[R] Star C-25 LOHR + Syrenki. Answer 1:25

1. Karol1985 2023-09-09 20:45:32

Ja jednak chyba pójdę dalej i wyjadę kołami z drukarki. Jeszcze troch muszę się pobawić z tym ale już prawie koniec.

goral71

Ja jednak będę staroświecki i zostanę przy czystym kartonie. Jest zabawa i jest fun. Oczywiście przy takim pojektowaniu też jest co robić. W każdym razie, pozostaje wierny papierowej materii.

1. PAN-KARTON 2023-09-09 21:59:52

I masz rację. Bo czemu całego Stara nie druknąć razem z tymi syrenkami i po sprawie.

Ale zgodzę się z Tobą że proces tworzenia kół z drukarki jest równie ciężki i długi.

A pytanie do Gorala71 w jakim programie to robisz ?

1. Wojok 2023-09-09 22:51:27

I masz rację. Bo czemu całego Stara nie druknąć razem z tymi syrenkami i po sprawie.

PAN-KARTON

1. Karol1985 2023-09-09 23:16:25

Pany ..... i Panie :) 

1. PAN-KARTON 2023-09-09 23:54:23

No i już mu dowodu rejestracyjnego Smerfy nie zabiorą. dobra robota. To ile jeszcze takich musisz zrobić ?

1. goral71 2023-09-10 13:10:05

Ale zgodzę się z Tobą że proces tworzenia kół z drukarki jest równie ciężki i długi.

A pytanie do Gorala71 w jakim programie to robisz ?

PAN-KARTON
    Nie zgadzam się z tobą , to czemu modelarze nie używają tylko papieru np. żagle statków niech użyją papierowego co wycinanka oferuje, zamiast balsy po prostu ciąć papier w paski i modelować jak drewno , i na koniec zamiast drutu użyj zwiniętych rolek papieru. Czy równie dobrze można się dowalić do części laserowo wycinanych.
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, model papierowy dla mnie jest bazą do zrobienia modelu , dla tego robię rewaloryzowane modele. Tworzenie takiego kołą to uwierz mi nie jest takie proste i zabiera czas tak jak modelowanie. Oczywiście druk to tylko formalność , ale też trzeba wiedzieć jak to wydrukować. Najlepiej spróbuj sam wymodelować taki obiekt i wydrukuj to zobaczysz ile to czasu kosztuje. Oczywiście że jeżeli ktoś sobie ściągnie plik i wydrukuje gotowca to łatwizna , ale samemu sobie zrobić pod swój model to tak jak bym sklejał koło, a mi bardziej zależy na efekcie wizualnym. Ja używam fusion 360 jeszcze się uczę , ale coś tam wychodzi. Tu na fotce koło i  laserowy bieżnik, jeszcze nie ogarniam modelowania bieżnika, ale już nie długo .
    Nie mam zamiaru tu niczego negowac , wiadomo każdy ma inne gusta. Jak już napisałem będę tu zaglądał bo fajny model się kroi

1. Karol1985 2023-09-10 14:09:35

No i już mu dowodu rejestracyjnego Smerfy nie zabiorą. dobra robota. To ile jeszcze takich musisz zrobić ?

PAN-KARTON

Teraz to w sumie nie wiem ile jeszcze muszę zrobić..... :| Chyba będzie dłuższa przerwa w sklejaniu Stara.....

1. tulipan740i 2023-09-10 14:37:03

Teraz to w sumie nie wiem ile jeszcze muszę zrobić..... :| Chyba będzie dłuższa przerwa w sklejaniu Stara.....

Karol1985
    Co się stało z tym kołem? Chyba go celowo nie zniszczyłeś po obejrzeniu tych drukowanych?

1. Kikol77 2023-09-10 14:50:35

ehhhh masz jakiegoś zwierzaka czy sam tak je załatwiłeś?

Nie wiem czy jest w modelu zapasówka jak tak to nie problem a ta podrasujesz i bedzie w sam raz do dioramki z wymiana kola :D

1. PAN-KARTON 2023-09-10 14:59:41

Nie wiem czy jest w modelu zapasówka jak tak to nie problem a ta podrasujesz i bedzie w sam raz do dioramki z wymiana kola :D

Kikol77

Tylko w dioramie musi być wysoki krawężnik no bo tak to wygląda.

1. Karol1985 2023-09-10 15:33:22

Nie, nie ....

Nic nie mam do tych drukowanych. 

W nocy jak siedziałem przy biurku, oś mi spadła i nie widziałem gdzie jest, a jak zacząłem odsuwać się z fotelem to po niej przejechałem. 

Próbuję coś uratować. 

Są zapasówki więc może nie będzie tragedii. 

Na razie udało mi się naprostować i usztywnić belkę. Z tego zmasakrowanego koła jak uda mi się wyciąć felgę to może będę w domu. 

1. Szwagier 2023-09-10 22:50:53

Karol znam ten ból, sam nie raz rozjechał cześć krzesłem na kółkach  teraz jak coś spadnie, to rozglądam się 2 razy żeby zlokalizować gdzie leży cześć i wysuwam krzesło. 

1. PAN-KARTON 2023-09-10 22:59:30

Karol a nie powiedzialeś jak to skala ?

jak 1:100 to sorry, jak mam skleić kabinę trzy razy mniejszą ?!>!>?!>>?!>

1. Karol1985 2023-09-11 23:15:00

Np.: tak :) 

1. PAN-KARTON 2023-09-24 01:02:15

INFORMATION !

Namawiam na zgłaszanie zdjęć do Kalendarza kartonowki.pl 2024. Szczegóły tu:

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

Został jeszcze tydzień = 7 dni.

Przypominam że 30 09 2023 do godziny 00:00 można takie foty przysłać na adres r4s1@wp.pl

1. Karol1985 2024-09-15 18:00:10

Cześć w tych dość trudnych czasach.... 

Informacyjnie u mnie poza lokalnymi podtopieniami jest stabilnie ( Wałbrzych ). 

Potrzeba było prawie roku co by pogodzi się ze Starem. 

Długo debatowałem co dalej po Kenworth'ach, i postanowiłem wrócić. 

Koła udało się reanimować i model stoi solidnie. Bieżniki jeszcze dokończę, ale chciałem ruszyć z tematem. 

W ziąłem się za kabinę. Głównym problemem był brak znaczników załamania kabiny. Zacząłem mierzyć i przymierzać i podłogę wyprofilowałem. 

Potem okazało się że wzrok już nie ten i linia była narysowana na podłodze. 

Potem zrobiłem komorę silnika. Żeby element dobrze się trzymał zrobiłem zrobie prowadnice na podłodze i do nich kleiłem element. 

Następnie przerzuciłem się na przód wkleiłem podporę deski i wziłem się za pedały i kolumnę kierownicy....

I nawet szło..... i się cieszyłem, że może jednak będzie lepeiej.... 

I stało sie..... wziąłem się za fotele.... i masakra.... 

oklejki za długie. oparcie zrobione z dwóch części bez okejki..... 

góra siedziska za długa.... 

Ale.... co jak nie dam rady.... jak nie jak tak.... rzeźbimy...

Aktualny stan prac poniżej.

1. PAN-KARTON 2024-09-15 18:16:33

4 dni po rocznicy ostatniego wpisu grunt że będzie można popatrzeć na cd...

1. FSO 2024-09-15 22:57:11

Czytając opis i patrząc po kolei na zdjęcia wydaje mi się, że wykonałeś kawał solidnej pracy - bo problemów wiele, ale w rezultacie na razie żadnego na zdjęciach nie widać. Wnioskuję, że ogrom Twojej pracy wszystkie je po kolei wyeliminował. Jaki długi ma być zestaw?

1. Karol1985 2024-09-22 23:29:29

Hejo, hejo. 

Niektórzy dopiero wrócili z Przeciszowa.... Inni już drzemią do pracy. 

Ja z tych drugich ale po 4 tyg. nocek jakoś ciężko mi zasnąć. 

W weekend niedużo, ale zawsze coś. 

Jest deska i kierownica. 

1. Deska - z tego co się zorientowałem mało ma wspólnego z oryginałem, ale w końcu buduję model a nie replikę. Także do tego co jest, dodalem obręcze zegarów i przełączniki...

3. Kierownica - też zmieniona. obręcz zrobiona z oringa. Całość zamocnowana bez klejenia na sztywno. Z tego co pamiętam w tych modelach kierownica finalnie wadzi z przednią szybą, także zostawiłem sobie pole manewru do ewentualnego skorygowania. 

Wiem że deska mogła by być lepsza, ale mam nadzieję, że zamknięta za szybą nie będzie tak mocno rzucać się w oczy. 

1. Perfidniak 2024-09-25 23:51:05

Cześć,

cieszę się że kontynuujesz projekt. Mam zakupioną 104 i czeka na swoją kolej, ciekaw jestem czy to jest dosłownie ta sama co tutaj w zestawie ale pewnie tak.

Wg mnie obręcz kierownicy jest trochę zbyt gruba- z tego co kojarzę kierownice w tamtych czasach były cienkie i karbowane od spodu aby palcami stabilniej trzymać.

Rezultaty 40 - 60 z 134 pozycji
Udostępnij temat: