Żaglowiec "Dar Pomorza" Mały Modelarz 4-5/2002

1. Wojok 2015-12-10 06:46:45

Hejka,powolutku do przodu :-)  Parę kolejnych elementów poszycia oraz część uchwytów na wanty na miejscu.Zalane Wikolem od spodu,trzymają się solidnie - może jednak nie będzie tak źle :-)  Teraz powrót do druciarni,bo potrzebuję kolejnych dwadzieścia uchwytów,a potem lecimy z poszyciem do końca,no i pomału będzie koniec z kadłubem :-) 

1. szaman 2015-12-10 16:23:37

Wojok!. To mi się podoba. dawno nie widziałem u Ciebie takiego zapału . W pracy szef często przychodził i pytał czy "dobrze idzie". W końcu mi się to znudziło i napisałem kartkę na tyczce" z daleka widoczną żeby nie musiał podchodzić bliżej - "Dobrze mi idzie"..... pomogło!. Tobie też dobrze idzie- trzymaj tak dalej. (kartki nie musisz pisać)!

1. Rumak 2015-12-10 18:01:31

Elegancka robota! 

1. jarecki 2015-12-10 22:42:58

szaman
    . W pracy szef często przychodził i pytał czy "dobrze idzie". W końcu mi się to znudziło i napisałem kartkę na tyczce" z daleka widoczną żeby nie musiał podchodzić bliżej - "Dobrze mi idzie"..... pomogło!. Tobie też dobrze idzie- trzymaj tak dalej. (kartki nie musisz pisać)!
    Mnie w pracy szef pyta ''już skończyłeś?''
    Wojok. Już skończyłeś uchwyty? :)

1. Wojok 2015-12-10 23:43:12

szamanW pracy szef często przychodził i pytał czy "dobrze idzie". W końcu mi się to znudziło i napisałem kartkę na tyczce" z daleka widoczną żeby nie musiał podchodzić bliżej - "Dobrze mi idzie"..... pomogło!. Tobie też dobrze idzie- trzymaj tak dalej. (kartki nie musisz pisać)!
    jareckiMnie w pracy szef pyta ''już skończyłeś?''
    Wojok. Już skończyłeś uchwyty? :)
    Mnie zwykle pyta:ile Ci jeszcze tacha zostało ? Dobrze,że tego nie da się w modelarstwie zastosować (chyba),bo by mnie pokręciło :-) 

1. Wojok 2016-01-18 06:43:25

Hejka,no to poszycie zainstalowane :-)  Oczywiście,bez kroku wstecz się nie obeszło,no i nie wyszło to tak jakbym chciał,ale jest :-) Teraz kil.I tu widzę problem.O ile w poprzednim kadłubie wyszło to elegancko,o tyle teraz chyba nie będzie już tak słodko.I to z mojej winy :-(  W niektórych miejscach,na wręgach,poszycie denne dość szeroko od siebie odstaje,i kil może tej szpary nie zakryć :-(  No nic,będę walczył dzielnie,a na razie parę fotek obecnego stanu.Narka :-) 

1. dzeja 2016-01-18 19:04:07

Powrót z kroku wstecz i klejenie trwa.................. Spojrzałem wstecz relacji. Przypomniałem sobie że ja podczas  wklejania want zrobionych wcześniej na prowizorycznym krośnie aby uniknąć naciągania  usztywniłem je klejem wodnym zabarwionym czarną akwarelą. Dzięki temu są proste, jakby naciągnięte. Z tym że ja miałem nici bawełniane i dały się nasączyć tą miksturą. Przy okazji znikły włoski. Czy Twe nici poliamidowe mają widoczny splot czy są gładkie?

1. Wojok 2016-01-19 01:22:38

dzeja
     Czy Twe nici poliamidowe mają widoczny splot czy są gładkie?
    To są gładkie nici,bez żadnych włosków,a splot jest widoczny,jak zresztą chyba w każdych niciach.Widać to na fotce.Będę tylko coś kombinował,żeby je wyprostować.Jak są dobrze naciągnięte,to wyglądają dobrze,ale gdy się choć trochę poluzują,to już nieładnie wyglądają.Widać to na moim "Piorunie" :-(  No ale nie wykluczam,że  jak mi coś wpadnie innego,lepszego w ręce,to to zastosuję :-) 

1. Jacek-KP 2016-01-19 22:11:59

Wypróbuj takiej metody: rozciągnij odcinek nici syntetycznej, np 20-30 cm między gwoździkami wbitymi w deskę. Następnie nagrzej nić suszarką do włosów. Jak ostygnie powinna trzymać się prosto. To tylko polimer (nylon - jeden pies) więc nie przegrzej jej bo się roztopi.

1. Wojok 2016-01-20 00:13:59

Hmm,może zagrać :-)  Ja już myślałem o prasowaniu przez papier :-) 

1. Zbyszek001 2016-01-20 07:39:55

Jak powyżej - miedzy dwa gwoździki i lakier cieniutka warstwa. Także na lakier kleisz nici ze sobą. Przykład, trapy między wantami. żaden klej tylko lakier.

1. Wojok 2016-02-18 17:48:27

2:0 dla ciemnej strony mocy :-( 

1. MARES 2016-02-18 19:37:15

Wojok

Można prosić, trochę jaśniej?
    Mam nadzieję, że Dar nie został wessany przez czarną dziurę?!
    I to nie jest koniec walki, a jedynie przegrana runda?

1. Wojok 2016-02-19 00:23:48

MARES
    Można prosić, trochę jaśniej?
    Mam nadzieję, że Dar nie został wessany przez czarną dziurę?! 

No niestety,czarna dziura czy nie,jednak efekt końcowy ten sam :-(

MARESI to nie jest koniec walki, a jedynie przegrana runda?
    A i owszem,będzie trzecia runda.I ostatnia,niezależnie od wyniku.Tylko najpierw muszę wyrwać kolejną wycinankę.To już chyba piątą - niezły mam przemiał,co :-)  Jednak tym razem sposób budowy zmienię.No i relację pociągnę gdy już mi się uda kadłub zwalczyć,bo nie ma sensu ładować tego samego na forum.Na razie.

1. aragorn001 2016-02-19 09:33:28

Wojok

Wojok, co jest grane? Ja miałem doła na weekend, do kosza poszedł Spitfire z Answera, nie poradziłem sobie z nim. Napisz coś więcej i trzymaj się!

1. aragorn001 2016-02-19 12:17:36

Wojok
    A i owszem,będzie trzecia runda.I ostatnia,niezależnie od wyniku.Tylko najpierw muszę wyrwać kolejną wycinankę.To już chyba piątą - niezły mam przemiał,co :-)

Daj znać gdzie wysłać tą wycinankę, mam ten numer nienapoczęty. Pozdrawiam!

1. Wojok 2016-02-19 18:15:13

aragorn001
    Wojok, co jest grane? Ja miałem doła na weekend, do kosza poszedł Spitfire z Answera, nie poradziłem sobie z nim.
    Hmm,słabo z naszą psychą :-)  Z moim nastrojem też było słabo,jak zawsze po słuchaniu Harlana Cobena :-\ Ale nie mam Spitfira żeby z kolei Ciebie poratować :-( Dzięki za model,adres na privie.Narka.

1. dzeja 2016-02-19 23:07:16

Jakiś syndrom ‘szafy’ ciąży na modelach ‘Dar Pomorza’. Będziesz ciągnął dalej po tylu przejściach ? i to mając świadomość, że  takielunek to jeszcze większa skala problemu.  Podziwiam Cię. Zastanawiam się czy nie ustawiłeś poprzeczki za wysoko, i nie gubisz stanu zadowolenia i odprężenia. No chyba, że to jednak ‘szafa’. Pozdrawiam. Andrzej-amator.

1. Wojok 2016-02-20 05:17:38

Hmm,"syndrom szafy",nie wiem co to,ale możliwe,że to mam :-)  Czy poprzeczka za wysoko ? Też możliwe,ale przegrałem na etapie kadłuba,więc to chyba nie z powodu jej wysokości.To będziemy testować później :-)  Na razie.

1. Wojok 2016-04-25 06:39:11

Witam.Na wstępie chciałbym podziękować aragornowi001 za sprezentowanie MM-a z modelem "Daru Pomorza", co niniejszym czynię.Dzięki serdeczne.Co prawda,miałem zamiar nie pisać,aż nie dotrę z kadłubem do poprzedniego etapu,aaaale jakoś mi tak smętnie jak relacja leży i gnije :-) Dlatego wrzucam parę fotek - głównie tego co zmieniam.Przede wszystkim kil i mocowanie steru połączyłem z podłużnicą w jedną całość,i na etapie budowy szkieletu oklejam je czerwonym papierem.Z tego też papieru planuję zrobić poszycie denne.Wymusiło to odcięcie czerwonych fragmentów od poszycia burt,co z kolei wymusza zrobienie podposzycia w Rumakowym stylu.Taka reakcja łańcuchowa :-)  Poza tym obniżyłem środkowy pokład,tak abym nie musiał obcinać ścianek między pokładami,jak to miało miejsce w poprzednich podejściach do tematu.Po przymiarkach poszycia burt widzę,że i tym razem będą kłopoty z dopasowaniem,dlatego już amputowałem dziób,i po przyklejeniu burt dopasuję go.Wciąż nie rozumiem jak mi to wyszło za pierwszym razem bez takich szopek ? Jak to tej pory,do klejenia użyłem tylko kleju BCG.Da się ? A co,nawet do podklejania wręg :-)  To tyle,narka :-) 

Rezultaty 100 - 120 z 275 pozycji
Udostępnij temat: