PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. KARTOM 2024-12-27 10:36:08

Piotrek, jak tak dalej pójdzie to następny budynek powstanie już ze zrobionych przez Ciebie cegieł...

A tak na poważnie podziwiam Twój zapał, zaangażowanie i ilość czasu jaką poświęcasz na modelarstwo.

1. PAN-KARTON 2024-12-27 16:30:26

Interesujące

AndDi

Piotrek, jak tak dalej pójdzie to następny budynek powstanie już ze zrobionych przez Ciebie cegieł...

A tak na poważnie podziwiam Twój zapał, zaangażowanie i ilość czasu jaką poświęcasz na modelarstwo.

KARTOM

Ty już jesteś o krok do przodu z informacją Mnie też interesuje co z tego wyjdzie

Czas... ? - wielkość fizyczna określająca kolejność zdarzeń oraz odstępy czasowe między zdarzeniami.

Pojęcie względne. Może u mnie płynie w innych jednostkach ? Jak stanę z boku i obserwuje sam siebie, to też pukam się w czoło Polecam film "Interstellar" z 2014r.

Do meritum:

Kwestia skali. Cegły na sztuki mają sens od 1:50 z numeracją w stronę 1 po ":"

To co teraz robię skali jako takiej nie trzyma, raczej proporcje. Jak by się uparł to prawie 1:20/25.

Tomku u mnie to wygląda tak: 70% czasu jaki poświęcam na sklejanie to jest przemyślenie tego co będę robił i to w drobnych szczegółach. Jak siadam do maty to mam wszystko zaplanowane i rozplanowane. W 4-5h realizuje plan nad którym myślałem 12h. A myśleć mogę zawsze i wszędzie nikt tego nie sprawdzi A jak już sobie coś wymyślę to zżera mnie ciekawość czy dam radę to wykonać i nakręca się spirala samoistnie.

1. Wasia 2024-12-27 16:42:36

W 4-5h realizuje plan nad którym myślałem 12h. 

Dzięki takim proporcjom mamy co podziwiać. Po ich odwróceniu mogłoby być różnie . Nie mówię złośliwie, tylko chcę zwrócić uwagę na słuszność odpowiedniego planowania modelarskiej roboty.

1. PAN-KARTON 2024-12-27 17:50:59

Dzięki takim proporcjom mamy co podziwiać. Po ich odwróceniu mogłoby być różnie . Nie mówię złośliwie, tylko chcę zwrócić uwagę na słuszność odpowiedniego planowania modelarskiej roboty.

Wasia

I tu mnie zaciekawiłeś... Czy wytrzymałby człowiek 12 godzin non stop przy macie i tyleż samo godzin bez myślenia ??? - dobre !

1. Wasia 2024-12-27 18:20:47

Przy macie 12 godzin z drobnymi przerwami chyba do ogarnięcia. Oby tylko kleju nie brakło.

Bez myślenia niektórzy dają radę całe życie, więc czym w stosunku do tego jest 12 godzin ;)

1. PAN-KARTON 2024-12-27 18:46:21

Przy macie 12 godzin z drobnymi przerwami chyba do ogarnięcia. Oby tylko kleju nie brakło.

Bez myślenia niektórzy dają radę całe życie, więc czym w stosunku do tego jest 12 godzin ;)

Wasia

No to jak w Teatrze: - akt trzeci i opuśćmy kurtynę milczenia

1. PAN-KARTON 2024-12-27 20:37:08

Obłęd Rozciąłem kawał muru tylko po to aby go teraz posklejać z powrotem w całość dokładnych informacji nie mam ale jest tego 1960+ szt. Złożenie tego powinno zająć około 8h.

"Kotlet Cegielskiego" - wygląda to jak starówka po powstaniu Do usłyszenia...

1. AndDi 2024-12-27 21:12:22

Dobra kielnia i raz dwa wymurujesz te cegiełki

1. Wojok 2024-12-27 21:15:41

140% normy i porobione w 5 godzin

1. PAN-KARTON 2024-12-27 22:17:45

Ani kielnia ani norma choćby z PRL'u 400%. Tu jeszcze trzeba wprawy.

- zawodowi murarze mogą układać od 40 do 60 cegieł na godzinę, nowicjusze mogą zacząć od 20 do 30 cegieł na godzinę.

jak zrobię to do rana to mogę się nazwać "przodownikiem pracy"

Może jeszcze zdążę się doradzić (?) zapraw biała czy szara ?

1. Wasia 2024-12-27 22:30:20

Szara. 

1. AndDi 2024-12-27 22:33:45

Biała

Ewentualnie leciutko złamana szarością, taka biel brzozowa.

1. PAN-KARTON 2024-12-27 22:44:04

Biała

Szara

Ewentualnie leciutko złamana szarością, taka biel brzozowa.

AndDi, Wasia

I bardzo dobra podpowiedź. Nie będę musiał retuszować cegiełek. Biała za jasna a przy szarej wyłaziły krawędzie. Coś pod kolor Beermaty + !

Krótki sen i zajrzyjcie rano czy żyje

1. PAN-KARTON 2024-12-28 06:50:53

GOTOWE ściany – teraz wykończeniówka. Ale po kolei.

Tekst i opis przygód z tej nocy dla chętnych. Warto jednak przeczytać (?)

Pierwszy problem powstał geometryczny. Jak proste przykleić do krzywego ?

Musiałem każda cegiełkę lekko przegiąć na czymś okrągłym. Dobór średnicy trochę potrwał.

Najlepszy okazał się marker.

Sztuką było okleić arkuszem ze wzornikiem cylinder. Poszło dość szybko ale zasada trzy razy przymierz raz przyklej sprawdziła się w praktyce.

Kiedy cegiełki były wyprofilowane pytanie zasadnicze jak to kleić ? W pierwszej opcji był pomysł aby szpachelką nanosić lepiszcze na walec i wtapiać cegły. Dobra ale w takim systemie zamazywał bym sobie linie kolejnych warstw i klejenie odbywałoby się na chybił trafił.

Na szczęście skończył mi się klej magic. Obciąłem końcówkę i nakładając masę do tubki miałem gotowy dozownik do zaprawy. Patent moim zdaniem genialny.

Masę przygotowałem z:

Aklylu budowlanego 200g + farby barwiące masę + Dość sporo, ½ pojemnika kleju BCG + Wikol + woda do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Skąd taki przepis ? Akryl spowodował że masa nie zastygała tak szybko. Miałem czas na przeprowadzenie operacji "Mur". Jedyny minus to to że teraz musi swoje odstać.

Mieszaninę urobiłem na kawałku płyty z panela podłogowego na lewej gładkiej stronie.

Pakując zaprawę do wspomnianej tubki prace ruszyły. W pierwszej fazie uważałem i starałem się zrobić to bardzo dokładnie. Do pierwszego pobrudzenia cegieł.

Mówię sobie dobra wyjdzie jak wyjdzie najwyżej wszystko zacznę od początku. Absolutnie nie było takiej potrzeby i dobrze że, nie wdrożyłem planu czyszczenia muru z nadmiaru zaprawy a miejscami próbami jej uzupełnienia.

Mur wygląda jak wymurowany przez ucznia ( co akurat jest prawdą ) a totalny brak rzetelności w wykonaniu tej pracy przyniósł jedynie zajefajny efekt końcowy.

Fura zdjęć z całego procesu, mam nadzieję że, wgrają się po kolei.

W sumie czas prac to 7h w tym 90 minut na profilowanie cegieł. Samo klejenie zajęło mi 5h + prace przygotowawcze.

Wyszło moim zdanie super ! Nawet kremowe krawędzie cegieł nie przeszkadzają. Wygląda jak murowane na starej zaprawie z dużym dodatkiem wapna gaszonego.

Tak uwalonego stanowiska pracy nie miałem od początku przygody z modelarstwem ani razu. Nie wspomnę o rękach które wyglądały po robocie jak u mało wprawionego murarza.

Teraz czekam 24H Bo tyle akryl potrzebuje do pełnego utwardzenia.

KONIEC pisaniny – poniżej efekt w postaci zdjęć z operacji „Mały Murarz 24”

Oceńcie sami…

1. AndDi 2024-12-28 08:16:22

No i wyszło całkiem fajnie. Faktycznie wygląda jak stara robota przez to, że zaprawa nie wypełnia do końca szczelin. Tak kiedyś często stawiano co by zaoszczędzić "materiały", a później erozja szalała

1. PAN-KARTON 2024-12-28 08:22:30

A niech szaleje to tylko podstawka, model jest powyżej. Tym bardziej jakość tego walca nie musi być lepsza od tego co istotne

1. AndDi 2024-12-28 08:25:43

No i se wytłumaczył

1. AndDi 2024-12-28 08:36:22

No to teraz zostało tylko otynkować , jak to często robiono z co poniektórymi zabytkami

1. PAN-KARTON 2024-12-28 09:31:49

No to teraz zostało tylko otynkować , jak to często robiono z co poniektórymi zabytkami

AndDi

, też tak sobie myślałem jak by nie wyszło....

1. pawelelka77 2024-12-28 10:11:57

No jestem pod wrażeniem! Jak dla mnie wyszło rewelacyjnie. Taki efekt bez fugi jest bardzo realistyczny. Może i erozja szaleje ale nie u Ciebie. Zaoszczędzisz na materiale.. 

Dobrze,  że nie stawiasz Barbakanu albo nie daj Bóg zamku w Malborku..

Rezultaty 520 - 540 z 738 pozycji
Udostępnij temat: