PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. FSO 2024-12-23 21:42:34

O skali pamiętam - wyszły inne wymiary zupełnie.

No to wycinanka została w fazie inspiracji:) Tym większe gratulacje!

1. AndDi 2024-12-23 21:47:43

Tak podejrzewałem, ale 80 g/m2, to trochę chyba za mało, wydaje mi się, że 110 lepiej by wyglądała.

AndDi

110 nie poddawała się tak ładnie. Blacha dekarska, taka lepsza ma grubości 0,7mm. podzielone przez 87 = 0,008045... to i tak przesadziłem z 10 razy

PAN-KARTON

Tylko, że ta obróbka wygląda jak papier, a nie jak blacha, chodzi mi o fakturę. Dlatego napisałem, że chyba lepsza by była 110-tka. Kiedyś pisałem, że nie zawsze trzeba trzymać się idealnie skali, bo to ma wyglądać, a niestety te obróbki nie wyglądają najlepiej, przynajmniej na zdjęciu, może jest lepiej w realu.

1. PAN-KARTON 2024-12-23 22:22:12

Tylko, że ta obróbka wygląda jak papier, a nie jak blacha, chodzi mi o fakturę. Dlatego napisałem, że chyba lepsza by była 110-tka. Kiedyś pisałem, że nie zawsze trzeba trzymać się idealnie skali, bo to ma wyglądać, a niestety te obróbki nie wyglądają najlepiej, przynajmniej na zdjęciu, może jest lepiej w realu.

AndDi

I ja tak to odbieram. Coś pokombinuje. Jak nic nie da rady zrobić, trzeba przyjąć opcję izolowania kominów papą zgrzewalna szarą. Takie bardziej to przypomina rozwiązanie. Ale na szczęście z bardzo bliska. Z 20-30cm wygląda akceptowalnie. Wezmę papier 40 i po szlifuje trochę na mokro w końcu są rynny, niech się do czegoś przydadzą

1. PAN-KARTON 2024-12-23 23:13:05

Wymaganiom trzeba sprostać. Zrobiłem pilnik z papierem 1000 i będę "zawijał w sreberka" po nocach Farba do aero jeszcze jest.

3 x 1,5mm - szerokości 4,5mm paski tektury sklejone i zalane CA i obklejone na cztery strony papierem 1000. Dlaczego tektura ? bo będę używał jedynie samej końcówki , łatwiej będzie mi obcinać zużyty papier.

1. AndDi 2024-12-24 07:56:25

Piotrek, jeżeli to jest akceptowalne z 20-30 cm, to może to zostaw, bo może wyjść gorzej, no chyba, że zrobiłeś jakieś testy .

A tak w ogóle to ja się mądrzę jak już widzę, a sam mógłbym popełnić pewnie większe pomyłki. Ja np. robiłbym te obróbki z kawałków, bo tak mam obrobione swoje kominy .

Dlatego nie przejmuj się moim wymądrzaniem .

1. PAN-KARTON 2024-12-24 13:34:53

Piotrek, jeżeli to jest akceptowalne z 20-30 cm, to może to zostaw, bo może wyjść gorzej, no chyba, że zrobiłeś jakieś testy .

A tak w ogóle to ja się mądrzę jak już widzę, a sam mógłbym popełnić pewnie większe pomyłki. Ja np. robiłbym te obróbki z kawałków, bo tak mam obrobione swoje kominy .

Dlatego nie przejmuj się moim wymądrzaniem .

AndDi

Żadne wymądrzanie, coś zauważasz, więc uważasz że coś jest z tym nie halo i wypisujesz swoje spostrzeżenia bo tak to widzisz, sam widzisz

Obróbki trochę złagodniały w fakturze, w dwóch miejscach się przetarło do białego ale to już ręcznie retuszem zrobię. Większych strat nie ma. Ideolo nie jest ale...

Kończy się rok to i model zgodnie z planem trzeba kończyć. Pewnie prace potrwają do 3 Króli (?)

Tak czy siak powstaje dość skomplikowana podstawka. Sobie wymyśliłem że będzie się składała z 5 poziomów - szczegółów nie będę zdradzał bo jak bym opisał swój pomysł to dopiero by się działo...

Pierwszy poziom zaczyna się budować

1. Sebastian01 2024-12-24 13:52:32

Pięć poziomów podstawki? Tam będzie kopalnia czy metro? Nie myślałeś o styrodurze na tą podstawkę?

1. PAN-KARTON 2024-12-24 14:19:58

Pięć poziomów podstawki? Tam będzie kopalnia czy metro? Nie myślałeś o styrodurze na tą podstawkę?

Sebastian01

Pewnie że myślałem. Waga podobna ale nie o to. Podstawka będzie miała ostre kąty na dole, styrodur by nie wytrzymał moich ewentualnych podróży. Ale będzie i styrodur jako łączniki poziomów. Dolny ostatni licząc od góry poziom będę zalewał betonem naprawdę.

1. Sebastian01 2024-12-24 14:28:22

O zbrojeniu pamiętaj :)

1. PAN-KARTON 2024-12-24 14:35:06

O zbrojeniu pamiętaj :)

Sebastian01

Będę dzwonił to mi podrzucisz zestaw na pace Volvo

1. AndDi 2024-12-24 16:18:50

Taa, o kanalizacji deszczowej nie zapomnij, bo Ci dworzec zaleje. O innej też pamiętaj, gdyż może w kiblach wypłynąć to co niepotrzebne

1. FSO 2024-12-24 18:17:55

Taa, o kanalizacji deszczowej nie zapomnij, bo Ci dworzec zaleje. O innej też pamiętaj, gdyż może w kiblach wypłynąć to co niepotrzebne

AndDi

Spoko, wtedy przyjadę z pomocą 

1. PAN-KARTON 2024-12-25 02:24:29

AndDi

Spoko, wtedy przyjadę z pomocą 

FSO

To nie robię kanalizacji Przynajmniej z Mikołajem się spotkam.

1. PAN-KARTON 2024-12-25 02:35:01

Projekt wykończeniówki nabiera tępa. A to dopiero pierwszy poziom podstawki

Wigilija spożyta, pasterka zaliczona…

Najtrudniej było się zdecydować na któryś wariant wykończenia płyty peronowej. Już w poniedziałek grzebałem w necie w poszukiwaniu wytycznych. Decyzja zapadła i budowa ruszyła pełną parą.

Peron musi powstać w dwa dni – taki mam harmonogram

Wszystko chyba pokazałem na fotkach, które chętniej ogląda się niż czyta wypociny tekstowe ? efekt do piątku

Na fotach, po kolei etapy wyboru, projektowania i budowy Peronu 1 w Pabianicach.

1. PAN-KARTON 2024-12-25 08:07:25

Takie coś, żeby się lepiej zjadało śniadanie Świąteczne

1. AndDi 2024-12-25 08:34:59

Chociaż znam jej cel, to dziwnie wygląda ta podstawka. Jakby diorama lewitowała

Pomaluj ją jakoś świątecznie, sanie, renifery, choineczki, bombki itp

P.S. A może lepiej zrób zamiast tego klocka kurzą łapkę (teleskopową)?

1. PAN-KARTON 2024-12-25 08:49:08

Chociaż znam jej cel, to dziwnie wygląda ta podstawka. Jakby diorama lewitowała

Pomaluj ją jakoś świątecznie, sanie, renifery, choineczki, bombki itp

P.S. A może lepiej zrób zamiast tego klocka kurzą łapkę (teleskopową)?

AndDi

a na koniec bombka              >>>                  atomowa
    Pewnie poszedłbym za sugestiami ale to jeszcze nie koniec...

1. PAN-KARTON 2024-12-25 17:30:11

Niby wolne a nie ma czasu posiedzieć przy macie. A ja Judo nie umiem uprawiać, rzut i przerwa

Doszły jedynie rewizje na rynnach.
    Jak by się uparł to poprzyklejać czekające drobiazgi to kilka godzin. Czekam, bo muszę mieć wolny plac żeby dokleić model do podstawki ( docisnąć go po obwodzie ) A podstawki nie mogę skończyć bo brakuje mi kluczowego elementu. A Kurierzy też odpoczywają

1. PAN-KARTON 2024-12-27 05:41:07

Drugi człon podstawki się robi. Nawymyślałem na własną zgubę Zawijam jak ten świstak i to dosłownie. Muszę zrobić prawie 60 sztuk cegieł i to takich na 5 stron ceglanych. Na samą myśl o retuszowaniu tej partii wiosnę czuje pod skórą

Nie będę opisywał swoich zamiarów. Zdjęcia z postępu prac będą wpadać często, bo dzieje się... A dwie kartki A4 cegieł które będę rozcinał na pojedyncze, trochę spędza mi sen z powiek jeśli mogę tak powiedzieć przy swoim trybie

1. AndDi 2024-12-27 07:43:08

Interesujące

Rezultaty 500 - 520 z 738 pozycji
Udostępnij temat: