PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2024-10-29 03:09:51

Sam nie wiem ?
    Jedne drzwi, od strony zachodniej zrobione Nie narzekam, nie marudzę ale 4 godziny taka pierduła ?

Napiszcie proszę czy to dużo czy mało, bo biję się z myślami... 24 otworów jest w budynku x 4h, ja mało śpię, ale maraton 4 dni ciurkiem żartuje, ale parę dni się zejdzie.

W ostatniej chwili przypomniałem sobie o naklejkach "Info", są na pierwszych dwóch fotach.

Szyba jeszcze czysta zawiasy wklejone tylko od zewnątrz, klamki nie ma, za wcześnie...

I na koniec zestaw narzędzi.

1. mirkuch 2024-10-29 07:32:27

Zabawy z oknami będzie drzwi wyszły super, szczególnie z tymi naklejkami monitoringu. To teraz pytania  Folię dalej przyklejasz na taśmę dwustronną? Retusz robisz farbami plakatowymi czy czymś innym? I jeszcze pytanie o pędzelek coś byś mógł polecić? 

P. S. Wracam do zdrowia to coraz więcej czasu zaczynam spędzać przy sklejaniu i na kartonowkach i chyba robię się też bardziej upierdliwy męcząc Was pytaniami

1. PAN-KARTON 2024-10-29 09:44:40

Mirku fota to kolejne warstwy dokładnie takie jak w pierwszych drzwiach !

1. Element drukowany na kartonie 190 g/m2

2. Naklejany na tekturę dobrej jakości 0,5mm ( klejem w sztyfcie DONAU )

3. Przed wycięciem "niebieskiego" szkła podklejam na folię dwustronną

4 Długopis to zamiast FOLI szybki

5. A od drugiej strony to samo ale już bez podklejania na tekturę, bo ciut za grube mi to wychodziło.

Całość ma dokładnie 1,1mm czyli w skali około 9cm - tak jak grubość stolarki PCV w realu ( około )

1. Wojok 2024-10-29 10:17:28

Sam nie wiem ?
    ...Nie narzekam, nie marudzę ale 4 godziny taka pierduła ?

Napiszcie proszę czy to dużo czy mało, bo biję się z myślami... 

PAN-KARTON

Hmm, ja przy klejeniu jestem wolny jak sanki w maju, ale mnie się wydaje to bardzo dużo

Na czym Ci tak długo schodzi ?

1. PAN-KARTON 2024-10-29 10:38:47

Na czym Ci tak długo schodzi ?

Wojok

Przykleję i co czekam bo klej nie żarówka że się pstryknie i już. po około 1h na folię dwustronną i zaczynam wycinać szyby. Tu się schodzi długo, bo to dość grube z folią. Kolejna godzina. Potem retusze, zawiasy, naklejki... a to jeszcze trzeba zapalić sobie, zrobić herbatę, kanapkę, popisać na FB z kimś kto nie śpi, odpowiedzieć na @, pomyśleć po przymierzać, sprawdzić i się schodzi.

Pewnie jak zacznę to robić taśmowo, to coś drgnie w czasie, ale jedna sztuka i to ta pierwsza naprawdę zeszło się 4h.

Wojok a ja to szybki jestem ? Też mi powoli przechodzi pośpiech przy klejeniu, są efekty tego spowolnienia, żadna ze mnie kobyła na derby.

1. Kikol77 2024-10-29 10:40:06

Nie no Piotrze spuścic cie z oka na chwile a tu mało że zaliczyłeś wyprawe historyczna w czeliuściach internetu realna z aparatem i model zaczety :D

Oczywiscie nie może być inaczej klikam SUBik  obserwuje, podziwiam i jak na laika budowlanego bedę sie czepiał 

1. PAN-KARTON 2024-10-29 10:51:24

Nie no Piotrze spuścic cie z oka na chwile a tu mało że zaliczyłeś wyprawe historyczna w czeliuściach internetu realna z aparatem i model zaczety :D

Oczywiscie nie może być inaczej klikam SUBik  obserwuje, podziwiam i jak na laika budowlanego bedę sie czepiał 

Kikol77

No podobno, jak to mówią : podróże kształcą Przez ostatni rok, to powinienem być już profesorem... a tu końca nie widać. I dobrze bo co to za przyjemność odkrywania jak już się wszystko wie ?

Czepiaj się na maxa ! Na tym, przynajmniej mi, zależ. Krytyka też jest potrzebna żeby za bardzo w pióra nie obrosnąć. Ja póki co nie widzę na ciele choćby jednego ołówka, a gdzie do długopisów o piórach nie myślę. Subik zawsze przydatny

1. AndDi 2024-10-29 10:55:33

Ładne drzwi

1. PAN-KARTON 2024-10-29 10:58:17

Ładne drzwi

AndDi

Drzwi do Narni dzięki Andrju ! Ufff, krzyku nie było

1. Wojok 2024-10-29 10:59:43

Hmm, no w ten sposób robiąc, to nic dziwnego, że Ci schodzi.

Jeżeli coś mógłbym zasugerować, to najpierw wycinaj okna, a potem obrys zewnętrzny. I po wycięciu okna, nie wyciągaj go, tylko wycinaj sąsiednie, to Ci się nie będzie rama odginać - będzie wygodniej.

1. Wojok 2024-10-29 11:26:18

Aha, przy wycinaniu okien, podłóż sobie na spód arkusz papieru z którego wycinasz ramki wewnętrzne, to sobie je też przy jednym wycinaniu ogarniesz.

1. PAN-KARTON 2024-10-29 13:01:48

Hmm, no w ten sposób robiąc, to nic dziwnego, że Ci schodzi.

Jeżeli coś mógłbym zasugerować, to najpierw wycinaj okna, a potem obrys zewnętrzny. I po wycięciu okna, nie wyciągaj go, tylko wycinaj sąsiednie, to Ci się nie będzie rama odginać - będzie wygodniej.

Wojok

Aha, przy wycinaniu okien, podłóż sobie na spód arkusz papieru z którego wycinasz ramki wewnętrzne, to sobie je też przy jednym wycinaniu ogarniesz.

Wojok

I tak właśnie robię, inaczej nie do wycięcia by było, szprosy w oknach mają 0,4mm max 0,5

Ale ramki odzielnie tnę, bo ja kręcę oknami, najpierw lewa, obrót lewa, obrót lewa, obrót lewa i dopiero nacięcia i OUT szkło do zielonego worka

1. Wojok 2024-10-29 13:05:11

No to przyklej sobie jedno do drugiego poza obrysem okna, i będziesz mógł tym wszystkim kręcić jak kierownicą Starcioka.

1. PAN-KARTON 2024-10-29 13:49:48

No to przyklej sobie jedno do drugiego poza obrysem okna, i będziesz mógł tym wszystkim kręcić jak kierownicą Starcioka.

Wojok

No w sumie podkleić można (?) Tylko to już się takie grube robi że jeden w drugi kształt nie trafi (?) popróbuje

1. Wojok 2024-10-29 14:28:31

Będzie ok jak opanujesz pionowe cięcie

Bo  jak będziesz ciął jak w tym pierwszym zaprezentowanym, to może być kłopot

1. Karol1985 2024-10-29 14:36:39

Ja od tygodnia szukam rozwiązania na wycieraczki przedniej szyby do Stara...

Chyba dzisiaj coś uda mi się zrobić, ale to jedno pióro.... a jeszcze trzeba zrobić drugie.

Czasem jednego z moich małych "dużych" koni 18-to kołowych potrafiłem robić nawet kilka miesięcy....

Także takie drzwi, w takim czasie... przy Twoim warsztacie.... to jak godzinka. 

Właśnie na tym polega modelarstwo.... z prostego modelu, można zrobić dzieło sztuki..... A wszystko jest w naszych głowach ;)

1. PAN-KARTON 2024-10-29 15:56:24

Ja od tygodnia szukam rozwiązania na wycieraczki przedniej szyby do Stara...

Chyba dzisiaj coś uda mi się zrobić, ale to jedno pióro.... a jeszcze trzeba zrobić drugie.

Czasem jednego z moich małych "dużych" koni 18-to kołowych potrafiłem robić nawet kilka miesięcy....

Także takie drzwi, w takim czasie... przy Twoim warsztacie.... to jak godzinka. 

Właśnie na tym polega modelarstwo.... z prostego modelu, można zrobić dzieło sztuki..... A wszystko jest w naszych głowach ;)

Karol1985

Karol, ja wycieraczek nie będę robił na swoich szybach, ale wierzę że jak już jedną zrobisz do Swojej GWIAZDY "STAR" to drugą ogarniesz nawet bez głowy

Nie takie cudeńka robiłeś z kartonu, a przewody z płynem do spryskiwaczy będziesz dorabiał ?

Właśnie na tym polega modelarstwo.... z prostego modelu, można zrobić dzieło sztuki..... A wszystko jest w naszych głowach , ręcach i serduchu .

Tak wyglądały wycieraczki wycinankowe do Tatry128C, a udało się zrobić coś z tego (fota)

1. PAN-KARTON 2024-10-29 16:14:47

Będzie ok jak opanujesz pionowe cięcie

Bo  jak będziesz ciął jak w tym pierwszym zaprezentowanym, to może być kłopot

Wojok

Rozumiem że "pionowe cięcie" rozumiesz przez układanie ostrza względem powierzchni kartonu i żeby to miało +/- kąt prosty pomiędzy bokiem skalpela a kartonem.

Prowadzenie skalpela po linijce jakoś idzie

1. Wojok 2024-10-29 19:14:41

Rozumiem że "pionowe cięcie" rozumiesz przez układanie ostrza względem powierzchni kartonu i żeby to miało +/- kąt prosty pomiędzy bokiem skalpela a kartonem.

PAN-KARTON

Niedokładnie tak Nie bok skalpela - bok powierzchni tnącej przylegającej do linijki. A nie jestem pewien, czy on przypadkiem nie powinien być delikatnie odchylony od niej, bo inaczej to się lekko obsunie.

1. Limaks 2024-10-29 19:41:22

Piotrek w akcji... Luuuuubieee

Kurka już kombinuje. Podobnie z CWC było. I wyszło arcydzieło..  to co będzie teraz? 

Rezultaty 40 - 60 z 738 pozycji
Udostępnij temat: