJJ4vD_BwE

Będą ok i zamawiać?

Rezultaty 80 - 100 z 137 pozycji
Udostępnij temat: