TITANIC MM 10-11-12/2010

1. rafal_rafal4 2013-02-23 21:41:07

Ścianki 75, 76, 77
    Ścianki 75 nie ma co opisywać bo jest to prosty kawałek papieru.
    Na razie nie przyklejałem bo czekam na przymiarkę pokładu 79.
    Część 76 ścianka ma być zaokrąglona jak pokazałem na zdjęciach. W pierwszym odruchu chce się nacinać krawędź ale należy się powstrzymać i popatrzyć na ślad na pokładzie. Oczywiście jak to ja, powycinałem okienka.
    część 77 kolejna ścianka zamknięta w prostokąt tym razem wszystkie krawędzie ma zaokrąglone i też należy powstrzymać się przed nacinaniem nożykiem. Poza tym dokonałem małej modyfikacji. Powycinałem wszystkie okna, i w to miejsce wkleiłem folię. Mam dzięki temu imitację prawdziwych szyb. Szczegóły na zdjęciach.

1. rafal_rafal4 2013-02-24 17:54:30

Pokłady 79
    I tu utknąłem
    Nie wiem czy to że są szersze od pokładów z pierwszej części wycinanki to tak ma być
    Ze zdjęć archiwalnych wynika że pokład 79 powinien być trochę szerszy. Natomiast ze zdjęć z MM niego nie mogę wysnuć.
    Nie wiem czy mam je docinać i zwężać czy lepić tak jak jest w wycinance.
    Mam plany ale z rzutu z góry a poza tym nie ma na nich skali i podziałki więc też nie mogę porównać wymiarów.
    Druga rzecz to wysokość ścianek pomiędzy pokładami z I części a pokładami 79.
    Od dziobu wysokość tych ścianek mi pasuje ale od struny rufy wystają mi 5mm ponad wręgi.
    Jeśli ktoś sobie z tym poradził to proszę o pomoc.
    Dajcie coś na forum

1. daniello86 2013-02-25 09:54:22

Znalazlem jakis czas temu w necie: http://s235.beta.photobucket.com/user/johnlock1/media/01-35.jpg.html

ponadto http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfyErlhGaQhQRYXn0eYl1pV-LiS4WJZb9ozhOZ6aZ_ZxS4tMUK1A

Widac ze poklad gorny jest roznica szerokosci.
     W kwestii wysokosci scianek to sam jestem w kropce chwilowo z tym ze nie dosc ze z tylu okretu to jeszcze z przodu a juz za pozno na obnizanie czegokolwiek bo juz ladnie poklejone... ja chyba zdecyduje sie na poszerzenie bocznego poszycia gornych pokladow z okienkami o kilka milimetrow za pomoca zwyklej bialej tekytury-nie wiem jaki to da efekt ale na pewno bardziej sestetyczni niz  rozbieranie sklejonych czesci i grzebanie tam od nowa...

1. wojtek gk 2013-02-25 20:24:12

Stanąłem na tym etapie ale nie mam jeszcze ani poszycia ani nadbudówek i nie wiem co dalej z tym robić .Czy zwiększyć poszycie ,czy jak ktoś wyżej pisał zmniejszyć ściany nadbudówki .

1. rafal_rafal4 2013-02-25 22:56:45

wojtek gk

Stanąłem na tym etapie ale nie mam jeszcze ani poszycia ani nadbudówek i nie wiem co dalej z tym robić .Czy zwiększyć poszycie ,czy jak ktoś wyżej pisał zmniejszyć ściany nadbudówki .

Nic nie tnij na razie. Rozgryzam temat i rozmawiam z kim się da.
    Zwróciłem się do wykonawcy i do wydawcy i czekam na odp.

1. Marcin.M 2013-02-26 15:36:30

Hej.Pokład 79 raczej na pewno powinien być szerszy. http://titanic-model.com/dc/dcboard.php?az=set_linear_mode&forum=123&page=&topic_id=5773&prev_page=show_topicy.
       Niestety ja już swój odchudziłem :( Doszedłem do wniosku,że jesli ma byc szerszy to powinien miec jakąś część, która pozwoliła by pokład ładnie od dołu okleić.Takiej części nie znalazłem, w opisie też nie ma nic ani słowa na temat szerokości pokładu a za późno znalazłem odpowiedź w necie.Poza tym uznałem,że burty powinny być na czymś oklejone a nie falować  pomiędzy wręgami. MYLIŁEM SIĘ. Reasumując, pokład powinien być chyba szerszy i taki był zamysł "projektanta"
     Teraz ścianki 78. Tego nijak już pojąć nie mogę. Utknąłem na tym elemencie i dzień przeznaczony na prace przy Titku zmarnowany.

1. primo 2013-02-26 17:07:21

Aż dziw, że Rafał jeszcze coś działa. Jestem pod wrażeniem, zwłaszcza, że nie brakuje zapaleńców na ten model. Od niedawna mamy drugą relację na Forum ;-).

POZdro.

1. Wilku184 2013-02-26 19:24:06

Witam,
    prace nad tym modelem rozpocząłem w styczniu tego roku. Jestem teraz na etapie mniej więcej tym co wy, czyli na za wysokiej ściance w okolicach mostka. Jestem nowy jeśli chodzi o modele  kartonowe  (to jest mój pierwszy taki model)  wcześniej od 7 lat zajmowałem się plastikiem. Podczas budowy statku napotkałem podobne problemy jak wy i rozwiązałem je tak jak pokazywaliście w swoich wykonaniach. Problem z za wysoką ścianką rozwiąże najprawdopodobniej poprzez przyklejenie białego kawałka papieru zasłaniającego szparę ale wstrzymam się z tym aż do wyjaśnienia tej sprawy u was. Podczas pracy nad modelem znalazłem inne błędy projektowe. Wspomne tu iż otwory na śróby są wykonane za daleko w stronę dziobu i powinny byc przesunięte kilka cm w stronę rufy. Ja nakleiłem już śróby i nie moge nic z tym zrobić, ale warto poprawić ten błąd bo śróby boczne są za daleko środkowej i przez to nie przypominają słynnego układu śrób znanych choćby ze zdjęć statku.
    W najbliższym czasie postaram się dodać zdjęcia mojego modelu. 

śruby statku
  1. Fuso 2013-02-27 15:04:34

Witam Kolegów. Rozpocząłem budowę Titanica z MM i zgadzam się z większością uwag z tego forum.Ponieważ drobnicę pozostawiam na koniec, jestem już po przyklejeniu pokładów, oraz części nadbudówek. Pokład 79 poszerzyłem w części przedniej o około 8mm, symetrycznie wklejając trójkąty które zaczynały  się od połowy tegoż pokładu (od 0 do 4mm) przy końcu pokładu pod sterówką. Następnie pokład ten wyszlifowałem do szerokości pokładu 91 (bez wystających skrzydeł mostku) gdyż wg dostępnych zdjęć ścianki łączące te pokłady przebiegają pionowo(części 80-83) . Pokład ten skróciłem również o 4mm gdyż wg mnie był za długi.Należy również wykonać nową dłuższą część 84 .Ciekaw jestem jak rozwiązaliście montaż pokryć burt, bo ja na skraju wręg przykleiłem paski kartonu o szerokości 15 mm,(poziomo) czym podwyższyłem burty i wyrównałem je do potrzebnej wysokości . W niektórych miejscach musiałem nakleić więcej pasków aby uzyskać podobną wysokość jak nadbudówki. Również kształt oklejek nr 44 pozostawia wiele do życzenia i niemożliwe jest sklejenie tego modelu w wersji standard , to znaczy bez zmian.Całe szczęście że poczekałem z montażem pokryć kadłuba do zakupu drugiej części .
    Ja w moim modelu odciąłem część powyżej czerwonej linii ,przesunąłem odciętą część w stronę rufy ,zakrywając jeden  otwór części 43 ,a powstałą lukę do części 45 uzupełniłem kawałkami skanu części burt 44.

Pokład spacerowy Montaż pokładu
  1. daniello86 2013-03-01 11:08:15

Fuso, a mógł byś wrzucić fotkę modelu z profilu? Pozdrawiam

1. Fuso 2013-03-02 12:18:21

Witam.
    Zgodnie z prośba daniello86 umieszczam kilka zdjęć. Jeśli masz jakieś inne pytania to postaram się na nie odpowiedzieć. Na jednym ze zdjęć widać, że zacząłem poprawiać poszycie w części podwodnej, która w czasie eksploatacji (przenoszenia) uległa uszkodzeniu, a przy okazji postaram się poprawić babole, które powstały w czasie pokrywania tej części modelu, bez modyfikacji wręg. Pozdrawiam

1. daniello86 2013-03-02 16:31:19

witam , dziekuje za zdjecia :) jestemy jak widze na podobnym etapie budowy z tym ze ja jeszcze nie przykleilem pokladow do kadluba. No ale to jest wlasnie plan na najblizsze dni tylko pracuje puki co nad najlepsza strategia tego rozwiazania, oczywiscie gdy juz cos zrobie to zamieszcze na forum.

1. rafal_rafal4 2013-03-03 18:25:48

Poniżej przedstawiam rewolucję. Może komuś się to spodoba może nie.
    Może ktoś ma inne rozwiązanie, ale w najlepszej sytuacji są ci co dopiero mają szkielet, dzięki czemu mogą go obniżyć bez tracenia poszycia bocznego 43 i 43 oraz konieczności cięcia pokładu 2 na 2 części.
    Same straty koledzy modelarze.
    Na mojej krzywdzie zaoszczędzą inni i głównie o to tu chodzi.
    Co zrobiłem
    Najpierw musiałem odjąć poszycie boczne 43P i 43L oraz 44P i 44L
    To niestety go zniszczyło więc trzeba lecieć do kiosku po nowe wydanie części I MM.
    tego problemu nie będą mieli ci co jeszcze nie przykleili całkowicie poszycia tylko posmarowali klejem linię łączącą to poszycie z poszyciem dennym.
    Następnie należy odjąć pokłady 2 i 6. U mnie były już połączone ściankami.
    Żeby jednak odjąć pokład 2 musiałem go naciąć bo całego zdjąć się już nie da. Pokazałem to na zdjęciu.
    Mając zdjęte pokłady można obniżyć część podłużnic A1 i A2 oraz przylegające do nich wręgi tak jak pokazałem to na zdjęciach o około 3-4mm. Wysokość ich zdjęcia należy dopasować samemu przymierzając pokłady.
    Pokłady s powrotem nakleiłem ale już zostanie niestety linia odcięcia pokładu 2.
    Chyba nakleję tam pasek z wydrukowanej części zeskanowanego pokładu. Tym samym zatuszuję tą linię.
    Potem trzeba z nowej wycinanki wyciąć poszycia boczne 43 i 44 i spowrotem nakleić.
    Dzięki temu pokład 79 nie będzie już szedł do nieba.

1. rafal_rafal4 2013-03-03 18:30:53

cd obrazków

1. kronos251 2013-03-03 19:37:54

Obserwuję sobie tę relację i co trochę łapię się za głowę. Przyznam, że  nie doszedł bym nawet do jednej czwartej  bo już dawno cisnoł bym go do kosza. Tym bardziej podziwiam samozaparcie, a sama relacja to doskonały przykład jak pokazać błędy opracowania.

1. cymus82 2013-03-04 07:00:46

W tym miejscu czapki z głów mało kto miałby taka cierpliwość podziwiam i życzę dalszej wytrwałości.Autorzy opracowań powinni się bać twojej następnej relacji :)

1. wojtek gk 2013-03-04 22:24:54

Wielkie podziękowania za rozwiązanie problemu, na sobotę ruszam dalej z budową.

1. Arkuss 2013-03-05 17:07:58

Witaj Rafale.
    Tak postanowiłem się ujawnić i rzec kilka słów....
    po 1: WILEKI SZACUN za samozaparcie i stalowe nerwy.Kurde, przekraczasz granice.Cos niesamowitego :)
    po 2: Zastanawia mnie jak można było wydać takiego gniota ,bubla i karykaturę wielkiego liniowca :/ ŻAL,poprostu .Brak słów...

To jak radzisz sobie z tym modelem, dowodzi,że MM chyba powinien Ciebie tam zatrudnić, a kogoś odpowiedzialnego zwolnić :|
    Kibicuję po cichaczu tej budowie od samego początku i śledzę relację z uwagą.
    Sam nic nie lepię juz od dawna, ale cały czas staram się złapać na nowo tego bakcyla,którego jeszcze rok temu miałem, a który może dzięki twojej relacji gdzieś odnajdę :)
    Pozdrawiam i życzę wytrwałości

1. rafal_rafal4 2013-03-05 19:01:24

Dzięki za słowa otuchy. To właśnie świadomość że ktoś korzysta z moich potyczek z modelem i niestety mój średni stan majątkowy (nie wyrzucam rzeczy z czystej oszczędności) sprawia że jeszcze robię przy tym modelu. Zrobię go do końca ale będzie to twór już niestety uszkodzony. Pocięty pokład i zrywanie bocznego poszycia odcisnęły piętno na tym modelu.

Ostatnio otrzymałem kilka pomocnych słów.
    pokład 91a – 91c jest szerszy od pokładu 79 w części dziobowej i w części rufowej i wystaje w części dziobowej bardziej niż w części rufowej i tak jest prawidłowo. Ponadto pokład 79 a-d łączony jest na zakładkę z burtą poszycia tworząc uskok, który jest właściwy w tym miejscu.

1. bartosz7580 2013-03-10 18:33:35

Witam
    podziwiam Twoj zapal i podziw sam niedawno zakonczylem budowe tego modelu i wiem ile dostarczyl on problemow i trudnosci, ile posiada bledow i ile trzeba sie napocic w ich rozwiazywaniu.
    zycze dalszej owocnej pracy i bede sledzil postepy w pracach
    pozdrawiam

Rezultaty 140 - 160 z 233 pozycji
Udostępnij temat: